HEKLANJE

KAKO ODABRATI ODVIJAČ, AKU- BUŠILICU, OBIČNI ELEKTRIČNI ODVIJAČ

TEMU APP 100 E KUPON

Kako odabrati odvijač da se sjetimo onih vremena kada smo radili s pričvrsnim ili navojnim spojevima morali koristiti samo odvijače i ključeve. Naravno, rasprava o visokoj izvedbi takvog posla nije ni potrebna. Vrlo često, kako bi se “zabio” vijak na svoje mjesto, bilo je nemoguće bez prethodnog bušenja rupe, jer napor u ruci u ovom slučaju nije dovoljan za prevladavanje otpora punog drveta, a da ne govorimo o situaciji u kojoj je čak i najtanji lim. Nekoliko sati takvog rada – i u rukama neizbježnih žuljeva i rad se jedva pomaknuo.
Kako odabrati odvijač
Kako odabrati odvijač Situacija se radikalno promijenila pojavom odvijača. U početku su uzimani u neku vrstu instrumentalne “egzotike”, što je izazivalo pravu zavist. Vrlo brzo, ti su se korisni alati pojavili na otvorenom tržištu, “migrirali” su u kategoriju javno dostupnih, a danas su uključeni u obvezni “arsenal” velike većine vlasnika kuća. Oni koji trenutno razmišljaju o dobivanju tako neprocjenjivog asistenta, prvo bi trebali početi razmišljati o tome kako odabrati odvijač, odnosno onome što treba posvetiti posebnu pozornost prilikom ocjenjivanja modela predstavljenih u velikom opsegu.
Doprinite boljem prijevodu
Glavne vrste odvijača U zajedničkom nazivu “odvijač” često se istodobno spominje nekoliko vrsta takvog alata koji se, unatoč općoj sličnosti funkcija, još uvijek razlikuje. Dakle, postoje tri glavne vrste:
Električni odvijač
Najviše univerzalni – bušilice odvijači. Neki modeli mogu biti opremljeni i funkcijom šoka.
Najmasovnija je potražnja za alatima koji rade autonomno, od baterija. Međutim, moguće je kupiti odvijač koji radi iz standardne mreže 220 V / 50 Hz. Alati s kabelom za spajanje na električnu utičnicu obično se nazivaju “mrežnim napajanjem”. Potrebno je bliže se upoznati s glavnim vrstama – lakše će biti odabrati, stvarno predstavljati namjeravanu prirodu posla, njegov intenzitet i opterećenje alata. Električni odvijači. Iako su odvijači na baterijama nešto lošiji od konvencionalnih bušilica u smislu ključnih pokazatelja performansi i ukupne funkcionalnosti, oni imaju svoje specifične prednosti koje ove alate čine široko popularnima i kod profesionalnih obrtnika i kod amatera. Ovi neprocjenjivi “plusevi” uključuju malu težinu, kompaktan raspored uređaja, visoke ergonomske performanse. To omogućuje uporabu akumulatorskih odvijača u uvjetima kada je uporaba većeg alata povezana s velikim neugodnostima ili je jednostavno nemoguća.
Električni odvijači posebno su prikladni za male postupke montaže. Takav alat postaje neophodan na proizvodnim linijama za montažu malih kućanskih aparata, računala i uredske opreme, a majstori ga široko koriste u proizvodnji ili završnoj montaži komada namještaja. Zahvaljujući svojoj kompaktnosti, ergonomiji i maloj težini, ovi odvijači ne uzrokuju brzi zamor ruku i stoga su vrlo pogodni za rad na visini, na primjer pri postavljanju spuštenih stropova. Akumulatorski odvijači razlikuju se po svom rasporedu. Mnogi modeli imaju cilindrično tijelo, ali ono je opremljeno okretnim zglobom koji omogućava, ako je potrebno, razvoj kako bi se koncentrirala sila pritiska ruke.
Odvijač s zglobnim cilindričnim tijelom Ostali odvijači imaju uobičajeni oblik pištolja, ali uvijek – vrlo kompaktni, udobno ležeći na dlanu.
Akumulatorski odvijač Osim toga, proizvode se vrlo prikladni modeli u kojima je dostupan okretni spoj radne glave s okretnom steznom glavom. To otvara mogućnost zatezanja pričvršćivača ili uklanjanja na najneprikladnijim mjestima gdje nije moguće pokrenuti uobičajeni alat.
Okretni odvijač Kompaktnost ovih električnih alata postiže se upotrebom malih baterija, s naponom koji se obično kreće od 3 do 9 V. Odvijači nisu izloženi velikim brzinama – obično od 150 do 250 okretaja u minuti. Za njihovu izravnu svrhu to je dovoljno, kao i moment zatezanja od oko 10 N? M. Za veliku većinu zatvarača, osobito kod kuće, ovi su pokazatelji dovoljni. Međutim, postoje napredniji modeli koji su opremljeni prekidačem s dvije brzine i omogućuju rad bušenja plastikom i drvom – brzina može biti i do 600 o / min. Gotovo svi akumulatorski odvijači opremljeni su šesterokutnom stezaljkom? inča Set odvijača obično uključuje bitove za različite vrste pričvršćivača, kao i svrdla malog promjera s istim šesterokutom.
