HEKLANJE

Kako spavaju ribe?

TEMU APP 100 E KUPON

Kad neko vrijeme promatramo akvarije u svojim domovima, vidimo da naše ribe nikad ne zatvaraju oči i u stalnim su oscilacijama, što nas tjera na razmišljanje spavaju li ili ne.
Većina vrsta riba povremeno ulazi u fazu uštede energije, poznatu kao stanje mirovanja, što se može nazvati i ponašanjem u snu. Međutim, ovo se stanje sasvim razlikuje od stanja spavanja viđenog kod većine kopnenih bića. Neke vrste riba, koje su aktivne tijekom danju, noću se odmarajte povlačeći se u zaštićene stijene ili šupljine. Tijekom tih odmora razlog za obično povlačenje na takva zaštićena mjesta je izbjegavanje plijena noćnih grabežljivaca.
Vrste riba koje su aktivne noću također prolaze ovu fazu mirovanja mirujući na određenim područjima tijekom dana, odnosno gotovo sve ribe imaju neku vrstu pasivnog sna.
S druge strane, mnoge vrste morskih pasa moraju neprestano kružiti vodom bogatom kisikom kako bi disale pod vodom, pa stoga uvijek moraju plivati, no poznato je i da dok se kreću, ponekad usporavaju svoje moždane funkcije i odlaze u stanje mirovanja. Neke su vrste morskih pasa nepomične na dnu oceana. Primijećeno je da se odmaraju.