HEKLANJE

KAKVI SU ČESI KAO TURISTI?

Svake godine u toku ljetne sezone Česi na Jadranu ostave oko 400 miliona eura pa tako da ne žele biti niti žele da se svrstavaju u turiste drugog reda. To nije zanemariv podatak i Česi su jedni od redovnih i možda najbrojnijih turista u Hrvatskoj. Tokom jedne sezone u prosjeku na Jadranu bude oko sto tisuća čeških turista. Morate malo paziti jer često ih možete iznervirati ako im se obratite na bilo koji drugi način osim kao elitnim turistima i često ćete za takav odnos dobiti odgovor kako ne žele da ih gledate sa visine te kako vi očigledno morate raditi cijeli mjesec da bih zaradila ono što oni potroše za jednu noć u restoranu. Neki će vam baš toliko zamjeriti da će za svoj drugi godišnji odmor birati drugu destinaciju. Što se tiče njihovog odmora ostaju jako dugo i pretežno dolaze u većem broju, cijela obitelj.
Vrlo su slični njemačkim turistima što se tiče oblačenja i mode jer ni jedni ni drugi je nemaju. Na plažu nose mnogo stvari i hranu među obavezno kao i nešto za osvježenje. Nisu dosadni, štoviše jako su kulturni i ne tako bučni. Iako je hrvatska cijela obala prepuna čeških gostiju ne znamo zasigurno da li su uistinu broj jedan. Prošlo ljeto Hrvatsku je za odmor izabralo 814.000 čeha ali u inozemstvo ih putuje više od 4,5 milijuna i vjerujte jako su o svemu informirani. Nisu samo upućeni u naše more već u sve druge svjetske turističke destinacije i veliki su svjetski putnici tako da sigurno neće trpjeti nikakav podcjenjivački odnos. To je sigurno glavni razlog zašto u Hrvatskoj ne raste broj čeških turista. Mi kao domaćini ne bih trebali dopuštati sebi to da nekoga podcjenjujemo jer svi turisti su jednaki i svi plaćaju istim novcem tako da ne treba raditi iznimke niti smatrati neke boljima neke lošijima. Nadamo se ubuduće da će se broj turista iz češke povećati, da će oni biti zadovoljni našim uslugama i ponašanjem te da ćemo mi kao domaćini biti solidarniji i ne svrstavati nikoga u drugi red turista a pogotovo ne Čehe.

Suvremene inovacije u Heklanju

Iako je Heklanje duboko ukorijenjeno u tradiciji, suvremeni heklači su donijeli nove ideje i tehnike koje proširuju granice ovog zanata.