Set odvijača često uključuje svrdla i svrdla sa šesterokutnim drškama. Za razliku od većih alata, električni odvijači često su opremljeni neizmjenjivom baterijom koja se nalazi u tijelu proizvoda. Za punjenje se koristi poseban adapter za napajanje koji je spojen na električnu utičnicu.
Odvijač s adapterom za punjenje Koji je rezultat? Ako majstor dobro vježba svoj alat i treba samo mehanizirati postupak rada s pričvršćivačima, odvijač koji se može puniti može biti vrlo koristan pomoćnik. U praktičnosti takvog postupka nadilazi odvijač, ali znatno niži od njegove funkcionalnosti. Električni ključevi Još jedna vrsta alata koja je vrlo slična odvijaču, pa se čak i pod određenim okolnostima može koristiti u svojoj kvaliteti, ali još uvijek ima značajke izravno povezane s namjenom.
Ako posao uključuje česte operacije vijčanim zglobovima, onda je bolje kupiti ključ. njihov posao. Klasičan primjer je montažna proizvodnja koja se pušta u rad ili je bliža privatnoj praksi, autoservisima ili tvornicama guma. Osim toga, prilikom popravljanja automobila vrlo često moraju imati posla sa starim, “kiselim” čvorovima, koji se mogu ručno odviti i nakon obrade posebnom smjesom, što je vrlo teško. Rezultat je uporaba udarnog ključa. Njegov je dizajn takav da se, uz uobičajeno rotacijsko kretanje, impulsne radnje prenose na radni dio vretena pomoću posebnog mehanizma s određenom frekvencijom. Jednom riječju, to je poseban “mikro-udarac” koji je u stanju gurnuti i odviti čak i vrlo zahrđale matice ili vijke, a da pritom ne ugrozi integritet rubova njihovih glava. Većina ključeva ima uobičajeni uzorak “pištolja”, ali se može nadograditi uklonjivom bočnom ručkom kako bi se koncentrirao pritisak dok se zglob pomiče. Međutim, postoje i “ravni” uređaji, s radnom glavom postavljenom okomito – za izvođenje operacija na teško dostupnim mjestima.
Ključ ravnog oblika Naravno, za ove operacije potrebna je posebna pogonska snaga – obično od 350 W za najmanji alat i do 1300 W za opremu profesionalne kvalitete. Brzina rotacije ovdje ne igra presudnu ulogu i obično je mala. No postiže li se time visok okretni moment, koji je čak oko 200 za “slabe” udarne ključeve? 300 N? M (usporedite, na primjer, s već razmotrenim bežičnim odvijačem!), A u profesionalnim modelima, s električnim pogonom snage iznad 1000 W, ovaj broj može doseći i 1000 N? M. Po svom su izgledu ključevi vrlo slični odvijačima, ali ih razlikuje značajka – odsutnost prstena za podešavanje maksimalnog okretnog momenta (“ratchets”). Radni vrh vretena također je različit – najčešće se ispod završnih glava nalazi kvadrat adaptera. Veličina kvadrata u različitim izvedbenim modelima može varirati -? (najčešće – u modelima domaće klase),? ili čak 1 inč (iz profesionalnog izvršnog alata), pa bi trebalo kupiti setove za glavu. Iako u ovom slučaju postoje posebni adapteri.
Tipke su obično opremljene tetra adapterom za utičnice. Neki proizvođači odmah pružaju povećanu fleksibilnost adaptera. Može li u središtu četvrtastog vretena biti utičnica za umetanje standardnih šesterokuta? palčevi – štoperice ili bušilice.
Svestraniji model – adapter je dizajniran za glave i heksadecimalne bitove. Ali čak i to ne znači da je ključ univerzalan. Njegova specifična elektromehanička svojstva su “oštra” za određene operacije. Veliki zakretni moment, čak i u impulsnom načinu rada, može biti potpuno nepotreban, pa čak i štetan pri radu s materijalima koji ne zahtijevaju previše napora. Niska brzina možda neće biti dovoljna za bušenje. Jednom riječju, udarni ključ, ako specifičnosti majčinog rada pretpostavljaju njegovu čestu upotrebu, bio bi dobar dodatak odvijaču, ali malo je vjerojatno da bi ga mogao u potpunosti zamijeniti u arsenalu spremačice.
Univerzalni set: odvijač + ključ Inače, mnogi poznati proizvođači proizvode setove alata koji uključuju odvijač za bušenje i udarni ključ koji rade na jednom kompletu baterija. Ovo je doista svestran set. Istina, trošak toga – prilično je visok i takva kupnja mora biti stvarno opravdana. Bušilice Ovo je najčešći i najčešće korišten asortiman takvih alata koji ima veću svestranost. Velika većina takvih odvijača proizvedena je prema osnovnoj shemi “pištolja”.
