HEKLANJE

Koje korake napraviti do uspješnog bloga?

Blogovi mogu biti vrlo tržišni i vrlo profitabilni alat ako se pravilno koriste. Profitiranje od blogova je samo stvar privlačenja pažnje publike, a ne bavljenja prodajom stvarnih prodavača. U ovom ćete članku naučiti 13 najvažnijih koraka do uspješnog bloganja.
Svoj blog trebate započeti besplatnom uslugom za hosting blogova kao što je Journal Home. Ne kažem to zato što sam ja vlasnik, ali besplatni voditelj bloga je vrlo koristan za novi blog. Počevši s besplatnom uslugom hostinga bloga, možete odmah započeti bloganje bez prethodnog znanja o skriptama, hostingu ili programiranju. Omogućuje vam stvaranje publike i buzz za svoj blog. Omogućuje vam da se usredotočite na svoj sadržaj, a ne na interno održavanje bloga. Najbolja prednost početka s besplatnom uslugom je da u slučaju da vaš blog ne postane uspješan, ne izgubite novac ili ostanete držati račun.
Sjajna stvar kod bloga je da su organizirani kronološkim redom, prvi se prikazuje vaš najnoviji unos. Kada promet na vašem blogu uvelike naraste i spremni ste za nadogradnju na vlastitu domenu onda možete jednostavno učiniti da vaš posljednji unos na blogu bude najava vašeg “seljenja”. Jednostavno dodajte posljednji unos koji navodi da se vaš blog “preselio” i upišite novu URL adresu bloga. Što posjetitelje usmjerava na vašu novu stranicu bloga, zadržavajući vaše praćenje, bez većih neugodnosti nikome. Nadogradite kako trebate…ali samo kada trebate!
Niša je ciljani proizvod, usluga ili tema. Najprije se trebate odlučiti za proizvod, uslugu ili temu koja vas zanima. Odaberite područje o kojem ćete svakodnevno s entuzijazmom pisati. Možete koristiti usluge istraživanja ključnih riječi poput Google Zeitgeist ili Yahoo! Buzz indeks za pronalaženje popularnih pretraženih tema. NIJE važno je li vaša tema popularna sve dok postoji publika za vašu temu i tema je precizno fokusirana, onda bi vaš blog trebao biti uspješan. Sve se može smatrati nišom sve dok ima ciljanu publiku, bez obzira na to koliko je publika velika ili mala. Blog o vašoj mački može biti niša ili blog o vrstama obitelji mačaka može biti veća tržišna niša, ako postoje ljudi koji su zainteresirani čuti o vašoj mački ili vrsti obitelji mačaka, onda imate niša… možete čak odabrati da izgradite svoju publiku za tržište za koje publika ne postoji, ali prvo morate izgraditi svoj blog.
Ovaj korak je obavezan, a ne prijedlog. Svakodnevno ažuriranje vašeg bloga ne samo da čini vaš blog zanimljivijim čitateljima, već i daje vašem blogu svjež sadržaj svakodnevno što ga čini privlačnijim tražilicama. Ne ažuriranje bloga tijekom povremenog praznika ili jednog dana tu i tamo razumljivo je većini, ali propuštanje dana ili tjedana je neprihvatljivo i najvjerojatnije će rezultirati neuspjehom vašeg bloga. Kako biste zadržali promet na blogu i zadržali interes posjetitelja, potrebno je svakodnevno ažurirati svoj blog s višestrukim unosima. Iako, vidim rastući trend uspješnih blogova koji se ne ažuriraju svakodnevno, ali su uspješni i imaju stabilnu publiku koja nastavlja posjećivati njihov blog svakodnevno. Bez obzira na to, ovi se blogovi i dalje ažuriraju tjedno s višestrukim unosima. Dok ne budete imali stalnu publiku trebali biste pokušati ažurirati svoj blog svaki dan s najmanje 3 ili više dnevnih unosa.
Najbolji način da to postignete je da odvojite 1-2 sata dnevno za održavanje vašeg bloga i dodavanje novih unosa. Možda bi čak bilo pametno zakazati određeno vrijeme koje ćete svaki dan posvetiti svom blogu. Dajte si radno vrijeme i svoj blog tretirajte kao posao, što se događa ako ne dođete na posao danima ili tjednima…izgubite novac ili još gore dobijete otkaz! Isto vrijedi i ovdje…ako ne ažurirate svoj blog danima ili tjednima, izgubit ćete posjetitelje.
