HEKLANJE

Kako liječiti kašalj kod kuće kod odraslih i djece

Kad se pojavi kašalj, svi žure u ljekarnu kako bi kupili potrebne lijekove. Istodobno, malo ljudi razmišlja o činjenici da svaki lijek ima svoju nuspojavu i često, pokušavajući se oporaviti od prehlade, dok uzimaju lijekove, postoje ozbiljni problemi s kardiovaskularnim sustavom ili probavnim traktom. Može li se kašalj izliječiti kod kuće narodnim lijekovima? To ćemo pokušati doznati u okviru našeg članka.
Priroda kašlja i njegove vrste
Kad iritant uđe u respiratorni trakt – strano tijelo, sluz, bakterije ili prašinu, tijelo se pokušava riješiti uz pomoć kašlja. Uzroci iritacije bronhijalne sluznice mogu biti akutne respiratorne infekcije, u takvim slučajevima liječnici pacijentu dijagnosticiraju bolesti poput bronhitisa, laringitisa ili traheitisa. Postoje dvije vrste kašlja: vlažna, u kojoj ispljuvak ostavlja; suho, upaljeno grlo i paroksizmalno. Vlažni kašalj smatra se najproduktivnijim kašljem, jer pomaže riješiti se sluzi. Kao rezultat toga, mikrobi brže napuštaju tijelo, a osoba se brže oporavlja. Suhi kašalj rijetko prolazi bez komplikacija, stoga je važno odmah započeti liječenje. Njegova opasnost je da je sluznica oštećena, ali ispljuvak se ne izlučuje, što može prouzročiti komplikacije. Razmišljajući o tome kako liječiti kašalj, prije svega, trebali biste se obratiti tradicionalnoj medicini, jer njezini recepti neće naštetiti tijelu kompetentnim pristupom pitanju i odsutnošću kontraindikacija.
Metode liječenja suhog kašlja medom
Ova vrsta kašlja najviše iscrpljuje i može dovesti do povraćanja. U liječenju suhog kašlja morate postići dva cilja – smiriti sluznicu i postići ispuštanje ispljuvka. To je važno jer ako se kašalj smiri ublažavanjem iritacije, a flegm ne nestane, može ući u pluća i izazvati upalu pluća. Kako liječiti suhi kašalj? Možete koristiti recepte tradicionalne medicine. Jedan od najboljih tretmana kašlja je uporaba rotkvice s medom. Već sljedećeg dana suhi kašalj pretvara se u vlažni kašalj, ispljuvak počinje teći i pacijent osjeća značajno olakšanje stanja. Vrlo je jednostavno pripremiti lijek. Rotkvica se opere, a vrh odreže. Nakon uklanjanja sve pulpe, med se ulije u rezultirajući “spremnik”. Ostavite rotkvicu šest sati. Oslobođeni sok treba uliti u staklenu posudu i piti prije jela u količini od 1 žlice. žlice tri puta dnevno. Idealan tretman suhog kašlja je med i luk. Za pripremu proizvoda sameljite 0,5 kg luka, dodajte mu 50 g meda, 2-3 žlice. l. šećer i prelijte dobivenu smjesu kipućom vodom. Lijek se infuzira oko sat vremena. Preporuča se uzimati 5 puta dnevno, po jednu žlicu.
Liječenje suhog kašlja mlijekom
Kako liječiti suhi kašalj? Da biste je omekšali, možete koristiti narodne lijekove na bazi mlijeka. Ublažavaju bol i upalu grla. Jedan od najčešćih recepata je toplo mlijeko s maslacem. Zagrijte čašu mlijeka, dodajte joj komadić maslaca (50 g) i popijte prije spavanja. Otopini možete dodati i malo meda, što će poboljšati njegova korisna svojstva. Za pripremu sljedećeg proizvoda upotrijebite kakao maslac. Njegove su prednosti u tome što pomaže u obnavljanju imuniteta i bori se protiv virusa. Kada odabirete način liječenja curenja nosa i kašlja kod djece, najbolje je piti vruće mlijeko s 0,5 žličice. kakao maslac. Bezopasan je i jača obrambene snage organizma. Suhi se kašalj također liječi mlijekom i mineralnom vodom (1: 1). Oba sastojka se malo zagriju i pomiješaju. Sredstvo zagrijava bronhije i grlo, što pospješuje ispuštanje flegma. Đumbir s mlijekom još je jedan učinkovit lijek za smanjenje upale i neutraliziranje bakterija. Osim đumbira, mlijeku se dodaje i zeleni čaj. Za 1,5 litre mlijeka potreban vam je komad biljnog korijena (3-4 cm) i 2 žlice. l. čaj. Nakon što smjesa zavrije, infuzira se pola sata. Proizvod morate uzimati 4 puta dnevno po ½ šalice. Mlijeko i smokve dokazano su učinkovite u liječenju suhog kašlja. 2-3 isprana sušena ploda stave se u lonac s prethodno ulivenom čašom mlijeka. Smjesa se prokuha i pusti da se krčka na vatri oko 20-30 minuta. Nakon hlađenja, mlijeko sa smokvama spremno je za konzumaciju. Proizvod morate uzimati u toplom obliku, nekoliko puta dnevno, 1-2 žlice, ovisno o intenzitetu kašlja.
