HEKLANJE

Koji su glavni uzroci prekomjerne težine?

Naša se svakodnevna prehrana može usporediti s bankovnim računom: primamo kalorije (prihod) i trošimo ih na tjelesnu aktivnost (troškovi). Kad unesemo više kalorija nego što ih potrošimo, stvara se pozitivna energetska bilanca. Iako je to savršeno za vaš bankovni račun, onda je težina stvari, blago rečeno, drugačija. I, naravno, nisu stvar samo u zbrajanju i oduzimanju – određeni čimbenici ometaju probleme s našom težinom. Pogledajmo glavne uzroke prekomjerne tjelesne težine i naučimo kako se nositi s tim problemom.
Uzroci prekomjerne težine
Niska tjelesna aktivnost
Prehrana igra važnu ulogu – idealno bi bilo da jedete onoliko koliko je tijelu potrebno za obavljanje svojih funkcija. No, često s hranom dolazi puno više kalorija nego što se tada izgubi tijekom aktivnosti. Ova neravnoteža glavni je uzrok prekomjerne težine.
Okoliš
Još jedan dobar razlog za debljanje. Svijet oko nas utječe na našu sposobnost održavanja zdrave težine. Bez posebnih parkova, biciklističkih staza i pristupačnih teretana, ljudima nije lako biti fizički aktivni. Supermarketi prodaju puno gotove visokokalorične hrane, što je veliko iskušenje. Fast food je jeftiniji od kvalitetnog svježeg povrća i voća. Oglašavanje potiče ljude da kupuju nezdravu hranu i slatka pića. Osoba ima dojam da je svi jedu i da je to apsolutno normalno.
Genetski čimbenici
Brojna mjerodavna istraživanja pokazuju da genetika igra važnu ulogu u problemima s prekomjernom težinom. Geni mogu pridonijeti osjetljivosti tijela na nakupljanje masnog tkiva. Naravno, možda imate genetsku predispoziciju za pretilost, ali važni su i prejedanje i nedostatak tjelesne aktivnosti.
Hormonski uzroci prekomjerne težine
Čest uzrok debljanja, posebno u žena. Problemi s hormonima mogu dovesti do prekomjerne tjelesne težine.
Lijekovi
Neki lijekovi također mogu dovesti do debljanja: kortikosteroidi, antidepresivi, kontracepcijske pilule. Potonji su, uz pogrešan odabir, često uzrok prekomjerne tjelesne težine u žena.
Ovisnost o hrani
Prethodno smo opisali sličnu temu: ” Ovisnost o hrani – manifestacije i liječenje “. Upoznajte se i razmislite, možda je ovo vaš problem? Inače, u ovom članku dajemo savjete kako na različite načine prevladati ovisnost o hrani.
Psihološki uzroci prekomjerne težine
Stalni stres, loš san, pretjerana emocionalnost – česti psihološki uzroci prejedanja i prekomjerne težine. Pokušavamo dobiti negativne emocije, a tijekom sretnih događaja posežemo i za dobrotama.
Generacija talaca TV-a, računala, telefona …
Puno vremena provodimo ispred ekrana: gledajući TV, radeći na računalu, neprestano gledajući u ekrane telefona, tableta itd. Oduzima nam vrijeme koje možemo potrošiti na tjelesne aktivnosti: šetnja s prijateljima, vožnja biciklom, odlazak u teretanu ili bazen, kućni trening, joga i slično. Uz to, također neprestano jedemo bezvrijednu hranu nakon gledanja beskrajnih programa i serija.
Uzroci prekomjerne tjelesne težine u djece
Uzroci prekomjerne tjelesne težine u djece potpuno su identični onima gore opisanima. Ali treba shvatiti da se u procesu rasta u različitim fazama djetetove težine mogu razlikovati, pa vjerojatno nećete moći gledati svoju bebu da biste shvatili: predstavlja li njegova težina problem i opasnost po zdravlje. Potrebno je dijete naviknuti na zdrav način života, posavjetovati se s liječnikom i paziti ne samo na tjelesno, već i na mentalno stanje.
Prekomjerna težina u mladoj i mladoj dobi može dovesti do sasvim “odraslih” bolesti: problema s krvnim tlakom, dijabetesa, poremećaja funkcije jetre, poremećaja spavanja.
Što prijeti prekomjernom težinom?
Može li prekomjerna tjelesna težina biti uzrok problema sa zdravljem, ljepotom i seksom? Sigurno! Nepotrebni kilogrami dovode do mnogih poremećaja u našem tijelu: hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, problema sa zglobovima i želucem, apneje, zloćudnih novotvorina i tako dalje.
Uz to, mentalno zdravlje je oštećeno: nezadovoljstvo sobom, socijalna diskriminacija, umor od beskrajnih bolesti, edemi, nemogućnost ograničavanja u hrani, poremećaji u gubitku kilograma. Dobri razlozi za mršavljenje? Međutim, važno je ne iscrpljivati ​​se fizički i moralno, već prije svega razumjeti zašto ste metamorfozirani.
Kako pronaći uzrok prekomjerne težine?
Slušajte sebe i svoje tijelo i, naravno, potražite liječničku pomoć. Liječnik će propisati pretrage, pregledati povijest vaših bolesti i, ako je potrebno, propisati liječenje. S liječnikom bi se trebali posavjetovati posebno oni koji, čini se, nisu skloni pretilosti, ali su se počeli brzo debljati.
Kako smršavjeti ako višak kilograma ne ide?
Naravno, sve je sljedeće prihvatljivo u odsustvu ozbiljnih zdravstvenih problema. U suprotnom, trebali biste odmah posjetiti liječnika i započeti liječenje.
Prije svega, napustite ideju iscrpljujuće prehrane. Prehrana treba biti zdrava, korisna i bez štetnih namirnica: brašna, slatkog, masnog, prženog. Pogledajte mogućnosti dijeta koje odgovaraju vašim ukusnim preferencijama, slijedite pravilnu prehranu.
Pokušajte se više kretati, prisilite se na to: prijeđite nekoliko katova pješice, umjesto vožnje liftom, nekoliko stajališta umjesto vožnje autobusom, napravite pauze u radu uz minimalnu tjelesnu aktivnost. Neka vas podržavaju vaši rođaci! Uz izvrsnu unutarnju motivaciju i ustrajnost, u ogledalu ćete vidjeti savršeni odraz.
Nadamo se da su razlozi za mršavljenje za vas bili dobri i nećete zanemariti signale svog tijela. Glavno je potražiti pomoć i vjerovati da se sve može popraviti. Blago vama!