HEKLANJE

Konzumirate li šparoge? Evo nevjerojatnih zdravstvenih blagodati ovog povrća …

Nažalost, šparoge nisu baš često povrće u našoj zemlji. Šparoge, na koje mnogi gledaju s predrasudama, zapravo su vrlo ukusno povrće. Osim svog okusa, ima i brojne zdravstvene prednosti. Specijalist dijetetičar bebnem Kandıralı Yıldırım govorio je o nepoznatim blagodatima šparoga.
Šparoge sadrže izuzetno zdrave hranjive sastojke i fitokemikalije. To je jedno od povrća koje treba uvrstiti u prehranu. Kao i većina povrća, i šparoge su niskokalorične. 6 srednjih šparoga (1/2 šalice) ima 20 kalorija i sadrži 0,2 grama masti.
Sadrži kalij, mineral koji regulira krvni tlak, zajedno s vitaminima A, C, K i folatima. Šparoge su jedan od vodećih izvora folata, vitamina B skupine, koji je neophodan za izgradnju i popravak DNA. ½ šalica šparoga osigurava 1/3 dnevne potrebe za folatima (do 400 mikrograma za odrasle).
Istraživanja pokazuju da su šparoge protuupalna hrana, jer šparoge nude jedinstvenu kombinaciju fitokemikalija poput saponina, kvercetina, rutina i kempferola. Kod kronične upale štetne se upalne kemikalije šire po tijelu, što je faktor rizika za mnoge kronične bolesti, posebno dijabetes tipa 2, bolesti srca i Alzheimerovu bolest. Hrana poput šparoga korisna je u smanjenju upala povećavanjem tjelesne proizvodnje protuupalnih imunoloških spojeva. Šparoge također sadrže glutation, jedan od najmoćnijih antioksidansa.
Također pomaže zdravlju probavnog sustava jer sadrži inulin. Inulin je vrsta ugljikohidrata koji se naziva prebiotik, razgrađuje se u debelom crijevu i pomaže u stvaranju zdravih probiotičkih bakterija (Bifido bakterija, Lactobacillus). Neki ljudi mogu osjetiti jedak miris mokraće nakon što pojedu šparoge. Bezopasan je i kod nekih se osoba javlja zbog genetskih razlika. Znanstvenici misle da se sastoji od metil merkaptana (derivata metionina, aminokiseline koja sadrži sumpor) koju sadrže šparoge.
Kako koristiti šparoge?
Tradicionalno se poslužuje s rastopljenim maslacem, holandskim umakom ili poširanim jajima, lako je pripremiti manje masne alternative. Šparoge možete dodati omletima, špinatu ili zelenim salatama.
Vegetarski burger može se pripremiti s paprikom, crvenim lukom, gljivama i šparogama. Također je moguće imati ukusan i zadovoljavajući obrok dodavanjem kuhanih šparoga s malo maslinovog ulja i limunovog soka u tjesteninu s kriškama pilećih prsa i svježim bosiljkom.

Kreditni savjeti

Ako ste poput mnogih ljudi, ili imate lošu kreditnu sposobnost ili ste imali lošu kreditnu sposobnost u nekom trenutku svog

Blogovi

Za one od vas koji još nisu pokrenuli blog, nećete razumjeti. Nisi bio tamo čovječe! Samo isprobavanje jednog bloga će