HEKLANJE

Kukičanje

Kukičanje je vrlo poznato i drevno zanatstvo. Isprva su se time bavili samo muškarci, no postupno je pletenje prešlo u ruke žena. Sad će rijetki čovjek pokupiti igle za pletenje ili kuku. Kukičanje potječe iz Engleske i Francuske, a razvijeno je u 16. stoljeću. No postoje pouzdane činjenice koje ukazuju da su indijska plemena također posjedovala sve tajne ove umjetnosti, uzorke njihovih drevnih djela znanstvenici su otkrili početkom 20. stoljeća. Nema točnih podataka o tome gdje se i kako heklanje pojavilo. Ali postoji mišljenje da ovo zanimanje vuče korijene iz drevnog oblika kineskog vezenja.

Krajem 19. stoljeća heklanje se proširilo na područje Rusije. Žene koje su se okupljale navečer na zajedničkim okupljanjima bavile su se ručnim radom. Uglavnom su djevojke stvarale prekrasne čipke, sastavljene od uzoraka narodnih tema. Kukičanje je jednostavniji postupak od pletenja. A proizvodi su vrlo lijepi, elegantni i atraktivni. U naše vrijeme ručni rad uzima drugi život. Rukotvorina se jako cijeni. Kukičanje je postalo moderna i korisna aktivnost. Sada je na vrhuncu popularnosti.



Kukičanje vam omogućuje stvaranje ažurnih uzoraka, vrlo tankih, sličnih čipki, i gustih reljefnih slika. I topla odjeća i tanki stilski kupaći kostimi heklani su pomoću kukičanja. Heklanje može rekreirati cijela umjetnička djela. Ova metoda pletenja koristi se i za pletenje pojedinih elemenata, ukrasa, na primjer, gumba, ovratnika i za stvaranje cjelovite odjeće, na primjer, haljina, džempera i za dobivanje elemenata interijera, na primjer salveta, stolnjaka, privjesaka za saksije. , i tako dalje.
Kukičanje je uzbudljiv proces. Rezultati su uvijek lijepi, heklani proizvodi mogu biti izvrstan poklon.

Alati i materijali

Kukičanje zahtijeva samo konce i kukičane kukice.

Konac (pređa)

Za heklanje koriste se pamučna pređa, lan, svila, vunena pređa, sintetičke niti ili trake od tkanine, pletenina, kao i razni užeta.
Mnogo je sorti vune od kojih se plete pređa za pletenje. Najbolji imaju svilenkasta, tanka, duga i elastična vlakna. Tu spadaju angora, merino, deva i moher.
Pređa se obično prodaje u kolutovima ili kuglicama. Oznaka na tvornički proizvedenoj kuglici (ili namotaju) obično označava kojoj je vrsti pletiva (ručno ili strojno) namijenjena ova pređa.

Za ručno pletenje bolje je ne koristiti jako uvijenu nit, jer će tkanina pletena od nje biti iskrivljena. Da biste provjerili je li pređa prikladna za ručno pletenje, odmotajte nit duže, preklopite je na pola i držite obješenu.

Pređa treba biti jednolike debljine, ujednačena i dovoljno čvrsta, jer će nejednaka debljina niti sigurno utjecati na izgled i kvalitetu gotovog proizvoda. Međutim, postoji posebna bouclé pređa, s čvorovima ili izbočinama ravnomjerno raspoređenim po cijeloj dužini. Proizvodi izrađeni od čarapa dobro izgledaju. Pređa dobivena od vunenih vlakana koristi se uglavnom za pletenje tople i sportske odjeće. Pamučne niti uglavnom se koriste za pletenje ljetnih proizvoda.

Osnovne tehnike heklanja

Glavne tehnike heklanja su zračna petlja, polu heklanje (sa i bez heklanja), jedno kukičanje, dvostruko kukičanje, dvostruko i tri kukičanja .



Vodič za jeftini web hosting

Provjerite sve značajke, planove, prijenos podataka, mysql račun i e-poštu. Shvatite svoju pozornost pri pokretanju web stranice. Ako planirate prodavati