HEKLANJE

Kako prepoznati “tihi” srčani udar?

Vodeći uzrok smrti na planetu su kardiovaskularne bolesti . Stoga ne biste trebali zanemariti bilo kakve manifestacije srčanih problema. Ali postoji takozvani “tihi” srčani udar , kada simptomi nisu jasno izraženi, a osoba možda niti ne razumije da je doživjela akutni srčani udar .
Kako ljudi daleko od medicine predstavljaju simptome srčanog udara? Većina nas imenovat će jake bolove u prsnoj kosti, oštar pad krvnog tlaka, otežano disanje. To je točno. Ostali znakovi koji prepoznaju srčani udar uključuju jake bolove u ruci / vratu, vrtoglavicu i jako znojenje. Ako su prisutna dva ili više ovih simptoma, važno je što prije potražiti liječničku pomoć.
Nevidljivi srčani udar
Ali događa se da akutni napad teče bez očiglednih srčanih simptoma. Pa čak i sam “jezgra” često ne shvaća da je pretrpio srčani udar na nogama.
“Tihi” infarkti se često događaju
Neugledan srčani udar nije neuobičajen. To se događa mnogo češće nego što su liječnici i pomislili. Gotovo 50% slučajeva srčanog udara toliko je neprimjetno prolazeći srčani udar, koji u većoj mjeri pogađa jači spol.
Simptomi “tihog” srčanog udara
Simptomatologija latentnog srčanog udara izražena je tako slabo da bi se mogla pogrešno zamijeniti s manifestacijom drugog, ne tako ozbiljnog stanja. Liječnici svjedoče da se neki ljudi, doživljavajući takav srčani udar, i dalje osjećaju sasvim normalno, čak i ne znajući što im se dogodilo.
Kako prepoznati “tihi” srčani udar
Tipični simptomi akutnog srčanog udara su akutna bol u prsima, rukama, vratu i iznenadna kratkoća daha. A ako takvih znakova nema, nitko ne može ni pomisliti da je imao srčani udar.
Stručnjaci upozoravaju kako je moguće prepoznati neprimjetan srčani udar. Napad se može manifestirati kao blaga upala grla ili prsa. To može nalikovati žgaravici.
Dodatno nije isključeno:
slab pritisak u sredini prsne kosti,
bolan osjećaj u lijevoj i desnoj ruci, leđima, trbuhu,
mučnina,
vrtoglavica,
jako znojenje.
Posljedice “tihog” srčanog udara
U nekim slučajevima takav “tihi” srčani udar gotovo nema učinka na opću dobrobit pacijenta, a to je utoliko opasnije i ima tužne dugoročne posljedice.
Činjenica je da srčani udar zadaje ozbiljan udarac funkcijama srca, pridonosi stvaranju ožiljaka na srčanom mišiću. Pacijent koji je pretrpio sličan “tihi” napad na nogama, a koji je ostao nedijagnosticiran, povećava vjerojatnost drugog srčanog udara. A on se, pak, može pokazati puno ozbiljnijim po zdravstvene posljedice.
Pazite na sebe i budite pažljivi prema svom zdravlju. Ako primijetite čak i slabe znakove ili promjene u svojoj dobrobiti, najbolje je potražiti stručnu pomoć što je prije moguće. To će vam pomoći da izbjegnete komplikacije u budućnosti .