HEKLANJE

Kako menopauza utječe na seksualni život? Evo zanimljivih rezultata istraživanja …

“Menopauza može utjecati na seksualni život žena na mnogo različitih načina. Nekima suhoća rodnice može uzrokovati seksualnu disfunkciju i smanjenje interesa za seksom. Neke žene su manje pogođene menopauzom i njihov seksualni život nije prekinut. Koji su razlozi zašto menopauza različito utječe na spolni život žena? “Za ostale je seks još uvijek vrlo važan u srednjoj životnoj dobi. Pa što uzrokuje te duboke razlike u libidu između žena u menopauzi?”
Istraživači su anketirali 210 žena u dobi od 45 do 55 godina kako bi utvrdili kako menopauza utječe na libido. Procijenjeno je jesu li sudionici imali seksualnu disfunkciju ili ne. Istraživači su također analizirali status tjelesne slike svakog pojedinca, seksualno zadovoljstvo, kvalitetu odnosa imenopauza analizirali njihove simptome raznim mjerama.
Studija je rađena kako bi se shvatilo koliko je hormonska terapija menopauze učinkovita u smanjenju spolne disfunkcije nakon menopauze, ali nalazi upućuju na neke druge zanimljive čimbenike.
Sljedeća iskustva identificirana su kao čimbenici koji dovode do manjeg utjecaja na seksualni život žena u menopauzi:

Pozitivni stavovi o seksualnosti – pozitivna slika tijela
– zadovoljstvo vezom
– pozitivna iskustva sa seksom – manje fizičkih simptoma menopauze
Ako uzmemo u obzir fizičke simptome, ovi rezultati sugeriraju da bi cjelokupni zdrav seksualni život mogao biti jedan od najvažnijih čimbenika u određivanju načina na koji se naš libido i spolna funkcija mijenjaju kasnije u životu.
Doktorica Stephanie Faubion, koja pomno prati istraživanja na tu temu, naglasila je da su rezultati istraživanja u skladu s rezultatima drugih istraživanja na tu temu, a to su faktori koji joj olakšavaju uživanje u seksu tijekom osjetljivog razdoblja.
Čimbenici koji negativno utječu na spolnost tijekom menopauze
Simptomi menopauze poput suhoće rodnice i valunga mogu otežati ugodan seks. U ovom trenutku žene će možda trebati više stimulirati, a hidratantna krema i maziva za rodnicu mogu olakšati odnos.
S druge strane, otvoreno govorenje o promjenama koje donosi menopauza, razvijanje bliskosti s partnerom izvan tjelesnosti i pronalaženje načina za poboljšanje odnosa s tijelom mogu neizravno poboljšati seksualni nagon.
Rezultati istraživanja ističu da bi se stavovi žena koje se odmiču od seksualnosti tijekom menopauze trebali promijeniti. Zapravo je među stvarima koje treba prihvatiti da seksualnost nije samo fizički, već i emocionalni čin, a njegova važnost u vezama mnogo je veća nego što se misli.
Zapamtite, prolazak kroz menopauzu ne znači da su vaša ženstvenost i seksualni život gotovi. Otvoreno razgovarajte o menopauzi sa svojim partnerom i budite spremni ponovno otkriti sebe.