“Klasični” odvijač – kućište od plastike otporne na udarce (neki modeli profesionalne klase imaju potpuno metalno kućište). Unutra je električni pogon s upravljačkim sustavom za hlađenje zraka. 2 – držač pištolja. Za visokokvalitetne modele ima gumene jastučiće koji sprječavaju klizanje alata u ruci radnika, što čini alat što ugodnijim. 3 – baterija s zaključavanjem u ručki. Za većinu modela izgleda slično slici. Međutim, neki moderni odvijači opremljeni su snažnim kompaktnim baterijama, koje su potpuno skrivene unutar ručke i čine rad s alatom još ugodnijim. 4 – tipka (start) start. Istodobno pomicanje okidača za kontinuirano podešavanje brzine odvijača vretena. Okidač je obično prekriven gumenom ili mekom plastičnom podlogom. 5 – prebacite smjer okretanja vretena (natrag). Dizajniran je kako bi postupak prebacivanja bio što jednostavniji – dovoljan je tek dovoljan pritisak prsta. 6 – prekidač mjenjača, koji vam omogućuje promjenu načina rada alata – mala brzina s velikom silom zatezanja ili, obrnuto, brza rotacija potrebna za izvođenje bušenja. Ova značajka nije primijenjena u svim modelima. 7 – stezna glava za stezanje radnog alata – bušilica ili držač bušilice. Dizajn uloška može se razlikovati. Neki modeli nisu opremljeni stezaljkom – imaju li šesterokutnu utičnicu? inča pod standardnim svrdlima ili posebnim svrdlima. Vrste uložaka bit će opisane u nastavku. 8 – stezne čeljusti patrone.
9 – obvezni element bilo kojeg odvijača – mehanizam za ograničavanje zakretnog momenta koji se prenosi na čahuru. Obično se proizvodi prema principu “ratchet” – kada se prekorači zadani moment, kvačilo klizi karakterističnim zvukom. Broj mjesta ugradnje okretnog momenta može varirati – od 5? 6 u jeftinim modelima do dva desetaka ili više u profesionalnim alatima. Obavezno imajte na raspolaganju način bušenja – kada se okretanje prenosi s mjenjača na glavčinu bez ograničenja momenta. Ovaj je način označen odgovarajućom ikonom. 10 – moderni modeli odvijača sve su više opremljeni LED pozadinskim osvjetljenjem radnog prostora. Mjesto LED diode može biti različito. Dakle, ova vrsta odvijača je najuniverzalnija, što određuje njegovu najširu popularnost među profesionalcima i domaćim obrtnicima. Jeftine bušilice, odvijači Bušilice, jeftini odvijači Broj mjesta ugradnje okretnog momenta može varirati – od 5? 6 u jeftinim modelima do dva desetaka ili više u profesionalnim alatima. Obavezno imajte na raspolaganju način bušenja – kada se okretanje prenosi s mjenjača na glavčinu bez ograničenja momenta.
Ovaj je način označen odgovarajućom ikonom. 10 – moderni modeli odvijača sve su više opremljeni LED pozadinskim osvjetljenjem radnog prostora. Mjesto LED diode može biti različito. Dakle, ova vrsta odvijača je najuniverzalnija, što određuje njezinu najširu popularnost među profesionalcima i domaćim obrtnicima. Jeftine bušilice, odvijači Bušilice, jeftini odvijači Broj mjesta ugradnje okretnog momenta može varirati – od 5? 6 u jeftinim modelima do dva desetaka ili više u profesionalnim alatima. Obavezno imajte na raspolaganju način bušenja – kada se okretanje prenosi s mjenjača na glavčinu bez ograničenja momenta. Ovaj je način označen odgovarajućom ikonom. 10 – moderni modeli odvijača sve su više opremljeni LED pozadinskim osvjetljenjem radnog prostora. Mjesto LED diode može biti različito. Dakle, ova vrsta odvijača je najuniverzalnija, što određuje njegovu najširu popularnost među profesionalcima i domaćim obrtnicima. Jeftine bušilice, odvijači Bušilice, jeftini odvijači 10 – moderni modeli odvijača sve su više opremljeni LED pozadinskim osvjetljenjem radnog prostora. Mjesto LED diode može biti različito. Dakle, ova vrsta odvijača je najuniverzalnija, što određuje njegovu najširu popularnost među profesionalcima i domaćim obrtnicima. Jeftine bušilice, odvijači Bušilice, jeftini odvijači 10 – moderni modeli odvijača sve su više opremljeni LED pozadinskim osvjetljenjem radnog prostora. Mjesto LED diode može biti različito. Dakle, ova vrsta odvijača je najuniverzalnija, što određuje njegovu najširu popularnost među profesionalcima i domaćim obrtnicima. Jeftine bušilice, odvijači Bušilice, jeftini odvijačiNa što treba paziti pri odabiru odvijača Pri odluci za nabavu određenog modela odvijača za bušenje, budući vlasnik alata mora jasno razumjeti koje su svrhe potrebne, koje radnje planiraju izvesti i s kojim intenzitetom raditi. Upravo će ta preliminarna “bastinga” biti osnovne točke u procjeni karakteristika opreme ponuđene na prodaju. Vrsta baterija i njihova svojstva Preporučujemo da počnete razmišljati o “energetskoj industriji” odvijača. Bez obzira koliko je sam alat izvrstan, njegove performanse izravno ovise o baterijama čija je cijena, usput rečeno, uvijek upola manja od cijelog kompleta. Naravno, mnogi su se morali suočiti sa situacijom kada je odvijač još uvijek u potpunosti funkcionalan, ali kvar izvora napajanja stvara puno problema. Nije uvijek moguće pronaći odgovarajuću zamjenu – mnoge proizvodne tvrtke ne prodaju baterije odvojeno, očito pokušavaju potaknuti korisnike da kupe novi set. Glavne značajke baterije za odvijače su napon i kapacitet.
