HEKLANJE

Kako rastegnuti cipele kod kuće?

Situacija svima poznata: u trgovini cipele ili čizme savršeno pristaju, a kod kuće trljaju žuljeve. Nije problem! Stavite cipele u kadu ili sudoper, a iznutra prelijte kipućom vodom. Dovoljno je samo nekoliko sekundi napuniti unutrašnjost proizvoda i odmah izliti vruću vodu. Izbrišite vlagu, pričekajte da se cipele malo ohlade i stavite ih na noge. Po mogućnosti preko čarapa kako se ne biste opekli.
Ako se bojite namočiti cipele, učinite isto, prvo stavivši vrećicu unutar svake cipele tako da kipuća voda i podstava ne dodiruju. Neće biti učinkovita samo kipuća voda, već i led. Napunite dvije vrećice za četvrtinu vodom, zavežite i spustite jednu po jednu u čizmu. Stavite strukturu u zamrzivač i izvadite kad se sve potpuno zamrzne. Nakon što se led otopi, izvadite ga iz cipela. Ovaj je postupak prikladan za izdržljiv, ne zahtjevan par neće svaki materijal izdržati hladni test.
Navlažite unutrašnjost cipele alkoholom ili votkom za trljanje, stavite par i nosite nekoliko sati. To će vam pomoći omekšati materijal i učiniti da cipele odgovaraju vašem stopalu. Ali imajte na umu: alkohol je prilično nagrizajući, pa prvo provjerite postojanost boje na neuglednom području. Iste metode rade za zimske cipele s krznenom podstavom. Samo nemojte previše smočiti unutrašnjost čizama ili čizama. Pa, morat ćete temeljito osušiti cipele. Umjetna koža se slabo proteže i lako se pogoršava: puca i gubi oblik. Međutim, prerano je gubiti nadu. Postoje načini istezanja i ove cipele.
Podmažite unutarnju površinu cipela masnom kremom ili vazelinom. Pričekajte 2-3 sata da se hidratantna maska upije u materijal, a zatim obujte cipele i hodajte u njima 20-40 minuta. Možete isprobati poznati način s novinama. Moraju se čvrsto napuniti u svaku cipelu, a zatim ostaviti par da se osuši na sobnoj temperaturi. Pri punjenju nemojte biti revni kako se cipele ne bi deformirale. Također, ne pokušavajte ubrzati postupak sušenja baterijom ili fenom: prekomjerna vrućina može pokvariti materijal. Način za rasipnike ili one koji trebaju razvući uske vrhove visokih čizama. U cipele umetnite vrećicu, u nju ulijte sve sitne žitarice i odozgo napunite vodom. Zrno će nabubriti i protegnuti obuću za prešanje bez vašeg sudjelovanja za 8-10 sati.
Kako razvući lakirane cipele
Istezanje lakiranih cipela teže je zbog rizika od oštećenja gornjeg sloja: može puknuti i izgubiti sjaj. Možete bezbolno povećati cipele ako se ispod laka nalazi meka i tanka koža (prirodna ili umjetna). Je li vaš partner točno takav? Onda na posao! Pomiješajte alkohol i vodu u omjeru 2: 1, navlažite čarape dobivenom otopinom. Sada ih stavite, a preko vrha – cipele. Trebali biste hodati u cipelama otprilike sat ili dva dok se čarape potpuno ne osuše. Na unutrašnjost cipele nanesite vazelin ili kremu, posebno pazeći na guste dijelove: nožni prst i petu. Zatim trebate umetnuti jastučiće u cipele (ako ih imate) ili, kao i obično, staviti cipele na uske čarape.
Kako rastezati gumene cipele
Ako su vaši vodootporni prijatelji izrađeni od trajne klasične gume – nažalost, nema šanse. Ako je izrađen od polivinil klorida (zvan i PVC), koji je danas široko rasprostranjen, onda je to lako kao i ljuštenje krušaka. Za provjeru materijala dovoljna je igla ili šilo i upaljač. Zagrijte metal i dodirnite čizme na neupadljivom mjestu, samo ih nemojte probijati. Ako su se čizme počele topiti, to je PVC i cipele se mogu rastezati.
Trebat će vam: nekoliko litara kipuće vode, duboka posuda s ledenom vodom, vunene ili frotirne čarape, vaše čizme i noge. Ulijte kipuću vodu u gumene cipele i pričekajte 3-5 minuta: materijal će postati osjetno mekši. Obujte uske čarape i približite lavor hladne vode. Izlijte kipuću vodu iz čizama, brzo ih obrišite ručnikom kako vam ne bi pokvasile noge i stavite ih na čarape. U zagrijanoj pari dobro hodajte i šetajte nekoliko minuta. Ostavite cipele sat vremena u hladnoj vodi, a zatim se sjetite da ih osušite.
Ova metoda neće samo povećati gumene čizme, već će ih prilagoditi obliku stopala. Istina, razvučenim cipelama treba hodati tek nakon dan-dva, kada su čizme potpuno otvrdnule.