HEKLANJE

Jaja: Dobar razlog da više volite bjelanjke

Posljednjih godina vodilo se mnogo rasprava o tome imaju li konzumacija jaja i povišeni kolesterol značajne učinke na kardiovaskularno zdravlje i dugovječnost , a podaci iz velikih kohortnih studija i dalje se smatraju ograničenima.
Konzumacija cjelovitih jaja i kolesterola pozitivno su povezana s rizikom od smrti, za razliku od konzumacije samo bjelanjaka ili nadomjestaka za hranu negativno povezanih s tim rizikom u novoj studiji nedavno objavljenoj u PLOS Medicine .
U ovoj novoj studiji znanstvenici su pokušali izraditi daljnje podatke pod vodstvom istraživača Yu Zhang sa Sveučilišnog koledža za inženjerstvo i znanost o biosistemima i Jingjing Jiao s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Zhejiang u Kini. Stručnjaci su koristili podatke 521.120 sudionika u NIH-AARP-ovoj studiji o prehrani i zdravlju , u dobi od 50 do 71 godine, 41,2% su bile žene, 91,8% su bile bijelke i došle su iz šest američkih država i dva grada u razdoblju 1995-1996.
Tijekom prosječnog razdoblja praćenja od 16 godina bilo je 129.328 smrtnih slučajeva iz kohorte. Potrošnja cijela jaja , kako je navedeno u prehrani upitnik, korelira jako s višim mortalitetom od svih uzroka nakon podešavanja demografskim karakteristikama i prehrambenih faktora, ali ne i nakon prilagodbe za unos kolesterola.
Konkretno, svaki unos dijetalnog kolesterola u prehrani dnevno povezan je s 19% većim rizikom smrtnosti od svih uzroka , a svaki dodatni unos pola jaja dnevno povezan je sa 7% većim rizikom.
Suprotno tome, bjelanjci i zamjene za jaja bili su snažno povezani sa nižom smrtnošću od svih ostalih uzroka. Točnije, zamjena pola jajeta s odgovarajućom količinom bjelanjaka ili zamjena bila je povezana s 3% smanjenjem smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.
“Naša otkrića sugeriraju ograničavanje unosa kolesterola i zamjenu cjelovitih jaja bjelanjcima ili zamjenskim bjelančevinama za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i dugoročno preživljavanje”, rekli su autori studije.