HEKLANJE

Kako pravilno učiniti samopregled dojki?

TEMU APP 100 E KUPON

Danas se smatra da ako žena čini samopregled dojki nakon menstruacije nekih 10 dana, može spriječiti pojavu karcinoma i početak drugih bolesti te na taj način očuvati svoje zdravlje. To ne znači da da samopregled dojki može spriječiti nastanak karcinoma ali svakako može smanjiti smrtnost jer je ovo jedan od prirodnih, neinvazivnih palpatornih načina kako što ranije otkriti karcinom dojke i početi odmah s liječenjem. Samopregled dojki nije jedini način kako shvatiti ili otkriti je li sve u redu no zasigurno je jedan od dobrih i korisnih načina jer navodi na razmišljanje i brigu o svome zdravlju kao i potrebu i prisjećanje na ultrazvučni pregled dojki i mamografiju. Smatra se da bi bilo dobro da žena krene sa samopregledom dojki nakon menstruacije u mjesecu od 18. godine jer se danas bolest pojavljuje sve ranije, pa čak i u ovoj mlađoj dobi. Društvo bi trebalo educirati i voditi edukativne programe po školama kako da djevojke učine samopregled dojki i kako mogu prepoznati simptome i neobične znakove na dojkama, s obzirom da sve ranije obolijevaju.
Suprotno ovome, istraživanje u Kini je pokazalo kako zapravo samopregled dojki nema važnu ulogu u prevenciji i otkrivanju karcinoma dojki. No, žene čine oko polovicu cijele populacije u svijetu, stoga je važno očuvanje ženinog zdravlja. Prosječno, svaka žena godišnje posjeti ginekologa 2, 6 puta godišnje, što je vrlo mali broj žena, ako se uzme činjenica da bi svaka zdrava žena trebala posjetiti barem 1 puta godišnje, uz ostale žene koje doista imaju određenu dijagnozu. Prosječna starost žene koja je posjetila prvi puta ginekologa jest 21, 3 godine a nikad nije otišlo na ginekološki pregled 8,3 % žena. Samopregled dojki, u dobi između 40 godina i 69 godina čini 34,1 % žena. Samopregled dojki je najviše preporučljiv u dobi od 12 godina koje, žene koje nisu rodile nakon 30 godina, u menopauzi žene, dakle prije 50. godine. Ovo se medicinsko pravilo posebno tiče djevojaka i žena koje su pretile ili su imale nekoga već u obitelji tko je obolio od karcinoma dojke ili bilo kojeg drugog karcinoma.
Kolika je ozbiljnost karcinoma dojke, podatak je dovoljan da 50 % žena oboli od zloćudnog karcinoma, što je još teža bolest jer se može prošiti brzo krvlju, limfom u druge organe ako se na vrijeme ne otkrije, primjerice kvržica na dojci. Važna je i činjenica da od karcinoma dojke ne obolijevaju samo žene već i muškarci, što je dodatni savjet i za muškarce da pregledavaju grudi.
Neki od simptoma karcinoma dojke su:
1. neprirodan iscjedak iz bradavice
2. rane na koži oko bradavice
3. crvenilo ili otekline na dojci
4. povećani limfni čvorovi ispod pazuha ili bolovi u leđima
Kako učiniti samopregled dojki?
Prije svega, važno je napomenuti da za samopregled dojki doista nije potrebno izdvojiti puno vremena, dovoljno je 10 minuta a tih 10 minuta mogu svakome značiti sve, život ili smrt, baš kao i ultrazvučni pregled dojki i mamografija. Nažalost, u Hrvatskoj se dugo čeka na ultrazvučni pregled dojki, a u nekim bolnicama i domovima zdravlja i za mamografiju, stoga je važno informirati se u mjestu življenja jer postoje udruge koje pozivaju na besplatnu mamografiju u dobi kada se karcinom dojke najčešće javlja, a žene koje su mlađe, trebale bi samo voditi brigu o tome da je vrlo važno kontrolirati se svake godine i otići barem na jedan od ovih pregleda dojki.
1. Samopregled dojki se sastoji prije svega od inspekcije ili gledanja, promatranja dojki, prvo u običnom, normalnom položaju.
To se radi tako da osoba stane pred ogledalo gola u dijelu prsnog koša i promatra izgled dojki, s napomenom da je kod 40 % žena jedna dojka malo manja od druge, niža ili viša te u drugome smjeru, što može biti posljedica smještaja srca ali i drugih razloga. Dakle, prvo se promatra koža je li oštećena, boja, kakav je izgled bradavica, imaju li kakve ranice oko bradavica. Zatim se podignu obje ruke iza glave i pogleda se kako izgledaju dojke kada se rastegne koža dojke. Nakon toga je potrebno jednu ruku spustiti i provjeriti suprotnu stranu dojke i pokušati uvidjeti ima li nekih promjena na dojci ako ju se gura ili vuče ili napinje, i opet tako drugom rukom.
2. Samopregled dojki palpatorno ili opipom je slijedeći način. Dojke bi trebalo pregledati opipom i u stajaćem i ležećem položaju.
Nije dovoljno jednim prstom po dojci prijeći i vidjeti je li sve uredu, potrebno je spojiti 2 do 3 prsta i na taj način uočavati ako postoje neke promjene jer se na taj način veća površina dojke obuzme. Važan savjet je da je bolji način samopregled dojki opipom ako je osoba u kadi, mokra nego suha jer se na taj način može bolje prepoznati ako postoji neka kvržica. Ako osoba leži, potrebno je leći na stranu, bočno i suprotnom rukom opipati dojku, na način da se dojka podigne prema gore i detaljno pregleda.
3. Kod ležećeg položaja, dojka se raširi i postane tanja, što uvelike olakšava samopregled dojke.
Dojku rasporedimo na 4 dijela koja ćemo pregledavati. Važno je da se samopregled najviše vrti oko bradavice jer su upravo tamo žlijezde koje sve vode prema bradavici.
4. U slučaju da žena primjećuje neki fizički znak, potrebno je obvezno posjetiti što prije ginekologa i učiniti mamografiju i ultrazvučni pregled dojki.
Primjerice, ako primijeti iscjedak iz dojke, to može biti vrlo ozbiljan znak bolesti.
Važno je znati da od karcinoma dojke oboli do svoje 30. godine života, 2500 žena a do svoje 40. godine 210 žena, dok jedna od osam žena će oboljeti od zloćudnog karcinoma dojke. Ovo sigurno nisu male brojke!

Nagrade kreditne kartice i vi

Postoji mnogo različitih vrsta kreditnih kartica. U ovom konkurentskom području mnoge tvrtke sada nude posebne nagradne kreditne kartice kako bi