HEKLANJE

Kako dezinficirati kuću: čega se boje stafilokoki i druge bakterije?

TEMU APP 100 E KUPON

Zračne mase nose smog na velike udaljenosti, a otrovani zrak udišu ljudi širom planete. Studije u 130 zemalja svijeta potvrdile su da je najčešći okolišni uzrok bolesti i prerane smrti otrovani zrak. U ovom ćemo članku razmotriti kako dezinficirati zrak u svom domu na siguran i učinkovit način.
Među svim najproučenijim vrstama onečišćenja zraka, najveću zabrinutost izazivaju fine čestice. Imaju promjer manji od 2,5 mikrona, što im omogućuje da lako prodru kroz respiratorne organe i plućno tkivo u krvotok i uzrokuju kronične procese, alergijske i upalne bolesti.
Američka izdavačka kuća respiratorne i kritične medicine objavila je podatke istraživanja koji su potvrdili da najpopularniji proizvodi za čišćenje u kućanstvu mogu dramatično povećati negativne učinke finih čestica. Korištenje uobičajenog deterdženta za kućanstvo tijekom 20 godina narušit će aktivnost pluća na isti način kao pušenje kutije cigareta za isto razdoblje. Kuća uredna za sjaj izaziva najviše pozitivnih emocija, ali postizanje čistoće i reda ne bi trebalo ići na štetu zdravlja cijele obitelji.
Uzročnici trovanja hranom
Okruženi smo ogromnim brojem patogenih bakterija i virusa koji mogu uzrokovati trovanje hranom, ozbiljne bolesti, pa čak i smrt. Najčešći od njih su bakterije Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella, norovirus i druge. Ima ih u izobilju u hrani i, množeći se u toploj sobi, truju ih i kvare.
Ali otrovne tvari ne uzrokuju uvijek kvarenje hrane. Bakterije stafilokoke mogu se naći na bilo kojoj hrani. Uz to, u četvrtini svjetske populacije ovi se patogeni nalaze na kosi, koži, rukama i lako se prenose na drugu osobu.
Sama bakterija može se uništiti izlaganjem visokim temperaturama tijekom kuhanja, ali toksini koje proizvode u hrani ne mogu se uvijek eliminirati. Dok se akumuliraju, sintetiziraju vrlo jaku biološku membranu koja može izdržati razne pokušaje njenog uklanjanja.
Upotreba esencijalnih ulja protiv štetnih mikroorganizama
Staphylococcus aureus uzrokuje veliku većinu prehrambenih bolesti širom svijeta. Izvršena su brojna ispitivanja svojstava različitih esencijalnih ulja i njihovog učinka na patogenu mikrofloru. Kao rezultat rada pruženi su uvjerljivi dokazi o visokoj učinkovitosti ulja od origana (također zvanog origano) za uklanjanje bio-membrana stafilokoka. Uz to, ovo esencijalno ulje uvelike smanjuje broj štetnih struktura pričvršćenih na površinu hrane.
Esteri origana bili su učinkovitiji u uklanjanju patogena s predmeta od nehrđajućeg čelika od uobičajene natrijeve soli. No, za razliku od soli, eterično ulje ne hrđa. Uz to, esteri origana pokazali su se vrlo učinkovitima u ubijanju crijevnih bakterija i salmonele.
Američka ispitivanja najčešćih patogena u stoci utvrdila su sposobnost origanovog ulja da štiti od upalnih oštećenja i dovodi do smrti patogene mikroflore. Hrana koja sadrži origano pokazala je značajnu aktivnost u uništavanju gram-negativnih i gram-pozitivnih patogena.
Različite studije utvrdile su učinkovitost origanovog ulja protiv:
E. coli, Salmonella Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa;
Staphylococcus aureus, bacil sijena;
helminti i stanice raka;
kvas, spore antraksa;
uzročnici različitih infekcija.
Ima značajna antioksidativna, antivirusna, dezinficirajuća, antifungalna i druga jedinstvena svojstva.
Origano ulje pomaže:
spriječiti nakupljanje sluzi i flegma u gornjim i donjim dišnim putovima;
ublažiti manifestaciju respiratornih infekcija;
smanjiti artritične i traumatične bolove;
liječiti gljivične infekcije;
pružaju zaštitu od prehlade i virusnih bolesti;
potaknuti preosjetljivost na alergijske iritante.
Kako napraviti vlastiti deterdžent
Da biste ubili većinu patogena, dodajte esencijalno ulje origana u bilo koji proizvod za čišćenje. Ne preporučuje se upotreba pripremljene otopine u plastičnim bocama za višekratnu upotrebu kako bi se spriječilo ispiranje kemikalija iz plastike. Za to je bolje koristiti staklene posude.
Da biste napravili univerzalno sredstvo za čišćenje, dodajte dvije žličice kastilnog sapuna u čašu vode i dodajte 20 kapi esencijalnog ulja. Pomiješajte sve sastojke u boci s raspršivačem, dobro promućkajte i koristite za čišćenje svih površina.
Ako trebate pripremiti veliku količinu otopine, u ¼ šalice bijelog octa dodajte 10 kapi limunovog ulja i 4 kapi origana. Ulijte ovu smjesu u kantu vode i njome dekontaminirajte bilo koje područje.
Kako sami napraviti maslac
Za pripremu ulja trebat će vam listovi zelenog origana, biljno ulje iz sjemenki grožđa, badema ili maslina i sterilna staklenka s čvrstim poklopcem.
U lonac ulijte vodu i pustite da zavrije, a zatim stavite sa strane. Stavite lišće u staklenku i prelijte ih uljem u omjeru 1: 1. Staklenku treba zatvoriti poklopcem i staviti u kipuću vodu na 10 minuta kako bi se eteri pustili u ulje, a zatim staviti na sunčanu stranu prozora tjedan ili dva, povremeno protresući. Nakon tog vremena ulje iz staklenke treba uliti u sterilnu posudu i čuvati u hladnjaku. Možete dodati konzervans – nekoliko kapi ulja sjemenki grejpa.
Utrljavanjem domaćeg ulja u kožu učinkovito se ublažavaju bolovi u glavi, sinusima i mišićima. Umiruje nadraženu i upaljenu kožu od uboda insekata, opeklina, artritisa i drugih stanja.

Kreditne stope

Što prvo pogledate kada dobijete novu ponudu za kredit? Za većinu ljudi, odgovor na ovo pitanje je da gledaju maksimalni

Pojašnjenje etičke usluge

Općeprihvaćena je činjenica da je optimizacija za tražilice vjerojatno najučinkovitije ulaganje u internet marketing. Najvažnije od svega je pristup tvrtki

Miris kao Britney!

Britney Spears ponovno se vraća Britney Spears ponovno je bila posvuda, zar ne? Bila je poput lošeg novčića, njezino se