HEKLANJE

Kako će izgledati teleskopi budućnosti?

Neće se puno razlikovati od sada. Jednostavno će biti veći. Puno puno veći. Barem tako izgleda na ploči za crtanje.
Jednodijelno divovsko teleskopsko ogledalo do 8,4 metra može se proizvesti s rotacijskom peći. Za povećanje otvora potrebni su razni trikovi.
Koristeći jedan od trikova – više zrcala u jednom nosaču – teleskop Giant Magellan (GMT) bit će izgrađen u Cerru, Las Campanas, Čile.
GMT će se sastojati od sedam 8,4 m zrcala: šest zrcala bit će postavljeno oko sedmog u sredini. Zajedno će postići teleskopsku snagu od 24,5 m.
Ogledala dva teleskopa koja se planiraju graditi bit će segmentirana poput Kecka, ali dok Keck ima 36 segmenata, ovi divovi imat će stotine segmenata.
Trideset metara teleskop (TMT) međunarodni je projekt koji vode SAD i Kanada. Njegovo planirano mjesto su Havaji, Mauna Kea, blizu Kecka.
ESO (Europski južni opservatorij) planira još veći teleskop: 39,2 m. Cerro Armazones blizu Paranala, sjeverni Čile.
Budući da ESO već ima vrlo veliki teleskop, zvat će se (europski) izuzetno velik teleskop. Živjeli pridjevi superiornosti!
E-ELT zrcalo širine 39,2 m imat će površinu (i osjetljivost) za 70% veću od tridesetmetarskog teleskopa.
Svi ti budući teleskopi trebali bi biti dovršeni između 2018. i 2022. godine. Naravno, ako je odobren i ima puno financiranje.
ESO bi u dalekoj budućnosti mogao izgraditi masivni teleskop od 100 metara. Da, dobili su ime: Izuzetno veliki teleskop.

Affiliate vodič do uspjeha

Partnerski rad je nagrađivana profesija rada kod kuće. Postoje stotine tvrtki i malih tvrtki koje će vam platiti proviziju za