HEKLANJE

Jeste li spremni za Wi-Fi mrežu u svom domu?

Jedan od najbrže rastućih segmenata internetske povezanosti danas je bežični internet. Wi-Fi ili Wireless Fidelity je internetska povezanost preko dvopojasnih mreža koje su klasificirane skupom standarda koji se najčešće nazivaju 802.11, 802.11a i 802.11b. Iako postoji nekoliko drugih standarda, ova tri su najčešća u ovom trenutku. Pristup preko ove vrste mreža dostupan je u većini velikih gradova u Sjedinjenim Državama, a tehnološki standardi koji se koriste za definiranje Wi-Fi pristupa koriste se u mnogim drugim zemljama.

Standardi 802.11 mogu se klasificirati prema nekoliko jedinstvenih značajki, kao i prema potencijalnoj dostupnoj brzini. 802.11a i 802.11b trenutno se smatraju dvama najbržim bežičnim mrežnim standardom koji nude upload do 11mbps i preuzimanja brzih 54mbps. Jasno je da se te brzine mogu natjecati s bilo kojom satelitskom ili DSL internetskom ponudom, a mnoge kabelske usluge znatno su sporije.



Sigurnosni problemi:

Pogodnost i jednostavnost korištenja Wi-Fi veze također dolazi s nekoliko sigurnosnih problema. Zajedno sa standardnim sigurnosnim problemima svojstvenim žičanoj vezi, podaci poslani i primljeni putem bežične veze mogu se presresti i primiti gotovo bilo gdje unutar zadanog dometa. Uvođenjem Wired Equivalent Privacy ili WEP, enkripcija je postala standardna sigurnosna mjera s gotovo svakom bežičnom internetskom vezom velike brzine. Čak i s postavljenim WEP ključem bežični podaci se mogu uhvatiti, jednostavno je malo vjerojatno da bi informacije bile korisne. Naravno, odlučan haker bi na kraju mogao pristupiti podacima, ali to bi bila iznimka, a ne pravilo.

Češći Wi-Fi sigurnosni problem naziva se Evil Twin Attack. Ova vrsta napada događa se kada haker otme signal bežične mreže. Otmičar stvara bežičnu pristupnu točku u vlastitom prijenosnom računalu, u osnovi nudeći bežičnu mrežu svakome unutar dometa njihovog signala. Haker zatim ulazi u popularno područje bežičnog pristupa kao što je kafić ili trgovački centar i svoju mrežu čini dostupnom. Kada se korisnik pokuša prijaviti na mrežu koju nudi njegov omiljeni kafić, moguće je da greškom odabere hakerovu bežičnu pristupnu točku. Ovo je način na koji haker može zaobići mnoge sigurnosne mjere koje često uključuju enkripciju. Otmičaru je dostupan svaki paket podataka poslan ili primljen putem Evil Twina. Postoji nekoliko sigurnosnih mjera koje se mogu poduzeti kako bi se izbjegao napad Evil Twina, kao i druge opasnosti. To uključuje:

• Koristite WPA ili WPA2 sigurnost. Ovo konfigurira sve sigurnosne ključeve na usmjerivaču i sprječava slanje nešifriranih podataka. To je često dostupno samo uz kućni servis.

• Prilikom postavljanja kućnog bežičnog pristupa, promijenite naziv mreže iz tvorničke postavke u nešto jedinstveno. Ovo će osigurati da se uvijek koristi ispravna mreža.

• Nikada se ne prijavljujte na bežičnu mrežu koja ne koristi sigurnost Secured Socket Layer (SSL).

• Koristite pametni softverski klijent koji šifrira sve podatke prije nego što se pošalju na Internet.



• Pokušajte koristiti samo bežičnu vezu koja pruža zaštićeni Wi-Fi pristup (WPA). WPA dodatno jača sigurnost koju pruža WEP.

Aluminijske rampe za utovar

Jedna od ključnih odgovornosti svakog vlasnika tvrtke je osigurati da svo osoblje na radnom mjestu uživa najbolju zaštitu od slučajnih