HEKLANJE

Kako funkcionira avansno plaćanje?

TEMU APP 100 E KUPON

Kako funkcionira avansno plaćanje? Znači ja imam paušalni obrt i sve transakcije obavljam bankovnim uplatama. Poslala sam klijentu ponudu za usluge s opisom plaćanja 50% avansno. Da li je dovoljno da klijent uplati prema ponudi ili mu moram slati predračun/račun i kako to vodim u svojim knjigama sada i nakon uplate i ostatka iznosa po izvršenju usluge?

Ako se uplati po ponudi potrebno je izdati račun za avans u iznosu uplate. Ili cjelokupan račun na kojem će biti naznačeno da je taj datum uplaćeno toliko i toliko i da je ostalo za uplatu toliko.



Znači klijent može uplatiti po ponudi i nakon uplate pošaljem im račun za avans ako idem na tu prvu opciju?

Najbolje je racun izdati na datum uplate. Nisam siguran da li obavezno mora biti na datum uplate, mislim da mora.

Ako u tekućem mjesecu primite predujam i obavite isporuku proizvoda / usluga – u tom slučaju ne trebate raditi račun za predujam (avans) već samo napravite konačni račun bez posebnih napomena. Bitno je da je uplata za predujam i konačni račun obavljena u jednom obračunskom razdoblju (mjesecu).

Što je avansno plaćanje?

Plaćanje unaprijed je vrsta plaćanja koja se vrši prije uobičajenog rasporeda, kao što je plaćanje za robu ili uslugu prije nego što je stvarno primite. Prodavatelji ponekad zahtijevaju plaćanje unaprijed kao zaštitu od neplaćanja ili za pokrivanje vlastitih troškova prodavatelja za isporuku usluge ili proizvoda.

Mnogo je slučajeva u kojima su potrebna avansna plaćanja. Od potrošača s lošom kreditnom sposobnošću može se zahtijevati plaćanje tvrtkama unaprijed, a osiguravajuća društva općenito zahtijevaju plaćanje unaprijed kako bi proširili pokriće na osiguranika.

Razumijevanje plaćanja unaprijed



Predujmovi su iznosi plaćeni prije nego što je roba ili usluga stvarno primljena. Ostatak koji se duguje, ako postoji, plaća se nakon izvršene isporuke. Ove vrste plaćanja su u suprotnosti s odgođenim plaćanjima — ili plaćanjima u kašnjenju. U tim se slučajevima prvo isporučuju robe ili usluge, a zatim se plaćaju. Na primjer, zaposlenik koji je plaćen na kraju svakog mjeseca za rad u tom mjesecu primio bi odgođenu isplatu.

Predujmovi se evidentiraju kao imovina u bilanci poduzeća. Kako se ova imovina koristi, ona se troši i evidentira u računu dobiti i gubitka za razdoblje u kojem je nastala.

Predujam se uglavnom vrši u dvije situacije. Mogu se primijeniti na novčani iznos koji je osiguran prije ugovorom dogovorenog datuma dospijeća ili se mogu zahtijevati prije primitka tražene robe ili usluge.



Jamstva plaćanja unaprijed

Jamstvo za predujam služi kao oblik osiguranja, kojim se jamči kupcu da će, u slučaju da prodavatelj ne ispuni ugovorenu obvezu robe ili usluge, iznos akontacije biti vraćen kupcu. Ova zaštita omogućuje kupcu da smatra da je ugovor poništen ako prodavatelj ne izvrši, potvrđujući kupčevo pravo na početna uplaćena sredstva.

Posebna razmatranja: avansna plaćanja dobavljačima



U korporativnom svijetu tvrtke često moraju plaćati unaprijed dobavljačima kada su njihove narudžbe dovoljno velike da opterećuju proizvođača. To je osobito istinito ako kupac odluči odustati od posla prije isporuke.

Predujmom mogu pomoći proizvođačima koji nemaju dovoljno kapitala za kupnju materijala kako bi ispunili veliku narudžbu, jer dio novca mogu iskoristiti za plaćanje proizvoda koji će stvarati. Također se može koristiti kao jamstvo da će izrada velike narudžbe donijeti određeni iznos prihoda. Ako je korporacija dužna izvršiti plaćanje unaprijed, to se evidentira kao unaprijed plaćeni trošak u bilanci prema metodi obračunskog računovodstva .

Akontacija

Značenje predujma

Plaćanje unaprijed je vrsta plaćanja koja se vrši prije uobičajenog rasporeda, kao što je plaćanje za robu ili uslugu prije nego što je stvarno primite. Prodavačima su ponekad potrebna avansna plaćanja kako bi se zaštitili od neplaćanja ili pokrili troškove usluga ili proizvoda iz vlastitog džepa.