Nije tajna. Morate imati promet da biste profitirali od blogova. Postoje brojni načini za povećanje prometa. Plaćeno oglašavanje, besplatno oglašavanje, virusni marketing, marketing na tražilicama, RSS/XML feedovi i prijenos od usta do usta. Uvijek biste trebali koristiti URL adresu svog bloga u potpisu svoje e-pošte, forumskih rasprava, oglasnih ploča ili bilo kojeg drugog komunikacijskog medija. Trebali biste poslati URL adresu svog bloga tražilicama i imenicima blogova. Svoj RSS/XML URL feed trebate poslati servisima za ping bloga kao što su Technorati, Ping-O-Matic i Blogdigger. Trebali biste pouzdano dijeliti svoj blog s obitelji, prijateljima, suradnicima, suradnicima i poslovnim profesionalcima kada je u pitanju. Mnogi se blogovi mogu smatrati zbirkom članaka, u tu svrhu trebate poslati svoje unose na blogu.
Pratite svoj blog
Kako znati ima li vaš blog promet? Samo zato što nitko ne ostavlja komentare ne znači da vaš blog ne raste. Mnogi posjetitelji ne ostavljaju komentare, ali se vraćaju. Znam da zvuči ludo, ali s blogovima ljude više zanima što “ti” imaš za reći! Mnogi posjetitelji ne komentiraju svoj 1., 2. ili 3. put. Neki uopće ne komentiraju, ali su aktivni svakodnevni posjetitelji.
Praćenje vašeg bloga ne mora biti pretjerano sofisticirano, obično će jednostavan besplatni brojač stranica poput StatCounter.com ili Active Meter učiniti trik. Instalirajte (kopirajte/zalijepite) kod u html predloška vašeg bloga i počnite pratiti svoje posjetitelje. Bolje je koristiti uslugu koja vam daje naprednu analizu prometa, kao što su informacije o praćenju ključnih riječi, informacije o preporukama i informacije o tražilici. Posjetitelji, ponovni posjetitelji i jedinstveni posjetitelji trebali bi biti standardni za svaku uslugu brojača stranica koju odaberete.
Slušajte svoju publiku
Kada koristite odgovarajući brojač stranica, trebali biste početi vidjeti kako drugi pronalaze vaš blog i ako putem tražilica onda koje ključne riječi se koriste za pronalaženje vašeg bloga. Ako vaš blog stalno pronalazi 1 ili više ključnih riječi, usredotočite svoj blog na te ključne riječi kako biste ga učinili još moćnijim. Prilikom pisanja naslova i unosa koristite ključne riječi što je češće moguće, a da blog ostane čitljiv i zanimljiv.
Više blogova
Koristite više računa za bloganje (besplatno) da biste privukli više ljudi. To znači da biste trebali imati blog s JournalHome.com i drugima. Što više blog računa, to bolje (obavezno pročitajte i pridržavajte se Uvjeta pružanja usluge za svaku stranicu). Možete kopirati/zalijepiti s 1 bloga na sve ostale. Imati različite blog račune je kao imati publikaciju u različitim novinama. To vam omogućuje da privučete više posjetitelja, a to također povećava šansu da će 1 vaš blog biti u rezultatima tražilice za vaše ključne riječi.
Kratko i sažeto
Osim podužeg članka tjedno za sindikaciju i objavljivanje, vaši bi unosi na blogu trebali biti kratki i sažeti (ako možete pomoći). Ponekad postoje iznimke od pravila i nemate izbora nego pisati dugačke unose na blogu, ali pokušajte to izbjeći što je više moguće. Ne želite da vaši blogovi postanu sati čitanja. Posjetitelji vole lako pronaći informacije i pregledavati vaše unose. Dobro je biti detaljan i pružiti korisne informacije, ali nemojte uključivati beskorisne informacije ili bježati rečenice koje skreću s vaše teme. Ostanite fokusirani na ključne riječi.
Digitalna umjetnost
Pokušajte uključiti nereklamne grafike, slike, fotografije i umjetnost u svoje unose na blogu. Ne previše. Jednom tjedno je u redu. Grafika ponekad može oživjeti vaš blog. Naravno, sadržaj bloga je najvažniji aspekt i ne želite svoj sadržaj zasjeniti grafikom, ali prikazivanje grafike može dodati malo začina blogu. Budite izbirljivi u vezi sa svojim grafikama i provjerite odgovaraju li vašoj temi. Trebali biste dodati sadržaj uz grafiku, barem natpis. Preporuča se originalna grafika, fotografije, slike i umjetnost.
Blog je najuspješniji kada je osobni. Pokušajte uključiti osobna iskustva koja se odnose na temu vašeg blog unosa. Klonite se poslovnog stila pisanja. Pišite osobnijim stilom i koristite priče u prvom licu. Nemojte pisati nijedan od svojih unosa kao prodajna pisma, umjesto toga podijelite recenzije proizvoda i osobne pothvate.