Liječenje suhog kašlja ljekovitim biljem
Kako brzo liječiti kašalj? To vam može predložiti samo liječnik. Uz njegovo dopuštenje možete kombinirati tradicionalne lijekove s raznim tradicionalnim lijekovima. Neke vrste biljaka imaju iskašljavajuća svojstva, zbog čega se preporučuju za liječenje kašlja. Da biste pripremili biljnu kolekciju, uzmite žlicu kamilice, trputca i elekampana.
Čašu kipuće vode prelijemo travom i pustimo da se skuha. Nakon toga, proizvod se filtrira i čim se ohladi, može se koristiti, ali ne više od 4 puta dnevno, staklo. Biljna kolekcija podbjela i gospine trave pomoći će ublažiti grč suhim kašljem i omekšati grlo. Komponente se moraju prokuhati, a zatim ostaviti da se ulijevaju. Proizvod je potrebno piti oko 2 puta dnevno, po mogućnosti nakon obroka u količini od ¼ čaše. Biljni lijek protiv kašlja specifičnog je neugodnog okusa. Da biste bili mekši i slađi, možete dodati šećer, džem ili med.
Načini liječenja vlažnog kašlja
Mokri kašalj je produktivan, jer se sluz aktivno odmiče od bronha i tijelo se oslobađa mikroba. Da bi se tretman odvijao brže, važno je piti više. Kako liječiti mokri kašalj? Učinkoviti su biljni pripravci koji potiču prolazak flegma kroz respiratorni trakt. Od takvih biljnih biljaka možete pripremiti dekocije i infuzije kao što su: bijeli sljez ljekoviti; korijen sladića; termopsis; kadulja; origano. Kuhanje juhe prilično je jednostavno – 1 žlica. l. biljna kolekcija prelije se čašom kipuće vode i kuha u vodenoj kupelji pola sata, a zatim filtrira. Ako trebate pripremiti infuziju, biljku prelijte kipućom vodom i inzistirajte na termosici. Za veću učinkovitost, infuzije i dekocije uzimaju se tople, 4 puta dnevno. Posljednji prijem narodnog lijeka trebao bi se dogoditi najkasnije sat vremena prije spavanja. Obično je volumen popijene infuzije ili juhe čaša dnevno, podijeljena u 3-4 doze. Kadulja je učinkovitija kada se uzima s mlijekom. Nakon što je infuzija spremna (za 0,5 l vode 10 g zelje kadulje), mora se pomiješati s čašom toplog mlijeka. Vlažni kašalj također se može liječiti mješavinom brezovih pupova, cvjetova lipe i sjemenki lana. Litra kipuće vode ulije se u ½ žlice. breze pupoljci i čl. cvijet lipe. Nakon što juha prokuha, pirja se na vatri 10 minuta, a zatim se inzistira i filtrira. Prije upotrebe u juhu dodajte malo meda i soka aloe. Odvar lanenih sjemenki također je vrlo jednostavan za pripremu – 250 ml vode prelije se žlicom sjemenki i kuha 10 minuta. Nakon naprezanja, juha se ulije.
Dobivena količina pomiješa se s medom i pije isti dan.
