HEKLANJE

Kreme za sunčanje: možemo li koristiti i prošlogodišnje?

TEMU APP 100 E KUPON

Kreme za sunčanje: možemo li koristiti i prošlogodišnje? Ljeti je vrlo važno zaštititi kožu od ultraljubičastih zraka, pogotovo ako imamo vrlo jasan fototip i ako volimo ići na plaže.
Krema za sunčanje na narančastoj pozadini. Plastična bočica sa zaštitom od sunca i bijela krema u obliku upitnika i brojeva SPF. Kako odabrati kremu za sunčanje.
Sad će se dogoditi svima da stignu krajem ljeta i još uvijek imaju pakete krema za sunčanje korištene samo malo. Što učiniti s ovim proizvodima iz godine prije? Treba li ih baciti? Mogu li se koristiti?
Pa, u nastavku pokušavamo odgovoriti na ova pitanja koja postaju hitna kada je u pitanju zaštita dječje kože.
Sada proizvođači obično pišu na ambalaži da je kreme najbolje baciti ako se ne koriste u roku od godinu dana od otvaranja bočice. Međutim, jasno je da proizvođači imaju svaki interes da je napišu, jer ako bacite prošlogodišnju kremu, prisiljeni ste je kupiti novu.
No je li stvarno tako? Časopis za zaštitu potrošača želio je to jasno vidjeti i, kao i obično, proveo je test kako bi provjerio kako stvari zapravo stoje.
Test je uključivao tri kreme za sunčanje koje su bile otvorene već godinu dana: bilo je pitanje jesu li još uvijek na sigurnom ili nisu. Preciznije, eksperiment je pokušao shvatiti mogu li kreme još uvijek zajamčiti istu razinu zaštite od UV zraka.
Treba naglasiti da su to bile tri dječje kreme. Ono što je pronađeno jest da su sve tri, čak i nakon više od godinu dana od otvaranja boce, i dalje pružale istu zaštitu, što također uzimajući u obzir da u nekim slučajevima nisu bile uskladištene na optimalan način.
Ali jasno je da u nekim slučajevima to možda nije istina.
Što moramo provjeriti kako bismo bili sigurni da je krema još uvijek dobra? Tri važna parametra su konzistencija, izgled i miris.
Naravno, ako su se sastojci odvojili, a krema loše miriše, najbolje ju je baciti. U svakom slučaju, onda je dobro koristiti samo malu količinu na malom području tijela i dalje od najtoplijih sati u danu.
U konačnici, pravilo koje se treba držati je uobičajeno, zdravo razumsko.