Snaga električnog pogona, a time i maksimalni moment koji određuje funkcionalnost alata, izravno ovisi o naponu. Dakle, prodaja najčešćih odvijača s naponom akumulatora 9,6; 12; 14,4 ili 18 V. Međutim, to nije ograničenje – moćni profesionalni alati imaju baterije od 20 volti ili više (tijelo do 36). Ni 9 volti još uvijek ne izgleda kao kućanski aparati. Najbolje rješenje za odvijač kupljen za kućanstvo je vjerojatno “zlatni promjer” – s baterijama od 14,4 V.
Usput, možete pronaći gotovo identične modele odvijača istog proizvođača, koji se razlikuju samo u naponu napajanja, a time i vrijednostima snage. Ali čak i u ovom slučaju, mora se shvatiti da baterije nisu zamjenjive – pretvarač je dizajniran za određeni napon i njegov će prelazak dovesti do njegovog kvara.
Vrlo slični modeli, ali se razlikuju po karakteristikama baterije
Kapacitet baterije mjeri se u amperskim satima (Ah ili Ah – možete pronaći jedno ili drugo). Obično je ovaj indikator naznačen na naljepnici na kućištu baterije, pored napona. Vrijednosti napona i kapaciteta obično naznačene na bateriji zapravo su vrijednost baterije, što pokazuje koliko je dugo moguće raditi s jednom potpuno napunjenom baterijom bez ponovnog punjenja. Što je veća ova vrijednost, to ćete manje morati prekidati posao kako biste zamijenili napajanje i postavili elemente za punjenje. Odvijači se obično koriste za kućanstvo, faktor kapaciteta 1.2. 2 Ah To neće biti dovoljno za intenzivnu upotrebu ovog pokazatelja – biste li trebali potražiti komplete s baterijom kapaciteta 2? 3 Ah Učinak baterije izravno ovisi o vrsti baterije. Ovo pitanje zahtijeva pažljivije razmatranje.
NiCd baterije (Ni-Cd)
Zbog niske cijene, slične baterije ostaju vodeće u masovnoj upotrebi u srednjim električnim alatima, unatoč tome što su ih zamijenile modernije baterije.
Pouzdan radni kolica: Ni-Cd baterije Prednosti nikal-kadmijevih baterija su sljedeće:
Već spomenuti niski troškovi proizvodnje. Visoka otpornost na negativne radne temperature i temperature skladištenja. Jedini od svih postojećih ne boji se potpunog izdanja. Nikal-kadmijeva baterija može se pohraniti u ispražnjenom stanju, a zatim u potpunosti napuniti kada se pravilno napuni.
Imaju nedostataka –
Nemogućnost postizanja visokog specifičnog kapaciteta. Vrijednost od 2 Ah, u najboljem slučaju bit će ograničenje.
Relativno mali ukupni “životni vijek” – čak i visokokvalitetne Ni-Cd baterije rijetko traju više od 1000 ciklusa punjenja i pražnjenja.
Te su baterije sklone samopražnjenju – povremenim radom možete otkriti da se naizgled potpuno napunjena baterija iz spremišta “sela” ne nosi sa svojim zadatkom.
Najvažnija “bolest” ovih baterija je “efekt memorije”. Neprihvatljivo je puniti bateriju ako nije potpuno ispražnjena. Činjenica je da kada se punjenje ne primi s “0”, uređaj preostalu razinu napunjenosti i dalje doživljava kao minimalnu vrijednost. Dakle, kapacitet potpuno napunjene baterije spontano se smanjuje za količinu potencijala koji prethodno nije radio. Da bi se baterija potpuno ispraznila (npr. Spajanjem žarulje ili svjetiljke, koja se često isporučuje s odvijačem), mora se potpuno isprazniti prije nego što je umetnete u punjač. To je krajnje nezgodno, posebno u situacijama kada se čini da nedostaje snage alata i “ruke su ispružene” za punjenje baterije.