Mnogo je slučajeva u kojima su potrebna avansna plaćanja. Od potrošača s lošom kreditnom sposobnošću može se zahtijevati plaćanje tvrtkama unaprijed, a osiguravajuća društva općenito zahtijevaju plaćanje unaprijed kako bi proširili pokriće na osiguranika.

Važnost plaćanja unaprijed

Plaćanja unaprijed su iznosi koji se naplaćuju prije nego što su roba ili usluge konačno primljene. Ostatak duga, ako postoji, plaća se čim se plaćanje izvrši. Ovi oblici plaćanja su za razliku od odgođenih plaćanja ili plaćanja zaostalih obveza. U tim se slučajevima prvo isporučuju roba ili usluge, a zatim se plaćaju. Na primjer, zaposlenik koji dobiva naknadu za rad u tom mjesecu na kraju svakog mjeseca.

Predujmovi se iskazuju kao imovina u bilanci društva. Kada se ta imovina koristi, troši se i iskazuje u računu dobiti i gubitka za razdoblje u kojem je nastala. Predujam se obično vrši u dva slučaja. Mogu se odnositi na svotu novca plaćenu prije ugovorom ugovorenog datuma dospijeća ili mogu biti potrebni prije nego što se nabave tražena roba ili usluge.

Posebna razmatranja u vezi s plaćanjem unaprijed

Unutar poslovnog sektora, poduzeća često moraju plaćati unaprijed dobavljačima kada su njihove narudžbe dovoljno visoke da opterećuju proizvođača. Osobito vrijedi ako kupac želi odustati od ponude prije isporuke.

Plaćanja unaprijed mogu koristiti dobavljačima koji nemaju dovoljno novca za kupnju proizvoda kako bi ispunili veliku narudžbu jer će dio novca upotrijebiti za plaćanje proizvoda koji proizvode. To se također može smatrati jamstvom da će određeni iznos prihoda doći od proizvodnje velike narudžbe.

Jesu li gotovinski predujmovi dobri ili loši?

Kad vam nešto treba, jednostavno odete i kupite, zar ne? Što kada trebate gotovinu? Ispostavilo se da možete kupiti gotovinu s onim što se zove gotovinski predujam. Gotovinski predujam usluga je koju nude banke, privatni zajmodavci ili najčešće kreditne kartice. Gotovinski predujam je mali kratkoročni zajam. Možete podići gotovinski predujam tako da jednostavno priđete bankomatu, a zatim upotrijebite svoju kreditnu karticu umjesto debitne kartice. Tvrtka za izdavanje kreditne kartice dat će vam gotovinu i dodati taj iznos na vaš saldo. Brzo i jednostavno, zar ne? Koliko god to zgodno zvučalo, plaćate puno da biste kupili ovaj novac.

Prednosti gotovinskog predujma

Život se događa i ponekad nam treba malo više novca da pokrijemo iznenadni trošak ili manjak na kraju mjeseca. Gotovinski predujmovi mogu biti brz način da dobijete gotovinu za pokrivanje troškova koji se ne mogu platiti kreditnom karticom. Iako moderne aplikacije omogućuju mnogim ljudima da premještaju novac, a da ga uopće ne dotaknu, ponekad je gotovina važna, ili čak samo udobna, da ljudi imaju pri ruci.

Nedostaci gotovinskog predujma

Novčani predujmovi dolaze s mnogo negativnih strana:

Početna naknada — razlikuju se, ali obično su ili fiksna naknada ili postotak zajma (5%). Vjerovnici biraju ono što je veće.

Visoka kamata — prosječna kreditna kartica ima kamatnu stopu od 15% . Novčani predujmovi imaju prosječnu kamatnu stopu između 20% i 30%. Ovo je dodatak na naknadu koju plaćate samo za pokretanje predujma.

Kamata se obračunava odmah — Za razliku od stanja na standardnim kreditnim karticama, ova kamata vam se naplaćuje od dana kada podignete predujam. To znači da čak i ako ga u potpunosti vratite unutar mjeseca, i dalje vam se naplaćuje ta agresivna kamata.

Sve ovo znači da su gotovinski predujmovi vrlo skupi. To dodatno oporezuje ljude koji teško dobivaju gotovinu.

Pogledajmo primjer koliko će vas gotovinski predujam zapravo koštati. Pretvarajte se da vaš automobil treba veliki popravak. Morate to učiniti da biste došli na posao, tako da odgađanje popravka nije opcija, pa uzimate gotovinski predujam od 1000 kn.

Najprije vas pogodi početna naknada, u ovom slučaju 5%.

