HEKLANJE

Koliko često trebam provjeravati svoje kreditno izvješće?

TEMU APP 100 E KUPON

Možda ćete htjeti provjeriti što je u vašem kreditnom izvješću barem jednom godišnje. Tako je, barem jednom godišnje nabavite kopiju sva tri svoja kreditna izvješća. Htjet ćete znati što je svaki kreditni ured (TransUnion, Experian i Equifax) naveo u vašim izvješćima. Ne želite nikakva iznenađenja kada podnesete zahtjev za kredit ili tražite novo zaposlenje. Dakle, kao opće pravilo, dobra je ideja dobiti kopije svojih izvješća barem jednom godišnje! Također ćete moći saznati je li netko naručio kredit u vaše ime bez vašeg ovlaštenja. Evo nekoliko savjeta i informacija koje vam mogu pomoći u potrazi za dobivanjem kreditnih izvješća:

1) Kako mogu stupiti u kontakt s uredima za kreditna izvješća? Urede možete kontaktirati pisanim putem ili putem interneta sa sljedećim podacima: TransUnion, PO Box 2000, Chester, PA. 19022,800-888-4213,www.transunion.com; Equifax, poštanski pretinac 740256, Atlanta, GA. 30374, 877-784-2528, www.equifax.com; Experian, poštanski pretinac 2104, Allen, TX. 75013, 888-397-3742, www.experian.com.



2) Mogu li dobiti besplatnu kopiju svog kreditnog izvješća? Da. Možete dobiti besplatno godišnje izvješće bez ikakvih troškova na financialcreditreport.com. Također možete osigurati besplatne kopije svojih kreditnih izvješća izravno od svakog kreditnog ureda.

3) Trebam li dobiti kopiju svog FICO rezultata? Da, ovo bi bila dobra ideja da saznate kakav je vaš kreditni rezultat. Kao što možda znate, vaš kreditni rezultat se koristi pri određivanju hoćete li se kvalificirati za kredit za koji ste podnijeli zahtjev i kamatnu stopu koju ćete dobiti. Što je vaš kreditni rezultat veći, veće su šanse da dobijete nižu kamatnu stopu i da vam kredit bude odobren.

4) Kako mogu poboljšati svoj kredit i kreditni rezultat? Plaćanjem računa na vrijeme i plaćanjem duga na kreditnoj kartici u cijelosti ako je to moguće. Budite u tijeku s plaćanjem računa. To će vam pomoći u ukupnom poboljšanju kreditne sposobnosti.

5) Ako vidim pogrešku na svom kreditnom izvješću, kako da riješim problem? Obratite se izravno kreditnom uredu u vezi s pogreškom u vašem izvješću u pisanom obliku i zatražite da se pogreška ispravi. Možda ćete također htjeti izravno kontaktirati vjerovnika koji prijavljuje negativne informacije navedene u vašem izvješću i zatražiti od njih da isprave pogrešku. Također ćete željeti da vam vjerovnik dostavi pisanu potvrdu da je ispravio grešku u vašem kreditnom izvješću. Kreditni ured ima trideset dana da odgovori na vaš zahtjev o pogrešnim informacijama navedenim u vašem kreditnom izvješću.

6) Trebam li razmisliti o angažiranju tvrtke za popravak kreditne sposobnosti da popravi moj kredit? Ne. Ovo nije dobra ideja! Jedini koji može riješiti vaš kreditni problem ste vi. Neke agencije za popravak kredita naplaćuju naknade od nekoliko stotina dolara tvrdeći da mogu popraviti vaš kredit. Neke od tih agencija čak vam nude novi broj socijalnog osiguranja za uspostavljanje novog kredita. Ovo je apsolutno protuzakonito, uopće ne želite sudjelovati u ovoj prijevari! Najbolje je da sami popravite svoju kreditnu sposobnost na pravi način tako da učinite sljedeće: obratite se kreditnim uredima u vezi bilo kakvih pogrešaka ili odstupanja u vašem kreditnom izvješću; kontaktirajte vjerovnika izravno u vezi s pogreškama koje je on naveo u vašem izvješću; platite svoje račune na vrijeme; i pokušajte što prije otplatiti svoja dugovanja.

Naručivanje kopije vaših kreditnih izvješća dobra je ideja! Što prije započnete ovu godišnju praksu dobivanja kreditnog izvješća, bit ćete bolji. Ovo će vam dati bolji mir i nadamo se da će eliminirati iznenađenja kada se budete išli prijaviti za posao i budući kredit za kupnju kuće, vozila ili bilo čega drugog što želite kupiti.