HEKLANJE

Koji je vaš kreditni rezultat? Neznanje vas može koštati

Kada odete na internet i podnesete zahtjev za kreditnu karticu, kako možete dobiti svoje rezultate u roku od nekoliko sekundi? Odgovor je vaš kreditni rezultat. Ovaj mali broj predstavlja veliku snagu i može napraviti razliku između dobivanja odobrenja za kredit za automobil, velike stope na vašu hipoteku ili odbijanja za sve u vezi s kreditom za što tražite u životu.

Kreditni rezultat kreće se od 300 do 800. Vaš specifični rezultat rezultat je posebne formule, koja se zove algoritam, koja uspoređuje vaše podatke o kreditu s podacima o kreditu desetaka milijuna drugih ljudi. Broj koji dobiju kao rezultat vrlo je točno predviđanje koliko je vjerojatno da ćete platiti svoje dugove.



Ovo se može činiti nepoštenim, ali vaš se kreditni rezultat temelji na nizu čimbenika. Pregledavaju vašu povijest plaćanja za svaki unos u vašem kreditnom izvješću, ukupni iznos nepodmirenog duga koji imate i duljinu vaše kreditne povijesti. Također provjeravaju jeste li imali pogrdne kreditne podatke, kao što su stečajevi, otpisa i naplate. I na kraju izračunavaju koliko ste kredita iskoristili u usporedbi s koliko kredita imate na raspolaganju.

Zakon o poštenom kreditnom izvješćivanju omogućio vam je da svakih dvanaest mjeseci dobijete besplatnu kopiju svog kreditnog izvješća od sva tri glavna kreditna ureda. Nažalost, vaš kreditni rezultat obično nije uključen u ove besplatne informacije. Ali za dodatnih pet ili deset dolara, možete dobiti svoj kreditni rezultat uključen.

Poznavanje vaše kreditne sposobnosti može vam pomoći da steknete bolju sliku o tome što informacije u vašem kreditnom izvješću znače. Na primjer, kreditni rezultat od 720 ili više donijet će vam najbolje stope za stambene kredite. A kreditni rezultat ispod 500 koštat će vas stotine, možda i tisuće dolara u visokim kamatama, ako se uopće možete kvalificirati za zajam.

Ako je vaš kreditni rezultat vrlo nizak i nemate nikakvih značajnih pogrdnih unosa u svom kreditnom izvješću, vrijeme je da dobro pogledate to izvješće i pronađete sve netočnosti. Provjerite prikazuje li se sav dug koji ste podmirili kao nulti saldo i još jednom provjerite dostupne kreditne linije