HEKLANJE

Krastavac – sjetva, sadnja i njega nasada

Podešavanje rokova sjetve, odnosno prispijeća uroda je vrlo bitna činjenica, kako sa stajališta proizvodno – tehnoloških uvjeta, tako i sa stajališta financijske koristi. Prema vremenu prispjevanja većeg dijela proizvodnje, razlikuje se jesenska, zimska i proljetna proizvodnja krastavaca. S obzirom na potražnju, proljetna proizvodnja je najpogodnija i ekonomski najprihvatljivija. Ona se prilagođuje tako da masovno prispijeće uroda nastaje u razdoblju od veljače do kraja svibnja.

U tom razdoblju potražnja zelenih krastavaca najveća je pa je i cijena najpovoljnija. Za proizvodnju u ovom razdoblju sjetva se obavlja krajem 11. mjeseca a sadnja 4 – 5 tjedana poslije. Što se tiče sorti, najčešće se koriste uvozne hibridne sorte podrijetlom iz Nizozemske, koja je poznata kao proizvođač kvalitetnih hibrida.



U novije vrijeme sve češće se upotrebljava tzv. ženski hibrid čija je odlika da se na biljkama stvaraju isključivo ženski cvjetovi. Uzgojem takvih sorti postiže se značajna ušteda ručnog rada oko svakodnevnog uklanjanja muških i kastriranja ženskih cvjetova. Postoji nekoliko načina uzgoja presadnica, ali se svi zasnivaju na načelu da se prilikom presađivanja na stalno mjesto što bolje očuva korijenov sustav mlade biljke. U suvremenoj stakleničkoj i plasteničkoj proizvodnji krastavaca, presadnice se proizvode u kockama od treseta i celuloznih tvari izražene specijalnim strojem, poznate i po nazivu JIFFI.

Dimenzije jiffi lonaca najčešće su 10 x 10 ili 10 x 12. Uobičajeni način proizvodnje presadnica je taj da sa mehaničkim prešanjem treseta istodobno se obavlja i sjetva (1 sjemenka u jednu kocku). Suvremeni način je uzgoj presadnica u kamenoj vuni, gdje se hrana dozira putem kompjutera i tu se presadnica odgaja do faze berbe.

Temperature za nicanje krastavca trebaju biti od 22-24°C. Krastavac je toploljubiva kultura što znači da za njegov rast i razvoj su potrebne temperature iznad 18-20°C dnevne, a noćne ne bi trebale biti ispod 13°C. Zalijevanje se obavlja prema potrebi i uvijek pravovremeno, ali se mora paziti da se prilikom zalijevanja ne kvase biljke. Relativnu vlažnost zraka treba po mogućnosti održavati na razini 85 – 90%. Tijekom cijelog razdoblja vegetacije, presadnice treba štititi od raznih bolesti i štetnika prskanjem fungicidima i insekticidima.

TATJANA GROS Zavoli me

VOLKSLIEDER VON MITTELALTEUNTER DER LEITUNG VON TATJANA GROSS…..VIEL SPASS ,GENISST ES IN VOLLEN ZÜGEN!!! Created with MAGIX Video deluxe MX