Kamata počinje teći. Nećete ga moći vratiti do kraja sljedećeg mjeseca kada uštedite dovoljno od svojih plaća. Kamatna stopa je 25%.

Oštećuju li gotovinski predujmovi vaš kreditni rezultat?

Ne djelovanjem uzimanja jednog, kao što bi učinilo teško povlačenje vašeg kredita. Međutim, uzimanje gotovinskog predujma može vas dovesti u nekoliko situacija koje bi snizile vašu kreditnu ocjenu.

Gotovinski predujam se dodaje vašem saldu, što mijenja vašu iskorištenost kredita. Iskorištenje kredita je rezultat koji pokazuje koliki dio vašeg ukupnog kredita koristite. U idealnom slučaju ovaj broj držite ispod 30%. Gotovinski predujam mogao bi lako povećati vašu iskorištenost preko tog broja i naštetiti vašem kreditnom rezultatu.

Novčani predujmovi počinju obračunati kamate od dana kada izvadite predujam. To stvara veći dug s kojim ste započeli, koji mnogim ljudima može biti još teže otplatiti. Generiranje većeg duga i, potencijalno, propuštanje budućih plaćanja naštetit će vašoj kreditnoj ocjeni.

Po čemu se gotovinski predujam razlikuje od zajma do plaće?

Možda ćete čuti kako se izraz gotovinski predujam i zajam do isplate koriste naizmjenično, a oni su vrlo slični. I gotovinski predujmovi i zajmovi do plaće načini su da dobijete manju svotu novca za kratko vrijeme, a oboje dolaze s pozamašnim naknadama i kamatama.

Zajmovi do dana isplate nude se samo putem specijaliziranih zajmodavaca.

Proces prijave : Zajmovi do dana isplate zahtijevaju od podnositelja zahtjeva da popune zahtjev. Umjesto da gledaju vašu kreditnu sposobnost kroz kreditnu ocjenu, oni samo gledaju vašu plaću.

Kako se plaćaju : Zajmovi do dana isplate dospijevaju na vaš sljedeći dan isplate. Zapravo, kada podnesete zahtjev za kredit, morat ćete napisati ček s datumom na iznos zajma. Kada vaš zajam dospijeva, zajmodavac unovčava ček.

Naknade i stope : Zajmovi do dana isplate imaju veće naknade i agresivnije kamatne stope.

Dostupne su bolje opcije

Možda postoji nekoliko trenutaka u kojima bi gotovinski predujam mogao biti pametan financijski izbor, ali prije nego što razmislite o tome, razmislite o jednoj od ovih opcija.

Zamolite svoju lokalnu banku ili kreditnu uniju za mali osobni zajam . Veće banke obično samo gledaju brojke, a mali krediti nemaju isti iznos dobiti kao hipoteka. Vjerojatnije je da će lokalne institucije saznati više o vašoj situaciji i razmotriti davanje manjeg zajma.

Pitajte obitelj ili prijatelje. Obično bismo preporučili da ne miješate svoje financije s prijateljem ili obitelji, ali na popisu loših ideja — okretanje gotovinskom predujmu je gore. Prije nego što se odlučite za ovu opciju, budite sigurni da imate iskrenu raspravu o tome zašto vam je potreban zajam i vašem planu za vraćanje. Sve dokumentirajte pisanim sporazumom i neka ga svi potpišu i date. Može biti nezgodno tražiti od ljudi da nešto potpišu, ali zaštititi ih je jednako koliko i zaštititi vas.

Zatražite predujam od svog poslodavca. Ne nudi svaki poslodavac ovo kao opciju, ali to treba uzeti u obzir. Poslodavci imaju prednost poznavanja vaše plaće i vašeg zaposlenja, što je sigurno da ćete moći odraditi vrijeme i novac koji vam plaćaju unaprijed.

Kada ste u financijskoj nevolji i trebate brzu gotovinu, uzimanje gotovinskog predujma na kreditnoj kartici može zvučati kao prikladan način da dobijete novac; ali postoji cijena koju treba platiti za pogodnost, a dugoročno je obično u vašem najboljem interesu da izbjegnete gotovinski predujam ako je moguće.

Što je gotovinski predujam?

U osnovi, gotovinski predujam je usluga koju pruža izdavatelj vaše kreditne kartice koja vam omogućuje podizanje gotovine s raspoloživog stanja kreditne kartice, bilo putem bankomata ili izravno u financijskoj instituciji. Uzimanje predujma s vaše kreditne kartice zgodan je način da dobijete gotovinu ako se nalazite na mjestu gdje se kreditne kartice ne prihvaćaju kao oblik plaćanja ili ako nemate dovoljno novca na svom čekovnom računu da pokrijete trošak.