Liječenje kašlja mastima i oblozima
Kako liječiti kašalj kod kuće? Za odrasle su učinkovitije posebne masti i oblozi. Mast od propolisa izrađena je od čistog propolisa (10 g) i maslinovog ulja (2 žlice). Da biste potpuno otopili propolis, smjesu morate staviti u vodenu kupelj. Nakon što mast postane homogena, morat će se filtrirati. Za skrućivanje, sredstvo se stavlja u hladnjak. Dobra stvar kod masti je što pomaže ne samo zagrijavanju bronha, već i liječenju curenja nosa te značajno olakšava disanje. Kako liječiti kašalj kod odraslih? Učinkovit oblog od krumpira i med. Ako ih radite redovito nekoliko dana, bolest prolazi za 3-5 dana. Med se nanosi na prsa, izbjegavajući područje na kojem je srce. Na vrh morate staviti salvetu umočenu u votku. Pokrijte vrh plastičnom vrećicom i šalom ili ručnikom. Sigurno je cijelu noć na prsima. Kada izrađujete oblog od krumpira, također morate koristiti votku. Povrće se kuha i mijesi u loncu (tek dok se ne stvori pire od krumpira!), A zatim dodajte jednu žlicu biljnog ulja, terpentina i votke. Dobivena smjesa stavi se u gazu i stavi na prsa cijelu noć, omotajući pacijenta toplom dekom. Ako odrasla osoba ima jak kašalj, kako ga liječiti? Često se koriste sredstva za zagrijavanje na bazi masti. Jazavac jazavca, medvjeda, janjetine i koze prethodno se zagrije prije upotrebe. Zatim se utrlja na prsa i leđa, na vrh se nanese film kako ne bi zamrljao odjeću i osigurao bolje zagrijavanje bronha i pluća. Nakon što se pacijent dobro umota. Ujutro uklonite preostalu masnoću. Sve vrste životinjske masti mogu se koristiti interno. Dakle, s 12 godina možete dodati jednu žličicu zagrijane masti u čaj ili mlijeko. Napitak se pije odmah, poželjno je uzimati lijek noću kako bi se pacijentu osigurao čvrst san.
Liječenje kašlja kod djece
Budući da su djeca osjetljivija na nuspojave mnogih lijekova, ne mogu im liječiti svi tretmani protiv kašlja, čak ni tradicionalni. Treba razlikovati udisanje s alkalnom mineralnom vodom. Vlaži nosnu sluznicu i pomaže u iskašljavanju sluzi. Inhalacije se provode pomoću posebnog raspršivača tri puta dnevno u količini od 3 ml po dozi. S bronhitisom i jakim kašljem takav postupak neće pomoći, učinkovit je za ARVI i ARI koji se odvijaju bez komplikacija. Oblozi s lukom i medom učinkoviti su i sigurni. Prodirući unutra, sredstvo zagrijava bronhije i pospješuje ispuštanje ispljuvka. Eterična ulja u luku probijaju vam nos i pomažu vam da slobodno dišete. Kompres od meda i votke, kao i svaki drugi s alkoholom, strogo je zabranjen, pogotovo ako dijete ima temperaturu. Također je nemoguće raditi inhalacije parom na temperaturi djeteta. Kašalj se kod djece liječi i listom kupusa s medom, koji se primjenjuje sat vremena. Nakon obloga med se obriše vlažnim ručnikom i dijete se pije čašom biljnog čaja. Ako dijete (2 godine) ima kašalj, kako ga liječiti? Mlijeko s bananom je također vrlo učinkovito. Ovo je slatka poslastica koja neće samo poboljšati djetetovo stanje, već će odgovarati i njegovom ukusu. Banana se usitni u miješalici do kašastog stanja i pomiješa s toplim mlijekom. Tako ukusan koktel treba uzimati noću. Bakani s mlijekom možete dodati i kakao koji je poznat po protuupalnim svojstvima. Kada liječite kašalj biljem, također biste trebali biti oprezni, većina ih je primjenjiva tek od treće godine jer mogu izazvati alergije. Upotreba alkoholnih tinktura za djecu kada je kašalj zabranjena, bolje je davati prednost dekocijama i infuzijama.
Tijekom liječenja kašlja morate redovito osiguravati mokro čišćenje i pokušati provjetriti sobu u kojoj dijete provodi većinu vremena.