Nepravilno odlaganje iskorištenih nikal-kadmij baterija može prouzročiti štetu okolišu.
Međutim, nikal-kadmijske baterije smatraju se pravim radnim konjima i najčešće se ugrađuju na modele klase kućanstva. U takvim uvjetima bit će dovoljna uporaba njihovih kvaliteta.
NiMH baterija (Ni-MH)
Nikal-metal-hidridne baterije pokušaj su programera baterija da se riješe glavnih nedostataka Ni-Cd-a. Ali reći s punom odgovornošću da je to dobar potez – to još uvijek ne uspijeva.
Unatoč mnogim prednostima, nikal-metal hidridne baterije nisu postale vrlo raširene. Prednosti ovih baterija:
Njihova proizvodnja i odlaganje ekološki su prihvatljivi.
Veliki kapacitet punjenja koji lako može doseći 3 Ah. I to zajedno s kompaktnijim dimenzijama same baterije. Stoga je gustoća snage izvora energije veća.
Negativni učinak pamćenja nije toliko značajan, ali ga se nije bilo moguće potpuno riješiti.
Negativne strane sličnih baterija:
Njihova je cijena znatno viša od cijene nikla i kadmija.
Nizak “aktivan životni vijek” – broj ciklusa punjenja rijetko prelazi 500.
Ove baterije karakterizira visoka razina samopražnjenja – pad može iznositi i do 10% u prvim danima skladištenja nakon potpunog punjenja.
Učinak baterije dramatično se smanjuje pri radu u nepovoljnim temperaturnim uvjetima.
Neprihvatljivo je čuvati ove baterije u potpuno ispražnjenom stanju.
Ukratko, visoka cijena ovih baterija čini se neopravdanom. Bolje je kupiti ili pokrenuti jeftiniju verziju – nikal-kadmijevu, ili više nije pohlepna i odabrati odvijač s litij-ionskim baterijama. Inače, nikal-metal-hidridne baterije nisu dobile puno razvoja, a setovi alata rijetko su dostupni za prodaju zbog male potražnje za njima.
Litij-ionske baterije ( Li- Ion)
To su najsuvremenije i stoga savršene baterije za autonomne električne alate.
Vrhunske, snažne i prostrane litij-ionske baterije Prednosti ovih baterija su sljedeće:
Učinak memorije gotovo da nema, što znači da se baterija može puniti u bilo kojoj fazi pražnjenja.
Među svim ostalim baterijama, litij-ionska – maksimalan kapacitet punjenja i gustoća snage.
Brzina punjenja je najveća.
Međutim, učinak samopražnjenja je vrlo slab. Smatra se normom da visokokvalitetna litijeva baterija u normalnim uvjetima može izgubiti najviše 20% napunjenosti godišnje.
Aktivni vijek trajanja, dopušteni broj ciklusa punjenja za takvu bateriju tri puta ili čak više, premašuje slične pokazatelje nikla i kadmija.
Postoji nekoliko nedostataka:
Visoka cijena prilično je uvjetni nedostatak jer opravdava visoku operativnu učinkovitost.
Raspon radne temperature litij-ionskih baterija relativno je širok i može se koristiti na hladnom (iako u svojim svojstvima gube malo). Međutim, neće se brinuti zbog negativnih temperatura.
Kategorički je nedopustivo da se baterija potpuno isprazni – neće se puniti od nule. Proizvođači uzimaju u obzir ovaj nedostatak i svoje proizvode opremaju posebnim ugrađenim elektroničkim sklopovima koji ne dopuštaju potpuno pražnjenje. Osim toga, vrlo je uobičajena tendencija opremanja baterija indikatorima razine napunjenosti, što olakšava vizualni nadzor.
Ugrađeni indikator razine baterije Kada odaberete pravi model, najbolje je kupiti komplet koji sadrži dvije baterije. Možete osigurati kontinuitet poslovanja u velikim razmjerima – ako je na odvijaču jedna baterija, druga se puni. Međutim, kada koristite Ni-Cd baterije, uvijek vrijedi imati na umu potrebu da ih se potpuno isprazni kako bi se izbjegao “efekt memorije”. U tehničkoj dokumentaciji proizvoda proizvođač često navodi prosječno vrijeme punjenja baterije – što je manje, to će alat biti ugodniji. Ali za one korisnike koji ne žele komunicirati s baterijama i koji se ne boje kabela za napajanje koji je izvučen iz uređaja, svakako kupite mrežni model.
Ako je potrebno, možete smanjiti mrežni model odvijača. Izvedbe ovog alata ne trpe, ali pogodnosti su sigurno nešto manje. Prilikom odabira potrebno je paziti samo na duljinu kabela – kako bi bila dovoljna za specifične uvjete namjeravanog rada. Elektromehanički visokokvalitetni odvijač Ovoj kategoriji pokazatelja mogu se dodijeliti mogućnosti električnog pogona i mehanizma zupčanika.
