HEKLANJE

Kako pravilno fotografirati ljubimce?

TEMU APP 100 E KUPON

Kod fotografiranja ljubimaca preferirajmo dnevnu svijetlost pod kojom fotografije izgledaju prirodne, međutim nikad ne fotografirati na direktnom suncu jer tada je svijetlost prejaka, a fotografije su u pravilu previše eksponirane s jakim i ružinim sjenama. Za fotografiranje ljubimaca birajmo nježno jutarnje svjetlo, set postavimo pored prozora, a prozirna bijela zavjesa ga omekšava i sprječava nastajanje ružnih sjena. Ako mi nije dostupno jutarnje svijetlo odaberimo poluoblačni dan. Ako sve ne možemo ostvariti, snimimo s bilo kojim mobitelom jer je svaka slika povijesni dokument. Najvažnije pravilo kojega se apsolutno uvijek pridržavamo je da: NIKAD ne koristimo blic!
Bez obzira na opremu kojom raspolažete da bi napravili dobru fotografiju nužno je savladati par osnovnih pojmova i njihovu primjenu u fotografiji.
Preporučamo onima koje zanima fotografija da prvo pročitaju upute za rukovanje koje su dobili sa svojim fotoaparatima!
Dakle što su i čemu služe:
ISO (ASA)
White Balance WB – balans bijelog
Otvor blende – F broj
Brzina zatvarača
ISO (nekoć ASA) je vrijednost koja je preuzeta iz vremena fotoaparata s filmom. ISO označava vrijednost brzine osvjetljavanja filma odnosno čipa u digitalnoj fotografiji. Što je ISO vrijednost manja to je manja i brzina osvjetljivanja. Znači s većim ISO brojem dobivate i svjetlije fotografije.
Da pojednostavim kod lijepog i sunčanoga dana na otvorenom ISO vrijednost treba podesiti na nižu vrijednost (100), u zatvorenim prostorima sa slabijim svjetlosnim uvjetima i gdje ne možemo/ne želimo koristiti blic ISO bi trebalo povećati (400). Kod fotografiranja hrane uglavnom snimam na ISO 100.
Otvor blende se označava f brojem, što je f broj manji to je otvor blende veći i samim time slika svjetlija. F broj nam je važan i za kontrolu DOF (Depth of field). Pojednostavljeno rečeno plitak DOF je prisutan na fotografijama na kojima je jedan objekt ili detalj u fokusu, a sve ostalo je zamućeno (izvan fokusa), duboki DOF je prisutan na fotografijama na kojima su svi ili većina objekata u fokusu.
Preferirajmo fotografirati sa što nižim f brojem, to je 2,8 pa do 3,5, upravo zbog plitkog DOF-a. Brzina zatvarača je doslovno dužina trajanja osvjetljavanja filma/čipa odn. ekspozicija. Označava se u vrijednostima od npr. 1/8 sekunde do 1/1500 sekunde. Najčešće se koristi brzina od 1/60 jer sve sporije od toga je jako osjetljivo na svaki i najmanji pokret pa su rezultat mutne fotografije.
Balans bijele je možda i najvažnija stvar jer ako je to krivo namješteno cijela fotografija dobiva krivu boju, žutu ili plavu patinu ovisno o uvjetima. Da bi razumjeli što je balans bijele moramo znati da svijetlost ima određenu temperaturu koja se izražava u Kelvinovoj skali. Ovisno o temperaturi ono je drugačije boje. Dakle svijetlo obične žarulje (2700–3300 k) i jutarnjeg sunca (5000 k) nisu iste, naše oko tu razliku ne vidi. Ono je dovoljno “pametno” da se prilagodi i mi vidimo boje onakvima kakve one zapravo jesu. Fotoaparati nemaju tu mogućnost pa će fotografije snimljene pod žaruljom imati žutu patinu, a one na suncu će biti vjernih boja. Da bi doskočili tom problemu trebamo pravilno namjestiti balans bijele. Znači ovisno o uvjetima on treba biti: namješten na sunčano, oblačno, žarulju itd…
Naknadna obrada fotografije u nekom softveru je također nerazdvojivi dio nastajanja finalnog proizvoda – fotografije spremne za objavu. Sve fotografije snimamo u RAW i Jpg formatu, nakon što ih prebacimo na kompjuter idu na selekciju. One koje nam se čine dobre idu u daljnju obradu, a ostale brišemo. Uglavnom fotografije uređujemo u photoshopu, a zahvati nisu preveliki, obično pojačamo kontrast i oštrinu fotografija, a prema potrebi ih i posvijetlimo.

Objašnjenje zatezanja lica

Ritidektomija, ili mnogo poznatija kao facelifting, kozmetička je operacija posebno osmišljena za vraćanje mladolikog izgleda uklanjanjem većih očitih bora i