Kako liječiti lajav kašalj
Lajući se kašalj razlikuje od uobičajenog po tome što ga prate zviždanje i zviždanje. Često u ovoj fazi bolesti glas nestaje, a zbog oticanja sluznice disanje može biti otežano. Kako liječiti lajav kašalj bez temperature? U tradicionalnoj medicini postoji nekoliko učinkovitih načina. Inhalacije na pari – soda, biljna, s mineralnom vodom pomažu ublažiti grč i pomažu u kašljanju. Među biljnim sortama najbolje su kamilica i kadulja. Preliju se kipućom vodom, kuhaju nekoliko minuta, a zatim se doda nekoliko kapi biljnog ulja i udahne, prekriveno ručnikom. Možete udahnuti mineralnu vodu pomoću inhalatora. Da bi ispljuvak dobro odlazio, nužno je osigurati da se u sobi postigne vlaga od najmanje 60%. To je dovoljno lako postići kupnjom ovlaživača zraka ili brisanjem poda i češćim provjetravanjem prostorije. Da biste ublažili lajavi kašalj, možete pripremiti napitak od sode. Da biste to učinili, dodajte ¼ žlice u čašu vrućeg mlijeka. l. soda. Otopinu trebate piti u malim gutljajima. Rotkvica sa šećerom također je dokazala svoju učinkovitost. Kao i kod meda, vrh povrća se uklanja, a pulpa se izrezuje. Par žlica granuliranog šećera doda se u unutrašnjost rotkvice i ostavi jedan dan da pusti sok. Ovaj se sirup može uzimati nekoliko puta dnevno. Dekocije brusnice i šipka korisne su za lajanje kašlja. Topla grijaća pločica stavljena na prsa preko noći također će zagrijati bronhije i pomoći u iskašljavanju sluzi, ublažavajući lajav kašalj.
Kašalj s i bez temperature – kakva je razlika u liječenju
Kašalj s vrućicom loš je znak, jer upala započinje u bronhima ili plućima, pa se stoga moraju poduzeti hitne mjere. Kako liječiti kašalj bez temperature? Možete koristiti gotovo sve metode liječenja opisane u članku. Ako je kašalj čest i traje nekoliko dana, trebate pristupiti liječenju na sveobuhvatan način i obavezno se obratite liječniku. Među popularnim metodama za liječenje kašlja bez temperature također se razlikuju: Trljanje medom i jazavskom mašću. Udisanje s uljem lavande i cedrovine. Vruće mlijeko s medom, maslacem i crnim paprom ili vruće mlijeko s mineralnom vodom. Juha od luka. Da biste je skuhali, prelijte izrezani luk s mlijekom, kuhajte 10 minuta. Nakon pet sati trebate popiti čašu juhe. Uzimati dva puta dnevno. S obzirom na kašalj s vrućicom, neki tretmani su zabranjeni. Među njima: Vruće inhalacije i kupke, jer još više podižu tjelesnu temperaturu i mogu pogoršati stanje pacijenta. Zrak koji osoba udiše uz temperaturu mora biti hladan, stoga treba koristiti hladnu inhalaciju s raspršivačem. Oblozi s biljnim proizvodima i životinjskom mašću (koza, jazavac), jer tijekom vrućine prsa moraju disati. Trljanje alkoholom, votkom ili octom. Pod utjecajem visoke temperature ulaze u krvotok i uzrokuju trovanje. Posebno opasno za malu djecu.
Inhalacija za liječenje kašlja
Ako kašalj traje, kako ga liječiti? Uz razne lijekove, narodni lijekovi mogu se koristiti s jednakom učinkovitošću i s manje nuspojava. I djeca i odrasli mogu se udisati soda (25 g sode na 1 litru vode). U tekućinu dodajte malo sode i prokuhajte. Morate duboko disati 10 minuta. Udisanje s vrućim krumpirom i soli dobro djeluje. Ove vrste su namijenjene alergičarima koji ne mogu koristiti ljekovito bilje. Važno je zapamtiti da će inhalacije biti učinkovite samo ako se učine nekoliko sati nakon obroka ili sat vremena prije njega. Za inhalaciju možete koristiti dekocije kamilice, origana, podbjela i kadulje. Takvi su postupci učinkoviti s eukaliptusom, borovim iglicama i esencijalnim uljima. Prednost ovih tretmana je u tome što sve navedene biljke i esencijalna ulja imaju protuupalna, dezinficirajuća i antimikrobna svojstva. Bilje se može miješati ili se inhalacija može izvršiti s jednom od vrsta. Prehlada i jak kašalj liječe se udisanjem propolisa. Da biste ih pripremili, trebate dodati 2 žlice zdrobljenog pčelinjeg proizvoda u litru vode, kuhati 5 minuta, a zatim disati dobivenu otopinu 10 minuta. Sada znate kako liječiti kašalj kod odraslih i djece kod kuće. Samo zapamtite da samo-liječenje vaše stanje može samo pogoršati. Obavezno potražite savjet stručnjaka. Budi zdrav!

IMAM SEBE

“Helen, imam već 48 godina. Prije četiri godine odlučila sam napustiti muža nakon 20 godina braka. Dosadilo mi je biti