Nekoliko riječi o pogonu. Većina modela s niskim cjenovnim razredom koristi stari i provjereni sustav s kolektorskom četkom. Ovi su motori relativno pouzdani, ali još uvijek ne bez nedostataka. A glavne su znatne sile trenja na mjestu gdje se četke uklapaju u kolektorske lamele. To je naravno popraćeno značajnim oslobađanjem toplinske energije i pogon se relativno brzo zagrijava. Uz to, nije isključeno iskrenje četkica na kolektoru, pogotovo ako morate raditi u uvjetima visoke vlažnosti.
Svi ovi nedostaci nisu uključeni u elektronički upravljani motor bez četkica. Odsutnost dodatnog trenja dovodi do značajnog povećanja produktivnosti alata. Tako je ispitivanje sličnih modela s potpuno identičnim baterijama prema karakteristikama pokazalo da je odvijač s motorom bez četkica radio gotovo tri puta veći nego s kolektorom.
AC “DeWalt” i nemotorizirani motor Neki proizvođači (na primjer DeWalt) odlučili su se riješiti bloka motora – svi se njegovi dijelovi nalaze izravno u slučaju samog odvijača. I to nije mala stvar – pokazalo se da je došlo do značajnog povećanja ukupne težine alata, s kojim je mnogo ugodnije raditi. Stoga, ako postoji izbor između konvencionalnih pogona i pogona bez četkica, bilo bi pametnije donijeti odluku u njihovu korist. Istina je da se to odražava na cijeni alata.
Pri odabiru, ne zaboravite pojasniti od kojih je materijala odvijač. Ova mehanička jedinica ima najveće opterećenje, a njena kvaliteta određuje funkcionalnost i cjelokupni životni vijek cijelog uređaja.
Metalni planetarni zupčanik izgledao je prikladniji u pogledu trajnosti i otpornosti na habanje. Ne može se reći da su plastični kotači niske kvalitete, ali su njihovi resursi i dalje niži od resursa kvalitetnih metala. A deformacija čak i zuba na jednom od zupčanika dovodi do začepljenja ili potpunog uništenja cijele kinematičke sheme prijenosnika. Dakle, izbor je bolji da koristi metalu.
Karakteristike broja okretaja vretena – uvijek su navedene u pojasu proizvoda. Čini se da nema smisla gledati previsoke indekse – 500 okretaja u minuti dovoljno je za montažne i demontažne radove sa zatvaračima i oko 1200 za bušenje drva ili metala? 1500 o / min Veće brzine sastavni su dio profesionalnog alata za izvođenje određenih operacija i vjerojatno neće biti potrebne na razini kućanstva.
Postavljanje brzine vrtnje od nule do maksimuma vrši se promjenom intenziteta pritiska gumba okidača (tipka). Za prikladnije osnovne operacije, trebali biste odabrati odvijač koji može prebaciti prijenos na velike i male brzine. Prekidač se obično nalazi na vrhu kućišta.
Uobičajeni radni položaj prekidača
Maksimalni zakretni moment – važna značajka koja zavidi na funkcionalnosti odvijača.
Dakle, 10 Nm je dovoljno za rad samo s malim zatvaračima, ali to će biti više električni odvijač. Da biste mogli izvesti jednostavno bušenje, bolje je odabrati model s maksimalnom silom od najmanje 25 Nm. U skladu s. kada se od alata očekuje više – npr. bušenje drva sa glodalicama velikog promjera ili metal, odaberite odvijač s momentom od 36 Nm ili više. Za mnoge potrošače vrijednosti okretnog momenta izražene su u njutonima. Nema se što reći. Stoga se u tehničkoj dokumentaciji odvijača obično navode dodatni i ograničavajući promjeri svrdla, odvojeno – za obradu metala i drveta. To će vam olakšati odabir.
Postavljanje okretnog momenta – gotovo svi odvijači. To je obično rotirajući prsten s primijenjenom skalom – od minimalne do maksimalne vrijednosti korištene u bušenju.
Kad je navedeni napor prekoračen, zvečka ili klizna spojka rade i prekomjerni zakretni moment ne prenosi se na zatvarač.
Prekidač maksimalnog momenta primijenjen na skalu Brojevi na vagi prikazuju samo redni broj određenog položaja prekidača kako se moment zatezanja povećava, ali ni na koji način nisu povezani (kao što neki neiskusni korisnici pogrešno pretpostavljaju) s promjerom pričvršćivača. Simbol svrdla označava najveći zakretni moment potreban za dovršavanje svrdla.
Prekidač smjera uključen je na svim, vjerojatno modelima – bez njega odvijač jednostavno prestaje biti. Obično se nalazi iznad tipke okidača. Za neke minijaturne odvijače (poput akumulatorskog odvijača) mogu biti dostupna dva različita gumba za izravno i reverzibilno okretanje vretena.
