HEKLANJE

Kako dodati svoju domenu na Blogger/Blogspot blog?

Kako koristiti besplatni Google Blogger sa svojom domenom?
Već neko vrijeme, Blogger nam omogućuje vezanje vlastite domene uz blog. Puno je razloga zbog čega je ovo odlično za Blogger korisnike. Prvi je lakše brandiranje bloga. Nema sumnje da će korisnik koji posjeti ovaj blog, prije zapamtiti samsvojboss.com domenu, nego što bi to učinio sa samsvojboss blogspot.com subdomenom.
Osim toga, stranica izgleda puno profesionalnije kada je na vlastitoj domeni. Ne znam za vas, ali ja kad vidim blog subdomenu, automatski mi se ne čita blog, jer imam ugrađenu predrasudu da je riječ o blogu nekakvog tinejdžera koji nema pametnijeg posla nego da piše gluposti na blogu. Ne mora to biti tako, naravno. I takav blog može biti sadržajem bogat i kvalitetan, ali zbog 10-ak dolara godišnje, nema potrebe izgubiti makar jednog stalnog posjetitelja.
Tu je još i lakša promocija bloga sa vlastitom domenom. Puno je jednostavnije dobiti link u nekom direktoriju, ili napraviti kvalitetan link exchange.
Prednosti su mnogobrojne, ali da ne duljim puno sa uvodom (ovo gore bi trebalo biti sasvim dovoljno da se odlučite za svoju domenu), idemo objasniti kako se domena vezuje uz Blogger blog.
Prije svega, naravno, treba kupiti domenu. Bez imalo razmišljanja, moja prva preporuka za to je Namecheap.com – .com ili .net domena je nekih 9.5 $, proces kupovine jako brz, pouzdanost servisa i opcije koje vam stoje na raspolaganju izvrsne. Namecheap možda i nije najjeftiniji, vjerovatno ima provajdera koji imaju dolar-dva nižu cijenu, ali ne isplati se riskirati sa kupovinom kod kakvog divljeg providera za 1 dolar razlike. Ako već morate, onda bi druga preporuka bio GoDaddy.com . Ne znam točno koja je cijena kod njih, ali su i oni pouzdana i globalno poznata firma. Ja ih ne koristim jer me živcira proces kupovine domene koji je puno kompliciraniji nego kod Namecheap-a, i oduzima mi više vremena.
Kada kupite domenu, onda idete na Dashboard ( kontrolnu ploču ) vašeg Blogger accounta. Izaberete blog na koji želite dodati domenu, pa idete na Settings ( ja koristim englesku verziju, pa ne znam kako je sve to prevedeno na hrvatski. Uglavnom, druga opcija s lijeve strane ). Onda izaberete Publishing ( opet druga opcija s lijeve strane )
Na toj stranici vam daje mogućnost – Switch to Custom Domain ( kako su to preveli specijalci , koji su u prijevodu na hrvatski, Pop Up prozor preveli sa skočni prozor – ne znam )
Kliknite na Custom Domain. Onda vam Google nudi opciju da preko njih kupite domenu. To vam ne treba, jer je već imate. Desno poviše te opcije piše : “Already Have a Domain ?”, i link sa tekstom “Switch to Advanced Settings”. Kliknite to.
Sad u formu upišite vašu domenu, a use a missing file host ostavite na NO.
OK, to je to što se tiče Bloggera.
Sad trebamo postaviti DNS Settings domene kako bi je povezali s blogom. Blogger je ovdje objasnio na koji način se to radi za nekoliko Domain providera. Ja ću pretpostaviti da ćete me poslušati oko izbora firme za kupovinu domena, pa pošto Namecheap nije naveden u Bloggerovom tutorijalu, idemo i to objasniti.
Idemo na namecheap.com. Logajte se, pa idite na “manage domains”. Kliknite na domenu koju želite povezati sa blogom. Otvorit će vam se mali milion opcija, ali u lijevom sidebaru, potražite Host Managment, i ispod njega All Host Records. Kliknite na to.
E sad će vam se na vrhu pojaviti dvije forme – www i @
U www dio upišite ghs.google.com, i sa desne strane u dropdownu izaberite CNAME ( Alias ), a u @ ime vaše domene i desno izaberite URL Redirect. Ono ispod ne dirajte ništa.
I to je to. Sad je vaša domena povezana sa vašim blogom. Imajte na umu da je potrebno do 48 sati ( mada uglavnom puno manje ) da se DNS opcije propagiraju, pa se za to vrijeme može dogoditi da vam stranica bude ponekad nedostupna. Ali nakon tog perioda, imate blog sa svojom domenom, koji će vašim korisnicima izgledati puno profesionalnije.
Evo, napravio sam i video da se lakše snađete. Nije neki vrhunski, prvi put radim sa Camtasiom, pa ne prihvaćam kritike 🙂 . Nažalost, prikazan je samo dio oko rada na Bloggeru. Proces prilagodbe DNS-a sa Namecheapa, nisam mogao prikazati, jer bih morao prikazati neke osobne podatke.

Smanjenje žičane plastike

Wired Plastic robna je marka jedne od najisplativijih prepaid debitnih kartica. Za razliku od kreditnih kartica, ne postoje dugovi kada