HEKLANJE

Koristi i šteta soli

TEMU APP 100 E KUPON

Sol je mineralna tvar koja se sastoji od 99% natrijevog klorida. To je praktički jedini mineral koji čovjek jede. Okus soli jedan je od četiri glavna okusa (osim slanog, osoba doživljava slatki, gorki i kiseli okus). Otkad je čovjek probao sol, ne može bez nje – postala je neopisivo vrijedan proizvod.
U davna vremena slana hrana se u Izraelu smatrala svetom. U starom Rimu sol se cijenila čak i više od zlata, plaće vojnicima, službenicima i slugama u to su vrijeme često dobivale sol. U srednjem vijeku u Europi su postojali “slani” putevi na kojima se sol distribuirala u svim zemljama. Trgovci koji prodaju sol i prevoze je tim cestama bili su podložni pretjeranom porezu. Pa ipak, obogaćeni su prodajom ove uistinu zlatne robe. Zbog soli su čak izbili ratovi i nastali gradovi. Sol svoje porijeklo duguje gradu poput Münchena.
Sol varira ovisno o mjestu proizvodnje i načinu proizvodnje. U prirodi je sol kamen i more. Kamena sol je veliki komad minerala, iz nje se proizvodi prehrambena sol mljevenjem u granule različitog stupnja mljevenja. Čak i okus soli i načini njezine uporabe ovise o veličini granula. Prilikom konzerviranja bolje je koristiti krupno mljevenu sol, dodati salatama i kokice – fino. Morska sol dobiva se isparavanjem iz morske vode. Korisniji je za tijelo od kamena, a nježnog je okusa i buketa, zahvaljujući mnogim elementima u tragovima otopljenim u njemu.
Otkad su se ljudi zainteresirali za svoje zdravlje, nadgledali ga i vodili zdrav način života, jedno od prvih pitanja pred njima bilo je: biti sol ili ne biti na stolu, koristi ili šteta? Postoje uvjereni zagovornici obje izjave. Razmotrite argumente obojice.
Blagodati soli
Sol je dio ljudskog tijela. Osobito žene znaju slani okus suza, sol se također nalazi u krvi i znoju. Sol igra važnu ulogu u metaboličkim procesima u tijelu: ona je poput vozila za transport hranjivih sastojaka i kisika do svih organa, bez nje je nemoguće stegnuti mišiće, uključujući srce.
Nedostatak soli negativno utječe na ljudsko zdravlje, na radnu sposobnost: osjeća pospanost, umor, reakcije su mu inhibirane, može se pojaviti vrtoglavica. A u divljini životinje ne mogu bez soli, čak i ližu cijele špilje na mjestima naslaga ovog minerala. Lovci u lovištima posebno postavljaju hranilice s ogromnim komadima kamene soli za losa i jelena.
Budući da tijelo samo ne može proizvesti sol, mora u nju ući s hranom. Uz sol, ljudsko tijelo prima najvažnije makro i mikroelemente nužne za njegovo zdravlje i metabolizam: kalcij, mangan, magnezij i još mnogo toga.
Sol u modernoj proizvodnji posebno je jodirana za prevenciju bolesti štitnjače. Osobito je sol bila potrebna u davnim vremenima – za konzerviranje i čuvanje hrane tijekom pomorskih putovanja i dugih vojnih pohoda.
Šteta što je sol
Bez natrija i klora tijelo ne može pravilno funkcionirati, u svom prirodnom obliku ti su elementi prisutni u mnogim namirnicama: mesu, jajima, žitaricama, povrću. Stoga bi sol u svom čistom obliku trebala ući u tijelo u malim količinama – ne više od 5-12 grama dnevno.
Ako osoba premaši ovu normu, tada počinje imati zdravstvenih problema: krvni tlak raste i, kao posljedica toga, razvija hipertenziju i aterosklerozu. Postoji kršenje metabolizma i s njim su povezane mnoge bolesti, uključujući razne naslage soli. Suvremeni čovjek, koji jede dovoljno mesa, povrća i žitarica, može bez soli.
Nastavi
Kada upotrebljavate tako važan proizvod kao sol, važno je održavati ravnotežu, jer odstupanja u oba smjera mogu dovesti do značajnih poremećaja u radu tijela. Također je važno da prilikom kuhanja možete koristiti sol. Različita jela treba soliti na različite načine. Meso za juhu treba soliti na samom kraju kuhanja, mahunarke – kad omekšaju, a krumpir – kad zavrije. Ali kad se prženje krumpir posoli u zadnji tren. Prilikom kuhanja morate uzeti u obzir ove suptilnosti i savjete nutricionista, a tada sol neće štetiti vašem zdravlju.