Tip uloška Većina modernih odvijača opremljena je steznim glavama s brzim otpuštanjem koje olakšavaju promjenu bitova ili svrdla. Stezne glave bez ključa mogu biti pojedinačne i dvostruke.
Dvostruka i dvostruka stezna glava bez ključa Kod dvostruke stezne glave donji se rukav drži rukom kada se montira i demontira radni alat, a gornja stezna glava zategne ili otpusti. Rad s jednim zavojem je još lakši – cijela se operacija izvodi pokretom jedne ruke. Istina je da odvijač mora biti opremljen funkcijom zaključavanja vretena. Takva brava može biti automatska, aktivirati se kad se zaustavi rotacija ili prisili (postoji poseban gumb). Usput, prilikom odabira odvijača potrebno je razjasniti ima li alat mogućnost prisiljavanja vretena da se zaustavi – kada se okidač otpusti, rotacija bi trebala odmah prestati. Gotovo svi moderni alati opremljeni su takvom funkcijom, ali ako i dalje imate zastarjeli model čiji se uložak i dalje okreće zbog inercije nakon isključivanja napajanja, ne biste ga trebali dobiti, jer uzrokuje mnogo neugodnosti na poslu. Stezne glave koje zahtijevaju poseban ključ za zatezanje rijetko se koriste s odvijačima. Ključ nastoji zauvijek nestati negdje tijekom rada, a postupak zamjene bušilice zahtijeva puno vremena i dodatnog napora. Međutim, mnogi obrtnici uključuju takav uložak u svoj komplet, jer ponekad za bušenje koje zahtijeva znatan napor sila zatezanja stezne glave možda neće biti dovoljna.
U nekim slučajevima može biti korisna konvencionalna cam kaseta s ključem. inča
Na desnoj je strani kompaktni odvijač s uklonjivim uloškom koji ima šesterokutni držač za standardni adapter. U tom slučaju, ako trebate izvesti male radnje bušenja, možete upotrijebiti malu steznu glavu s modificiranim šesterokutom. Dodatni kriteriji za odabir odvijača Mnogi modeli modernih odvijača opremljeni su drugim korisnim funkcijama.
Uz rotacijsku silu, na držaču alata može se stvoriti i sila udara. To vam omogućuje bušenje rupa u nekim građevinskim materijalima. Ovi odvijači imaju prekidač za normalni i šok način rada. Može se postaviti i na moment i odvojeno.
Odvijač može biti opremljen funkcijom udara Mnogi modeli udarnih odvijača opremljeni su dodatnim uklonjivim bočnim držačem koji naglašava translacijsku silu prilikom bušenja. Međutim, dobivanje sličnog odvijača sasvim je realno zamisliti da se može nositi sa zidom od opeke ili nekim laganim betonom (plinski silikat). Ako je potrebno bušiti rupe u armiranobetonskim konstrukcijama, na primjer u zidovima ili stropovima montažne kuće, bolje je imati proboj za ove operacije.
Prisutnost impulsnog načina rada alata može biti od velike pomoći u radu – slično kao i udarni ključevi. To će vam omogućiti da se nosite s kiselim navojnim zglobovima ili točno označite početak svrdla u gustom materijalu.
Uključivanje impulsnog načina može biti na prstenu za podešavanje okretnog momenta ili se to može učiniti kao zasebna tipka, pritisnuta po potrebi.
Dodatna udobnost na poslu bit će prisutnost ugrađenog pozadinskog osvjetljenja. LED “svjetiljka” može se postaviti koaksijalno uz tijelo, ispod uloška. Međutim, kao što pokazuje praksa, to nije uvijek prikladno – kaseta sama može pokriti radno područje.
Još jedno mjesto svjetiljke – na dnu držača pištolja. U tom je slučaju svjetlosni tok usmjeren tako da u potpunosti osvjetljava radnu površinu odozdo.
Moguće mjesto ugrađenog pozadinskog osvjetljenja Pri odabiru alata može se procijeniti udobnost određene sheme pozadinskog osvjetljenja.
Najvažniji kriteriji za odabir su težina, ravnoteža alata, udobnost postavljanja na dlan. Ako morate raditi na visini, trebali biste obratiti više pažnje na lagane kompaktne modele. Međutim, za česte postupke bušenja, težina alata postaje određena pomoć pri radu.
Ali u svakom slučaju, prilikom procjene “uzimanja” odvijača u trgovini, trebali biste procijeniti mjesto težišta alata – pomicanje naprijed ili natrag pruža brzi zamor ruku.
Relativno ranjivo mjesto na kojem mogu zaglaviti kuglice. Iskusni obrtnici preporučuju procjenu mjesta prijelaza s ručke na okidač – trebao bi biti s glatkim prijelazom pod tupim kutom. Pravokutni ili akutni prijelazni kut dovest će do brzog zamora srednjeg prsta tijekom velikih radova i čak može prouzročiti stvaranje kukuruza na njemu.
