HEKLANJE

Kada paušalni obrt uz stalni posao

TEMU APP 100 E KUPON

Tomo je zaposlen kod svog poslodavca, ugovor na neodređeno. Sretan je tamo, ne planira nikakav vlastiti biznis za sada. Povremeno tokom godine odradi nekoliko projekata za nekog drugog (različita djelatnost) i naknadu mu isplaćuju temeljem autorskog ugovora.
Tomo misli da su davanja preko autorskog prevelika i voliko bi naći način da smanji davanja, kako bi njegov neto bio veći.
Ključan podatak je što količina tih honorara nije fiksna, ne ovisi i neće nikad ovisiti o njemu, on je naprosto izvršitelj posla, vanjski suradnik. To znači da ima godina kad je dodatan prihod <10K, a nekad je i >50K.
Kada bi imao paušalni obrt uz stalni posao, imao bi neke fiksne godišnje troškove radio, ne radio, što nije opcija, jer ne zna da li će te godine imati dodatnih angažmana.
Da li postoji neka druga, treća opcija koja bi bila primjerenija?
Je li jdoo možda opcija? Kakva bi bila davanja u tom slučaju, za osobu koja je drugdje zaposlena?
Ako je Tomo drugdje zaposlen na plaću veću od 5.500,00 kn, tada mu je možda isplativo otvoriti j.d.o.o., jer drugih značajnih davanja ne bi imao. Međutim, j.d.o.o. je teže zatvoriti nego obrt, i trebalo bi mu neko dulje vrijeme i nešto više novca i da ga otvori i da ga zatvori. Ugovor o djelu (autorski honorar je najbolja opcija utoliko što nije trajan, što nema poslovni model i što zapravo najbolje odgovara biti onoga što i kako on radi. Poslove neka ne ugovara više u bruto, nego u neto iznosu, onda davanja neće osjetiti…)
1.za j.d.o.o. mu ko prvo treba knjigovođa koja će svoj racun naplatiti svaki mjesec bez obzira šta je cifra nula. paušalac može sam voditi papire.
2.placa: postoji osnovica za direktorsku plaću, ako on prima manje u firmi gdje radi trebat će nadoplatit razliku, a ako prima više ne treba ništa.
3. obrt zatvoris u danu, kod firme to traje i košta
4. osim knjigovođe postoje stalni troškovi bez obzira šta firma ne bi radila kao npr porez na ime firme (plaća se jednom godišnje oko 1200 kn), hgk, tz…
ako si vlasnik firme nemaš pravo na novčanu naknadu u slučaju otkaza , tako da može zaboravit zavod ako ostane bez trenutnog posla.
ima još dosta toga, bolje da se drži autorskog ugovora ako ne misli ozbiljno krenuti u privatnike
Da li ste razmišljali o otvaranju klasičnog obrta koji nije u sustavu PDV-a. Porez na dohodak se plaća prema visini dohotka, doprinosi isto tako. Znači iznos može biti i 0 kuna. Ovisi čime se osoba bavi i kolike troškove ima. Pitajte nekog da vam izračuna otprilike.