HEKLANJE

KAKO FINANCIRATI PUTOVANJA?

Nekako svi koji su pred kraj školovanja otvaraju si pitanja što sa životom i kako dalje. Osnovna želja je osamostaliti se (ako to već niste napravili) i zaposliti se, no poprilično mladih suočena je sa činjenicom da iako će pronaći željeni posao, to će značiti da će prestati moći putovati na duži period i vidjeti egzotična mjesta. No također Kvaka 22 kaže da za putovanje treba imati novca, a za to treba imati posao…
U ovom članku želimo prikazati kako izbjeći tu naizgled bezizlaznu situaciju, i pomoći da putujete svijetom, a i da nešto zaradite. Potrebno je samo dobro isplanirati svoja putovanja koja mogu potrajati i do nekoliko godina. U nastavku ćemo nabrojati neke načine kako to možete provesti u djelo.
Kako pronaći međunarodne poslove
Čim se proširuju obzori putovanja, nude se i veće opcije za zapošljavanja. Naravno, sve ovisi o profesiji pa tako i egzotična mjesta kao Aljaska zasigurno treba malo stručnjaka za klimatizaciju. Jedan od opisa poslova koji je poželjan diljem svijeta je edukacija. Učitelji su korisni u svim dijelovima zemaljske kugle, i to ne samo u klasičnim školama, već i u biznisu. Ukoliko želite pronaći mogućnosti na tom području bilo bi vrijedno da pogledate internet stranicu The International Educator. Navedena postoji već više od 10 godina te je ažurno osvježavana sa ponudama iz cijelog svijeta.
Ostala poželjna zanimanja su u zdravstvu ili za poslove u turizmu. Ako ste već odabrali lokaciju putovanja, pretražite i osigurajte si posao prije nego što krenete na put, jer ukoliko se utvrdi da ste “hot staff” možda će u ugovor biti uključena i putna karta.
Pronalazak subvencioniranih životnih troškova
Ponekad se uz preseljenja radi posla na daleke lokacije dodjeljuju i dodatne povlastice na život na lokaciji. Nije nemoguća opcija da kada ste sa velikim iskustvom u pojedinim branšama dobijete na korištenje namješten stan, plaćene režije i prijevoz. Ukoliko ste obitelj u nekim slučajevima možete za djecu pregovarati i smanjenu cijenu školarina na prestižnim školama. Od ostalih opcija možete dobiti i plaćene troškove preseljenja osobnih stvari i godišnju povratnu kartu koja uključuje članove vaše obitelji. Kako se svi ti navedeni troškovi mogu poprilično nagomilati, može ispasti da se financijski više isplati živjeti sa na takvim povlasticama i uštedjeti popriličan iznos tijekom godina.
Kreirajte sam svoj posao: Posao neovisan o lokaciji
Ako niste za poslove koji uključuju svakodnevni odlazak na posao, te bi željeli raditi neovisno o lokaciji i samostalno onda opisi poslova kao što su grafički dizajner, pisac ili programer idealni za takve uvijete. To pruža idealnu mogućnost da boravite na lokaciji gdje odaberete za život, a naravno bitno je da se pokrivaju troškovi života. U ponekim slučajevima možete si organizirati da radite po noći, a po danu možete provoditi vrijeme kako vam drago. Također, ukoliko je posao moguće isplanirati da traje intenzivnije tjedan dana, ali da tjedan dana možete posjetiti krajeve na kojima nije dostupna mreža.
Porezne olakšice
Ovisno kojim se poslom bavite, obiteljskim statusom i ostalim uvjetima, za hrvatske državljane postoje olakšice. Primjerice pomorci koji su više od 183 dana na brodu mogu biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak. Savjetujemo da se obavezno informirajte kod računovođe ili u poreznoj upravi kako bi znali koja prava ostvaruje te.
Pasivni prihod
Pod pasivnim prihodom se podrazumijeva novac koji zarađujete da ništa posebno ne radite. Takvu vrstu prihoda možete pokrenuti dok ste na studiju, ili još ranije. Na primjer ako ste web dizajner, umjesto da radite stranicu po stranicu, napravite tzv. predložak koji se može koristiti iznova.
Ako se bavite pisanjem, umjesto da pišete za svoje klijente, možete pisati svoj blog i koristiti Google Adsense, Amazon Associates, da bi zaradili affiliate prihod. Drugi načini su da pišete za portale koji će vam plaćati ovisno o tome koliko je čitan vaš članak.
Istina je da to nisu ogromni iznosi o kojima govorimo, no kada želite putovati i prikupiti novac, svaka kuna je bitna. Bavljenje fotografijom je još jedan sjajan način za kreiranje pasivnog prihoda. Sa pristojnim DSLR aparatom i otvorenim računima na raznim agencijama za posredovanje u kupnji. Naravno, ovisno o kvaliteti fotografija i popularnosti mjesta koje posjećujete, na ovaj način će mogu zaraditi i ozbiljniji novci na fotografijama sa putovanja.
Upravljanje prihodima i troškovima
Postoje više načina kako možete balansirati sa prihodima i troškovima kako bi uštedjeli zarađeni novac. Prvi je da živite na lokaciji gdje je jeftiniji život, te ukoliko imate prihode koji omogućavaju život na skupljoj lokaciji povećavate ušteđevinu jednostavnijim principom života. Drugi način je da dok putujete locirate se tamo od kuda je najjeftiniji pristup ostalim lokacijama.

Ideje za kućne poslove

U današnje vrijeme sve više pojedinaca odlučuje usavršiti svoje vještine u posao koji mogu pokrenuti iz svojih domova. Ti ljudi

Odaberite model izvrsnosti

Mnogi od nas sanjaju o financijskoj slobodi i mogućnosti da žive i rade bilo gdje u svijetu. Međutim, vrlo malo