HEKLANJE

Kada žena ima dečke?

Znate li kada žena ima dečke? Štoviše, mogu i hrpom hodati za njom. A netko neće ni razumjeti – što su u njemu pronašli i što idu nakon toga.
Dečki se pojavljuju kad joj ne trebaju. Kad je hladna sama sa sobom, kada je zainteresirana za sebe, kada ne pokušava vidjeti svoju djecu i starost u svima koje upozna. Kad samo komunicira s ljudima, uključujući muškarce. Samo komunicira, bez ikakvih ciljeva, samo pomaže koliko god je to moguće. Ne očekujući ništa zauzvrat, ne smišljajući planove, ne pokušavajući nikoga šarmirati, pokoriti i slomiti.
Imao sam takvu priču na sveučilištu. Prijatelj mog prijatelja pao je u planinama i slomio nogu. Ispostavilo se da je prijelom bio vrlo težak, u bedrenoj kosti. Što ga je učinilo ležećim. U bolnici. Odjel za 4 od ovih ležećih muškaraca, s prijelomima različite težine. A najmlađi je – ima 20. Ni ustati ni izaći. Tako-tako, općenito, priča.
Nismo se ni poznavali prije. Ali Dimka, moj prijatelj, kaže mi, kažu, možete li zamisliti, on leži tamo u bolnici, nitko ne ide k njemu, njegovi roditelji nemaju vremena … I bilo mi ga je tako žao. Šteta je ljudska.
Prijatelji su ga išli vidjeti – i ja sam išla s njima. Bez namjere. Nije mi se sviđao kao momak, nije mi trebalo ništa od njega. Samo sam želio pomoći osobi. Bilo je slobodnog vremena. Zašto ne? Tri mjeseca bio je u bolnici. I jednom tjedno dečki i ja smo išli kod njega. Ponekad i dva puta. Donijet ćemo slatkiše, sjedit ćemo i razgovarati. Nekako će se razveseliti. I slavno.
Potom je otpušten iz bolnice, neko je vrijeme savladao štake, a dečki i ja smo ga vodili u šetnju.
A onda je došao kod mene s prijedlogom za brak. Skoro sam se onesvijestio. Kažem mu – što to radiš ?! Ne poznajem vas, ne znate vi mene. Imamo različite vrijednosti i ciljeve. Ovo je za vas privremena ludost. A on je, kažu, išao si k meni, brinuo se. Da, kažem, stalo mi je prijateljski, ne trebam ništa od tebe, imam dečka, opusti se! Super je što ste se oporavili!
Bio je, naravno, uzrujan. Prvi. A sljedeći je dan donio prsten naušnica sa smaragdima. Evo, kaže, moje zahvalnosti. Hvala vam! Naušnice sam poklonio majci, ona ih je dugo nosila, a nekoliko puta smo se sreli s njim u zajedničkom društvu, on je već bio s lijepom djevojkom.
“Hvala”, rekao mi je otprilike godinu dana kasnije.
– Za što?!
– Pa, bio si mi poticaj da stanem na noge, da opet vjerujem u sebe. I vjerujte da postoje takve djevojke.
Nadam se da mu sada ide dobro. Ipak dobra osoba.
Ovo je samo jedan primjer iz mog života. Imala sam puno dečki – dogodilo se i tako. Nikad nisam tražio toliko muške pažnje, štoviše, u to vrijeme nisam izgledao kao djevojka. Sa samopoštovanjem imao sam kompletan završetak, ali to nije smetalo dečkima. Svi moji fanovi započeli su s prijateljstvom i komunikacijom u zajedničkim tvrtkama. Kad od njih nisam trebao ništa, kad smo samo razgovarali. Ljudski. A onda odjednom naglo – bam! – i stigao.
Da, tih godina nisam izgledala kao djevojka. Bio sam moj dečko, u svim tvrtkama. Pomogao sam momcima da se brinu o svojim prijateljima – i onda – bam! I sve se naglo promijenilo. Imam milijun takvih priča o prijateljima vukodlacima. Neki su svoje osjećaje priznali mnogo kasnije, kao, ali znate, u školi sam bio zaljubljen u tebe!
A kad me pitaju – u čemu je tajna? Sigurno ne u suknjama? Napokon, tada zapravo nisam nosila suknje. Kažem da je tajna komunikacije s čovjekom kao čovjekom. Ni kao vreću novca, ni kao potencijalni otac vaše djece, ni kao netko tko nešto duguje, ni kao jarac koji je još uvijek maskiran u osobu. Kao i kod osobe. Budite iskreno zainteresirani, samo komunicirajte. I biti uopće zanimljiv sebi.
Pa ipak, najvrjednije što djevojka može učiniti u komunikaciji s muškarcem je biti ona sama. Ne pokušavajući mu ugoditi, prilagođavajući mu se, pretvarajući se da je savršen, kako bi je vjenčali. Ne. Budi svoj. Ako vas zanimaju motocikli, onda govorite o motociklima. Nije zanimljivo – govoriš o nečem drugom. Ne pretvarate se da ste savršena domaćica ako niste. Ne stvarate sliku određene Turgenjevske mlade dame kad u vama živi seoska djevojka. I obrnuto – ne pokušavate se služiti ružnim psovkama kad se sve u vama preokrene.
Biti svoj je važno. I premda nam se čini da me nitko neće voljeti ovako, to nije istina. Svaki proizvod ima svog trgovca. A ako proučavate astrologiju, na kartama muškaraca možete vidjeti da nekome zaista treba svijetla, uočljiva supruga koja će zasjati poput Sunca. A drugom treba miran i domaćinski, smiren, bez tobogana. Jednom je najvažnije srodstvo duša i komunikacija, a drugome – ukusan obrok. Nekima je tjelesni aspekt odnosa najvažniji, drugima – duhovni. Netko traži ženu partnericu, a netko želi biti kralj.
Na prvi pogled može se činiti da je to u suprotnosti sa svime što govorim. Kao, ako jeste, zašto onda razvijati svoju ženstvenost? Možda moj princ traži mog unutarnjeg čovjeka! Možda nešto traži, ali što će s tim kasnije? Biti primjetan i bistar ne znači biti broj jedan u obitelji i zgnječiti muškarca ispod pete, zar ne? Možete biti uočljivi, bistri, aktivni, ali istovremeno ostati žena. Tada ne samo da možete privući svog muškarca, već i izgraditi dugoročnu vezu s njim – i biti sretniji.
Olga Valyaeva

Opasnost kreditne kartice

Ono što ja nazivam sindromom “želim SADA” nešto je što očekujemo od djece. Problem je u tome što mnoge odrasle

Prodavač traži gotovinu

Danas se eBay smatra jednim od najunosnijih aukcijskih mjesta dostupnih na internetu. Međutim, prodaja na eBayu nije tako laka i