Interakcija sa svojim posjetiteljima
Sada imate promet kakav zaslužujete. Trebali biste početi komunicirati sa svojim posjetiteljima. Stvorite redovitu temu kao što je: “Money Tip za ponedjeljak” ili “Slika tjedna” koja mami vaše čitatelje da se raduju svakom tjednu.
Unaprijed obavijestite svoje čitatelje o proizvodu, usluzi ili temi koju ćete pregledati, a zatim razgovarajte kasnije. Ako je predsjednik trebao održati govor, onda u svom blogu trebate navesti da ćete “raspraviti o govoru i dati svoje mišljenje nakon emitiranja govora. Komentari će biti cijenjeni”.
Pokušajte pronaći ekskluzivne informacije koje mnogi nemaju. Nemojte otkrivati nikakve povjerljive ili tajne informacije koje se smatraju nezakonitim ili potencijalno mogu dovesti u nevolje, ali pokušajte saznati prije svih ostalih. Kao na primjer: Ako je vaš blog bio o Paris Hilton (društvenoj osobi) i na blogu ste imali unos o “Udaje se Paris Hilton”, onda bi vašim čitateljima bilo zanimljivo da imate stvarnu sliku zaručničkog prstena Paris Hilton. Dajte sve od sebe da kopate i pretražite internet za ekskluzivnim informacijama i možda ćete smisliti nešto korisno. Vaši čitatelji će to cijeniti i svoju zahvalnost iskazuju putem upućivanja od usta do usta. Zamislite koliko će čitatelja reći svojim prijateljima, obitelji i drugima o informacijama koje mogu pronaći samo na vašem blogu.
Zaradite novac
Nakon što vaš blog dobije pravi zamah i promet na vašem blogu raste, vrijeme je da počnete razmišljati o pretvaranju vašeg prometa u profit. Trebali biste koristiti kontekstualno oglašavanje, poput Google Adsense ili Chitika. Kontekstualno oglašavanje obično su tekstualne veze koje koriste sadržaj vašeg bloga za objavljivanje ciljanih oglasa na vašem blogu. Isplata se obično temelji na modelu plaćanja po kliku, što znači da za svaki klik koji oglas primi, plaća vam se mali postotak zarade. Osim kontekstualnog oglašavanja, dobro je koristiti i grafičko oglašavanje kao što su: BlogAds.com, Amazon.com, MammaMedia ili General Sponsored Advertising.
Vi ste profesionalac
Sada ste profesionalac! Što još uvijek radite s tom besplatnom uslugom za hosting blogova? Vrijeme je za nadogradnju na rješenje s hostingom na domeni. Morate nabaviti web host i odabrati naziv domene za svoj blog, a zatim provjeriti njegovu dostupnost. Odaberite softver za bloganje koji želite koristiti, kao što su: Squarespace.com, WordPress.org, MovableType.org, TypePad, itd. Kada ste postavili novu domenu bloga i spremni ste za promet, vrijeme je da najavite svoj potez na svim vašim prethodnim blog računima. Vaš posljednji ulazak na blog trebao bi biti najava “selidbe”.
Na razini profesionalnog blogera možda ćete se htjeti udružiti s 1 ili više drugih blogera. Ovo će stvoriti zanimljiviji i moćniji blog. Stara izreka “dvije glave je bolje od jedne”, više autora znači više reklama i izloženosti jer će svaki autor imati vlastiti interes za blog. Ideja timskog bloga je učiniti ga profitabilnim i korisnim za sve autore, uz nastavak ciljanja teme bloga i održavanje bloga zanimljivim posjetiteljima.
Slijeđenje ovih tehnika bloganja trebalo bi učiniti vaše iskustvo bloganja mnogo korisnijim. Nema jamstva da će vaš blog postati popularan ili postati poznat, ali trud bi vas trebao barem približiti korak bliže. Zarađivanje novca putem interneta nije iskustvo preko noći kao što mnogi misle, ali zarada na internetu je definitivno predvidljiva mogućnost. Isto tako, rastuća popularnost na webu nije iskustvo preko noći, ali kroz vrijeme, predanost i upornost bit ćete nagrađeni svim honorarima bloganja.

Cvijećem protiv štetnika

Razno ljetno cvijeće pored svoje dekorativne uloge u cvijetnjacima ima i manje poznato svojstvo, da popravljaju tlo od raznih uzročnika

CNN započeo s radom

Međunarodni informativni kanal Cable News Network (CNN), osnovan od strane američkog medijskog poduzetnika Teda Turnera, započeo je s emitiranjem 1980.