HEKLANJE

Kreditne kartice naftnih kompanija nisu jeftine

Broj potrošača s kreditnim karticama naftnih kompanija, pogodnim za kupnju benzina, dramatično je porastao tijekom posljednjih deset godina. Dva su glavna razloga za taj rast opće popuštanje uvjeta za takve kartice i rast plaća na pumpama. Jednostavno je mnogo jednostavnije i brže kupiti benzin ako sve što trebate učiniti je staviti karticu u pumpu, uzeti benzin i odvesti se. Mnogi Amerikanci vrlo su sretni zatražiti drugu kreditnu karticu ako to znači izbjegavanje reda na benzinskoj postaji.

Benzin je stalni trošak za većinu ljudi. Svatko tko se svaki dan vozi na posao vjerojatno će otkriti da su njegovi ili njezini troškovi benzina otprilike isti svaki mjesec. S obzirom na to da je mjesečna potrošnja ista, kupnja benzina može se promatrati na gotovo isti način kao račun za kabelsku televiziju ili račun za struju. To je nešto što treba platiti, u cijelosti, svaki mjesec. Ako se račun ne plati u cijelosti ovaj mjesec, idući će mjesec samo porasti. Dakle, plaćanje odmah iu cijelosti ima puno smisla.



Ali malo Amerikanaca plaća svoje račune u cijelosti svaki mjesec, a za one koji to ne čine, kreditna kartica za benzin donosi pravi šok. Kamatne stope koje naplaćuju ove kreditne kartice prilično su visoke u usporedbi s drugim vrstama kreditnih kartica. Zapravo, te kartice obično imaju kamatne stope koje se kreću od 18-25%, dok će mnoge banke ponuditi Visa ili Mastercard po mnogo nižoj stopi. Netko s dobrim kreditom vjerojatno može dobiti takvu karticu s kamatnom stopom u rasponu od 10%.

Svima koji plaćaju plin kreditnom karticom, ali ne plaćaju u cijelosti svaki mjesec, savjetuje se korištenje alternativne kreditne kartice s nižom kamatnom stopom, ako je dostupna. Benzinske crpke koje prihvaćaju kreditne kartice obično prihvaćaju većinu glavnih kreditnih kartica, tako da bi korištenje Visa ili Mastercard općenito imalo više smisla nego korištenje kartice za plin. Kartica Discover posebno je korisna u tu svrhu, jer svake godine daje povrat novca na temelju korištenja.

Pametni potrošači koji žele paziti na iznos kamata koje plaćaju na račune svojih kreditnih kartica bilo bi mudro pronaći alternativu visokim kamatama koje naplaćuje većina velikih naftnih kompanija. Uostalom, nema nikakve koristi od plaćanja kamata.