 

Sve što trebate je otići do bankomata, financijske institucije ili upotrijebiti ček koji vam je izdala tvrtka za izdavanje kreditne kartice i imat ćete malo hladnog novca u rukama. Vaš predujam će se teretiti s vaše kreditne kartice gotovo kao obična kupnja kreditnom karticom, koju ćete otplatiti kad budete mogli.

Iako je gotovinski predujam na vašu kreditnu karticu svakako jednostavan i praktičan, uz ovaj oblik posudbe idu i veći troškovi koji vas na kraju mogu koštati puno više nego što ste očekivali.

Gotovo uvijek postoji naknada za gotovinski predujam

Kada uzmete predujam na svoju kreditnu karticu, gotovo uvijek postoji naknada za gotovinski predujam koju morate platiti unaprijed ( ovdje možete vidjeti naknade za gotovinski predujam koje razne kanadske kreditne kartice naplaćuju ). Mnogi se potrošači često pitaju kako izbjeći naknade za gotovinski predujam, ali nažalost, nema načina za to (osim ako dobijete karticu s niskom kamatnom stopom koja ne naplaćuje naknade za gotovinski predujam, ali nema ih puno). Način izračunavanja naknade ovisi o davatelju kreditne kartice; možete platiti postotak svoje transakcije (često 1%) ili paušalni iznos u kunama. Ako uzimate novac s bankomata koji nije dio mreže vaše banke ili kreditne unije, ne zaboravite da ćete morati platiti i naknadu za bankomat povrh naknade za gotovinski predujam.

Kamatne stope su više za gotovinske predujmove

Mnogi ljudi imaju dojam da se gotovinski predujam tretira na isti način kao i svakodnevne kupnje, ali to obično nije slučaj. Osim naknade za uslugu gotovinskog unaprijed, bit će vam naplaćena i viša kamata. Tvrtke za kreditne kartice često naplaćuju veće stope za gotovinske predujmove nego za kupnju iz dva razloga:

Gotovinski predujmovi su usluga kreditne kartice za koju su mnogi ljudi spremni platiti više.

Korištenje gotovinskih predujmova može potencijalno odražavati očaj ili veći financijski rizik za izdavatelja kreditnih kartica.

Kamata za gotovinski predujam ponekad je 5% do 8% viša od uobičajene stope koja se naplaćuje za kupnje, pa ako plaćate 16% kamate na kupnju kreditnom karticom, možete platiti do 24% na gotovinski predujam. Dobiti 24% samo da biste posudili novac je visoka cijena za platiti, stoga prije nego što podignete gotovinski predujam, zapitajte se jeste li iscrpili sve svoje druge mogućnosti, o čemu ćemo malo raspravljati.

Novčani predujmovi nemaju poček

Kupnje kreditnom karticom imaju razdoblje odgode u kojem ćete imati otprilike mjesec dana da vratite novac koji ste posudili bez kamate. Međutim, većina gotovinskih predujmova nema razdoblje odgode, a kamate će se početi prikupljati istog dana kada uzmete svoj predujam.

Tvrtke za izdavanje kreditnih kartica obraćaju pažnju na gotovinske predujmove i čini se da neke smatraju da je njihova česta upotreba potencijalni znak financijskih problema. Mnoge tvrtke za kreditne kartice toliko su zabrinute da su sada smanjile limite gotovinskog predujma svojih klijenata, tako da mnogi ljudi sada imaju zaseban limit gotovine koji je niži (često upola) od njihovog redovnog kreditnog limita.

Neke tvrtke za izdavanje kreditnih kartica također prate u koje doba mjeseca podižete gotovinu sa svoje kreditne kartice i uspoređuju to s vremenom kada plaćate mjesečno na svojoj kartici. Ako izvršite uplatu unutar 72 sata od podizanja gotovine s kreditne kartice, oni mogu pretpostaviti da taj novac koristite za minimalno plaćanje kartice. To se može protumačiti kao znak financijskih problema i povećanog rizika za izdavatelja kreditnih kartica. Kao odgovor, neke tvrtke za kreditne kartice mogu povećati kamatnu stopu vlasnika kartice kako bi vjerojatno pomogle u nadoknadi povećanog rizika.

Neke alternative za gotovinski predujam

Gotovinski predujmovi skup su način posuđivanja novca , a ako niste oprezni, mogli biste se naći da plaćate više od onoga za što ste se dogovorili. Kada vam zatreba gotovina, postoje druge alternative koje bi mogle imati više financijskog smisla.

Izradite kreditnu strategiju

Ovaj članak će vam pomoći objasniti kako biste trebali izgraditi kredit, posebno ako nemate nikakav kredit. Kredit je nešto što