HEKLANJE

Kako instant rezanci štete tijelu?

Instant rezanci popularno su jelo svima koji nemaju vremena ni novca za normalan ručak ili večeru – primjerice studentima. Možda mislite da je štetno – poput Big Maca, pomfrita ili hrenovki. Ali istina je mnogo oštrija: ova jufka vas doslovno ubija.
Doktor gastroenterolog Braden Kuo proveo je prvi eksperiment ove vrste i odlučio pratiti što se događa s jufkom instant nakon što je stigla do vašeg želuca. I evo što:
Kuo je kamerom veličine tableta ispitivao što se događa u vašem gastrointestinalnom traktu nakon ručka s instant rezancima i nakon što jede redovite rezance. Rezultati su bili jednostavno impresivni.
Činjenica je da su rezanci brze pripreme unutar želuca mnogo sati i ne obrađuju se. Čak i dva sata nakon ulaska u crijevo, ono ostaje netaknuto. Kuo za to ima objašnjenje.
Prvo, probavni sustav suvremenog čovjeka prisiljen je raditi mnogo sati zaredom, pa ne prepoznaje onu hranu koja je prošla ozbiljnu preradu u prehrambenim tvrtkama. Ironično, tijelo nastoji preraditi prvenstveno one proizvode koje je teže obraditi – odnosno one koji sadrže velike količine vlakana. Prerađeni poluproizvodi ga nemaju, pa hrana u želucu “ovisi”.
Te “zalihe”, pak, sprječavaju da tijelo apsorbira šećer kroz crijevnu stijenku i proizvodi inzulin. Jednostavno rečeno, kada hrana dugo ostaje u gastrointestinalnom traktu, to sprečava tijelo da apsorbira hranjive sastojke iz druge hrane.
A kada tijelo napokon započne obrađivati ​​rezance, taj je proces vrlo brz, zbog čega se toksični konzervansi, kojih u takvim proizvodima ima vrlo puno, posebno dobro apsorbiraju. Na primjer, terc-butil hidrokinon (TBHQ). Ovaj dodatak, jednom u tijelu, ostaje u tijelu vrlo dugo i može izazvati pojavu stanica raka u njemu.
TBHQ je nusproizvod naftne industrije. Na naljepnicama s rezancima često se naziva “antioksidansom”, ali važno je shvatiti da su sintetička tvar s antioksidativnim svojstvima i prirodni antioksidans potpuno različite stvari. Ova tvar sprečava oksidaciju masti i ulja, pa se koristi kao konzervans. Također se dodaje u krekere, pljeskavice, maslac od kikirikija, smrznutu pizzu, grah iz konzerve i još mnogo toga.
Može se naći i u nekim kozmetičkim lakovima i parfemima. Zajednički odbor stručnjaka SZO-a za aditive u hrani otkrio je da samo pet grama ove tvari uzimane odjednom može ubiti osobu.
Ali obično je sve puno jednostavnije: ljubitelj instant rezanci jednostavno se počinje osjećati loše. Simptomi uključuju mučninu i povraćanje, zujanje u ušima, febrilni delirij i otežano disanje. Tijelo se općenito može nositi s malim dijelovima otrova TBHQ, ali kada je sadržan u rezancima, to je puno teže učiniti, jer rezanci u crijevima “ovise”.
Ako i dalje ne želite odustati od takve večere, obratite pozornost na studiju objavljenu u Journal of Nutrition. U njemu se navodi da žene koje često jedu instant rezance imaju povećani rizik od metaboličkog sindroma. Ovaj sindrom prati pretilost, povišeni krvni tlak, povišeni šećer u krvi (dovodi do dijabetesa), niska razina “dobrog” kolesterola. Općenito je debljanje od takvih rezanaca lakše nego jednostavno. Istraživači kažu da ako ga jedete više od dva puta tjedno, rizik od razvoja “metaboličkog sindroma”, koji ukazuje na ozbiljan metabolički poremećaj, povećava se za 68%.
Sve to, naravno, prije ili kasnije će ljubitelje ove rezance dovesti do dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti. Ili obojici.
Uz to, vrijedno je prisjetiti se da ljubitelji instant rezanca ne dobivaju potrebne tvari poput proteina, kalcija, fosfora, željeza, kalija, vitamina A, nikotinske kiseline i vitamina C. Ali oni unose kritično visoku količinu pojačivača okusa ( natrij) i nezdrave masti.
U lipnju 2012. Korejska uprava za hranu i lijekove (KFDA) utvrdila je da većina instant rezanca različitih marki sadrži benzopiren, visoko otrovnu tvar koja uzrokuje rak. Autor studije Nong Shim kaže da nije problem ako osoba mjesečno pojede najviše jedno pakiranje jufki. Ali ako više – onda definitivno postoji o čemu razmisliti.
Natrijev glutamat glavni je razlog zašto nam se instant rezanci čine ukusnima. Međutim, ovaj pojačivač okusa uništava živčane stanice, koje dugoročno mogu razviti mentalne bolesti, kao i bolesti Alzheimerove, Parkinsonove, Lou Gehriga i drugih.
A sadrži i MSG – glutaminsku kiselinu, koja nas pretvara u ljude koji su izuzetno ovisni o hrani. Nazivaju ga i “savršenim lijekom za pretilost”.
Naravno, jedna vrećica instant rezanci neće vas ubiti, ali ako se odreknete navike jesti poluproizvode i zamijenite ih “pravom” hranom, spasit ćete se ogromnog broja zdravstvenih problema.
Poluproizvodi vas tjeraju da se udebljate i zaradite sve nove kronične bolesti. Uglavnom zato što sadrže veliku količinu rafiniranih ugljikohidrata, šećera, pojačivača okusa, ali istodobno gotovo ne sadrže vrijedne hranjive sastojke i vlakna. I oni su, naravno, ovisni. Pretjerana želja za hranom, pak, dovodi do pretilosti. Gotovo svi bolnički bolesnici s teškim kroničnim bolestima priznaju da gotovo uvijek jedu prerađenu hranu.
S druge strane, bit će vam puno lakše ako se prebacite na povrće, pravo meso, jaja, voće i drugu cjelovitu hranu koja je čovječanstvu poznata već dugi niz desetljeća ili čak stoljeća.

Promjena knjigovodstvenog servisa

Ponekad, kada iz određenog razloga više niste zainteresirani za usluge knjigovodstvenog servisa koji vas prati u poslovanju, dođe vrijeme za

Unutarnja starica

U redu, svi su čuli za “unutarnje dijete”, zar ne? Nevino stvorenje koje živi u našem “Ja” treba ljubav i