HEKLANJE

Kontaktne leće

Kontaktne leće se neprekidno poboljšavaju kroz razvoj novih materijala i dizajn, te napredak u tehnologiji izrade. Od nekadašnjih trajnih tvrdih leća došli smo do današnjih mekih, jednodnevnih, ali i leća s kojima možemo spavati. Kontaktne leće za planiranu izmjenu. Leće za planiranu izmjenu su projektirane kako bi ih mijenjali redovito po propisanom vremenskom razdoblju, obično svakodnevno (jednodnevne leće), svakih 14 dana (dvotjedne leće) svakih 30 dana (mjesečne leće), ili pak svaka 3 mjeseca (tromjesečne leće). Što se češće kontaktne leće zamijenjuju novim pakiranjem to je manja šansa da će nakupine bjelančevina, te ostalih mikroba zapraljati vašu leću.
Problemi koje su imali osobe koje su nosile godišnje leće danas su jako rijetki, zbog toga jer te leće sve više izlaze iz upotrebe, prvenstveno jer su leće sa kraćim periodom izmjene puno zdravija varijanta. Jednodnevne kontaktne leće su idealne za osobe koje žele povremeno nositi leće, naprimjer, nekoliko puta tjedno, ili za vrijeme sportskih aktivnosti. Uz jednodnevne leće vam nisu potrebne tekućine za čišćenje leća jer ih na kraju dana bacate, a ujutro koristite novi zapakirani sterilni par leća.
Dvotjedne ili mjesečne kontaktne leće su jeftinija varijanta u odnosu na jednodnevne leće, ali uz njih morate također imati otopine za leće, te morate svakodnevno paziti na čistoću leća. Godišnje kontaktne leće su sve manje u upotrebi, prvenstveno zbog većeg rizika skupljanja bakterija i nečistoća, te nepraktičnosti.
Djeca i kontaktne leće
Danas sve više roditelja prebacuje svoju djecu sa naočala na kontaktne leće. To je prvenstveno zbog stalnog medicinskog, tehnološkog i kozmetičkog napretka koji prati medicinu i proizvodnju leća, te su današnje leće prikladnije, lakše za nošenje nego ikada prije. Doista, djeca danas sve više žele nositi leće umjesto naočala iz istih razloga kao i odrasli, izgled, komfor, praktičnost, te bolje vidno polje. Vid kod djece se neprekidno razvija, a kontaktne leće će dati bolji pogled na svijet oko njih nego tradicionalne naočale. Kontaktne leće će balansirati sliku na oba oka, te ispraviti nepravilnosti ili astigmatizam. Neke su studije pokazale da kratkovdnost i njeno napredovanje se može umanjiti nošenjem kontaktnih leća.
Također za djecu koja se bave sportskim aktivnostima, leće su puno bolja varijanta nego naočale. Kontaktne leće su izrađene da odgovaraju svakom pojedincu bez obzira na njegovu dob, stoga korištenje leća kod djece nebi trebalo biti ništa teže nego kod odraslih osoba. Kako su individualno potrebe svake osobe različite vaš liječnik vam može pomoći pri odabiru odgovarajućih kontaktnih leća. Ali, prije svega treba otkriti da li vašem djetetu odgovaraju kontaktne leće, što se odrađuje na dogovorenom pregledu i uz savjet liječnika.
S pozitivne strane gledano mogu biti medicinski i kozmetički razlozi za nošenje leća, dok sa negativne strane gledano kontaktne leće su nešto skuplje nego tradicionalne naočale, također moguće da će naočale biti bolja varijanta zbog nekih specifičnih očnih smetnji, kao npr. alergije, odgovornost prilikom održavanja i brige za kontaktne leće, nemogućnost stalne kontrole djeteta itd. U svakom slučaju, na roditeljima je da odvažu razloge za ili protiv, uz razgovor sa liječnikom. Postoje nekoliko rizika uz nošenje kontaktnih leća, npr. suhe oči, iritacija, alergijske reakcije, uključujući i infekcije prilikom neodgovornog postupanja sa kontaktnim lećama, ali uz striktno pridržavanje uputa dobivenih od liječnika vezano za režim izmjene kontaktnih leća, čišćenje i njegu, komplikacije su zaista rijetke.
Važno je znati da uz vaše dijete i vi morate biti uključeni u taj proces, kroz redovitu kontrolu dijeteta da li se pridržava svih uputstava liječnika, te da li redovito čisti i održava leće.

Što je podijatar?

Kada imate problema sa stopalima ili bilo kojim dijelom stopala, možda ćete morati posjetiti podijatra da vam pomogne. Podijatar je