Svakako procijenite komplet uređaja.
– Komplet mora sadržavati punjač s kabelom za napajanje. Suvremeni “punjači” dobro su promišljeni elektronički sklopovi koji ne dopuštaju da se baterija pregrije, ona se automatski isključuje kad se dosegne gornja granica punjenja. Kao što je gore spomenuto, ne biste trebali kupiti odvijač u kompletu s jednom baterijom. – ovo je izuzetno neugodno na poslu. – Komplet može sadržavati baterijsku svjetiljku – kao dodatno osvjetljenje na poslu ili kao uređaj za potrebno potpuno pražnjenje nikal-kadmij baterija. – Odvijači su često opremljeni posebnim remenima ili čak poklopcima – čahurama za lako postavljanje alata na vodeći remen pri radu na visini.
Prikladno kućište odvijača i škljocanje – Mnogi su stručnjaci prilično skeptični u vezi sa svrdlima i svrdlima koja su uključena u komplet, radije ih dobivaju. Međutim, vodeći proizvođači opremit će svoje sklopove relativno visokom opremom. Istina je da specifikacija nije uvijek dovoljna i često postoji potreba za dodatnom kupnjom.
Primjer moguće konfiguracije odvijača Bosch – Odvijači profesionalne klase također mogu biti opremljeni izmjenjivim prijenosnicima. Primjer je model FESTOOL C15.
Odvijač “FESTOOL C15” – model povećane svestranosti Uz adapter za heksadecimalne bitove, alat se može postaviti i sa steznom glavom bez ključa. Uz to, komplet uključuje mlaznicu za mjenjač, ​​koja omogućuje bušenje pod kutom od 90 °. Također je zamjenjiva mlaznica – ekscentrik je koji prenosi rotaciju na svrdlo ili bitove odmaknute od osi odvijača. Vrlo povoljna funkcija za rad u kutu u kojem tijelo uobičajenog alata ne dopušta primjenu sile okomito. Istina je da je cijena ovih setova vrlo visoka. Marke kojima možete vjerovati Važan kriterij odabira uvijek bi trebao biti proizvođač i dostupnost usluge na ovom području.
Bez sumnje možete kupiti odvijače Makita – ova je tvrtka uvijek bila lider u proizvodnji električnih alata.
Cijene i linija modela odvijača Makita odvijači Makita
Bosch nudi široku paletu modela, od jeftinih kućanstava do profesionalnih alata. Bez obzira na klasu odvijača, svi su ti elementi vrhunske kvalitete i pouzdanosti.
AEG se ne može nazvati jeftinim, ali u potpunosti opravdava novac uložen u njega.
Cijene i linija modela AEG odvijača
DeWalt električne alate uvijek karakteriziraju najinovativnija dostignuća na ovom polju.
Cijene i linija modela odvijača DeWALT DeWALT
Odvijači «Metabo» obično su zasićeni elektronikom, uključujući regulaciju i moment.
Cijene i linija modela odvijača Metabo odvijači
Alati marke “Hilti” – ovo je velika funkcionalnost, ali njihova cijena izgleda nesrazmjerno visoka, unatoč jamstvu atraktivnog proizvođača.
O dobrim recenzijama dobit ćete dobro mišljenje s prihvatljivim odvijačima Hitachi, Sparky, Skil.
Cijene i linija modela odvijača Hitachi Hitachi
Među domaćim proizvođačima u ovom rasponu sasvim je moguće staviti “Interskol”, “Calibre”, “Zubr”. Moguće je da će na određenim pozicijama izgubiti inovacije vodećih svjetskih proizvođača, ali u pogledu pouzdanosti, dostupnosti usluga i razine cijena vrlo su atraktivan izbor.
Cijene i linija modela odvijača Interskol Interskol Dobiti “mačku u vreći” pod nepoznatom iluzijom, najčešće kineskog podrijetla, naravno je “lutrija”. Moguće je da će takav odvijač puno poslužiti i sasvim će se nositi sa zadacima koji su joj dodijeljeni. To nije potrebno ako se ne oslanjate na tehničku podršku ili jamstvo. Da, može doći do velikog problema sa samoposlužnim rezervnim dijelovima. I na kraju publikacije – vrlo opsežno i informativno predavanje o odabiru optimalnog odvijača.

Pogled na police za šampanjac

U procesu proizvodnje šampanjca, stalci za rezanje su obavezni. Nakon što pjenušac počne manje odležavati, doći će vrijeme za završne

Vodič kroz računovodstveni softver

Računalni softver koji pomaže u obradi raznih financijskih transakcija, njihovom bilježenju i prezentiranju u obliku izvješća poznat je kao računovodstveni

Alternative za smanjenje celulita

Postoje li alternative za smanjenje celulita? Uz rijetke iznimke, liposukcija se općenito smatra estetskom kirurgijom. Iz tog razloga liposukcija se