HEKLANJE

Kako se priprema kava bez kofeina?

TEMU APP 100 E KUPON

Kofein je stimulirajuća tvar koja uzrokuje nesanicu utječući na živčani sustav tijela i ubrzavajući rad srca, čineći da tijelo brže radi. Postoje neke metode koje se koriste od prošlog stoljeća za odvajanje kofeina od kave.
Odvajanje organskih otapala: Prije su se za odvajanje kofeina koristila otrovna otapala poput benzena, kloroforma i trikloroetilena. Početkom 1970-ih počeo se davati prednost diklormetanu (CH2Cl2) jer je manje toksičan i odabire i otapa kofein samo nad šećerom, peptidima ili pićima s okusom kave. Međutim, kada se pokazalo da je kancerogen, uporaba diklorometana naglo je prestala. Osamdesetih i ranih 90-ih umjesto diklormetana počeo se koristiti etil acetat. Etilacetat je također bio umjereno otrovna tvar, ali proizvođači kave tvrdili su da je prirodan jer se nalazi u plodu. Danas se za razgradnju kofeina koriste dvije netoksične i ekološki prihvatljive otopine; voda i nadkritična tekućina ugljični dioksid.
Odvajanje s vodom: Vruća voda odvaja i kofein i arome od zelenih zrna kave. Ako se te razgrađene tvari propuste kroz aktivni ugljen (crni prah nastao izgaranjem drva u prisutnosti vrlo malo kisika), kofein se zadržava u ugljenu. Ako umočimo zrna zelene kave u vodu koja sadrži ove sastojke okusa bez kofeina, zrna oporave većinu tih sastojaka okusa.
Drugi postupak odvajanja je ovaj: zrna zelene kave spuštaju se u vodu zasićenu sastojcima okusa kave. Samo se kofein iz zelenih zrna kave otapa u vodi, jer je voda već zasićena sastojcima arome.
Postupak odvajanja kofeina od kave skup je, a štoviše, neki važni sadržaji arome u kavi gube se tijekom vremena odvajanja. Kao rezultat rada genetskih inženjera, kofein se sada počinje odvajati dok je na biljkama kave i čaja. Za to se kao katalizator koristi enzim nazvan “sinteza kofeina”.

Bolesti lukovica

Plamenjača luka Plamenjača luka iznimno je opasna bolest koja u kišovitom proljeću može prepoloviti urod. Napada luk, poriluk i češnjak.