HEKLANJE

Krapinske toplice

Krapinske toplice kao termarna vrela spominju se u srednjem vijeku iako postoje naznake da su ih koristili i Rimljani pod nazivom Aquae vivae. Župa se spominje 1334. u popisu župa Zagrebačkog kaptola. U 18. st se spominje ksenohodij, prostor za smještaj sedmero korisnica, koji se nalazio između crkve i kupališta. Prvi vlasnik toplica koji je počeo s izgradnjom kupališta i iskorištavanjem toplica kao termalnih vrela bio je grof Franjo Keglević. Ubrzo su toplice počeli posjećivati gosti iz raznih krajeva, Zagreba, Štajerske, Beča. U 19. st. Krapinske toplice kupuje Jakov Badl iz Rogaške Slatine, koji je obolio od artritisa i išijasa, a svoje tegobe je izliječio u Krapinskim toplicama. Jakov Badl je izgradio veliku kuću za goste koja je imala 75 komforno uređenih soba te je obnovio i proširio kupelji. U toplicama su bile dvije gostionice.
Krapinske Toplice, čuveno termalno lječilište i jedan od najidiličnijih kutaka Hrvatskog Zagorja, smještene među pitomim zagorskim “bregima”. Od Zagreba su udaljene 46 (od čega je 14 km moderne autoceste), a od Maribora 76 km. Samo mjesto je u kotlini otvoreno prema jugu, na nadmorskoj visini od 164 m. Klima je kontinentalna, sa srednjom temperaturom ljeti 18,9 C, a zimi 2 C. Mjesto je poznato po prirodnoj ljekovitoj vodi od davnina i tu je sredinom prošlog stoljeća izgrađeno poznato termalno lječilište. Četiri izvora hipertermalne vode, temperature do 39 do 41 st.C, a vodu karakterizira i kalcij, magnezij i hidrokarbonat. Medicinski programi temelje se na primjeni prirodnih ljekovitih sredstava (ljekovita hipertermalna voda i prirodno ljekovito blato – fango) i primjeni svih modrenih postupaka fizikalne medicine i rehabilitacije. Bolnica raspolaže s kompletnom modernom medicinskom dijagnostikom koja je potrebna u svrhu liječenja i praćenja rezultata liječenja.
Osim programa liječenja i rehabilitacije te hotelsko ugostiteljske djelatnosti u Krapinskim Toplicama uspješno se provode i medicinski programirani aktivni odmori koji se sastoje od medicinskog i sportskog dijela. Gostima stoji na raspolaganju veliki sportsko-rekreacijski centar površine 5000 kvadratnih metara sa čak 11 bazena, od čega 4 otvorena i šest zatvorenih. U sklopu tog zelenog kompleksa su igrališta za tenis, stolni tenis, mini golf, odbojku na pijesku, mali i veliki nogomet, košarku, dječje igralište, automatska kuglana. Nude se i velike mogućnosti izbora izleta o obližnja mjesta gdje se mogu razgledati poznati kulturno-povijesni lokaliteti. Ukupni smještajni kapaciteti u mjestu iznose 1200 ležajeva, od čega 500 u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama i apartmanima.

O komercijalnim solarijima

Što je komercijalni solarij? Ako želite uložiti u solarij, morat ćete kupiti nekoliko komercijalnih solarija. Komercijalni solarij nije isto što