HEKLANJE

Koliko nogu ima hobotnica?

Hobotnice imaju osam udova koji strše iz njihovih tijela, no nedavna istraživanja o tome kako ih koriste redefinirala su kako bi se ti udovi trebali nazivati. Hobotnica (što na grčkom znači ‘osam nogu’ ‘) je glavonožac. Dva njegova pipca mogu kao morski biolozi imaju tendenciju da te životinje nazivaju dvonožnim i šesterorukim.
Pipci hobotnice čudesni su organi. Oni se mogu stisnuti i postati lakatni zglob kad je to potrebno, ili se ponekad mogu sklopiti kako bi se hobotnica maskirala, čineći da izgleda poput kokosa koji se valja na morskoj površini. U njima se nalaze i dvije trećine mozak hobotnice, odnosno oko 50 milijuna neurona, u obliku je krafne i nalazi se unutar glave ili moždane kore.
Budući da je većina živčanog sustava hobotnice unutar njegovih udova, u pitanju je sloboda svakog udova.Dok se pipak odvojen od tijela može nastaviti sam kretati, u slučaju nekih vrsta, ud može preživjeti nekoliko mjeseci. Ruka ili noga hobotnice ima svoje misli.
Svaki krak hobotnice ima dva reda usisnih čašica opremljenih organima okusa za razlikovanje hrane. Hobotnice imaju okus na dodir. Muški hobotnice također imaju razvijene ruke u kojima čuvaju svoju spermu. Koriste ovu ruku, zvanu ektokotil, u parenju. Za spermu Prijenos, muška ruka hobotnice je ženska. Umeće je u rupu na glavi. Iako ova ruka otpada tijekom parenja, mužjak u roku od godinu dana proizvede novu.
Aristotel (384. – 322. pr. Kr.) Prvi je opisao kako se hobotnice pare, ali nitko mu nije vjerovao više od dvije tisuće godina. Francuski zoolog Georges Cuvier (1769. – 1832.), 19. Ovom je procesu dao ime hektokotil (grčki što znači “stotinu malih posuda”), koji je ponovno otkrio u 19. stoljeću.
Genetske promjene ponekad uzrokuju da hobotnice razvijaju više od osam udova. 1998. godine hobotnica s punih 96 pipaka izložena je u akvariju Shima Seaworld u Japanu. Ulovljena je u zaljevu Matoya u prosincu 1998. i umrla pet mjeseci kasnije. Ruka i glavonožac je uspio položiti nekoliko jaja neposredno prije smrti. Svi su potomci rođeni s normalnim brojem ruku i nogu, ali niti jedno nije živjelo dulje od mjesec dana.
Hobotnice povremeno jedu svoje ruke. Prije se tvrdilo da je to uzrokovano stresom, ali sada se smatra da ga uzrokuje virus koji napada živčani sustav hobotnice.