HEKLANJE

Kvinoja i riža: Koja popularna žitarica je bolja za vas?

Ugljikohidrati bogati vlaknima ključni su dio svake prehrane, pružajući sitost, energiju i okus u većini obroka. Jedna od najpopularnijih osnovnih kultura na svijetu, riža je često izvor ugljikohidrata, ali kvinoja pomno prati.
Pa je li jedan hranjiviji od drugog? Koji biste trebali konzumirati?
Zdravstvene dobrobiti riže
Može biti teško procijeniti zdravstvene prednosti riže općenito, jer postoji mnogo sorti; Popis se nastavlja kao bijeli, smeđi, divlji, jasmin, basmati. Općenito, sve vrste riže mogu se uklopiti u zdravu prehranu. Naše tijelo radi na ugljikohidratima, a riža je izvrstan način za zadovoljenje vaših energetskih potreba. Kad smo već kod energije, bijela riža izvrsna je opcija za jesti prije vježbanja izdržljivosti. Jednostavni ugljikohidrati, koji ne sadrže puno netopivih vlakana, lako se mogu jesti prije sporta. Ugljikohidrati topljivi u vlaknima teže se probavljaju i mogu uzrokovati želučane tegobe tijekom intenzivnog ili dugotrajnog vježbanja. Više nutritivno guste opcije za taj dan uključuju smeđu rižu i crnu rižu. Crna riža jedna je od najzdravijih vrsta riže, dijelom i zbog svih snažnih antioksidansa i fitonutrijenata (što je boja intenzivnija, to su hranjive tvari koje promiču zdravlje). Osim proteina, sadrži i vlakna, željezo i bakar.
Zdravstvene blagodati kvinoje
Kvinoja je zapravo sjeme koje kuhano djeluje poput zrna. Iako postoji nekoliko sorti (bijela, crvena, crna i trobojna), prehrambena vrijednost među njima je relativno slična. Kvinoja je bez glutena, bogata proteinima, a sadrži vitamine B, vlakna i razne minerale (poput željeza, kalcija, cinka i magnezija) koji imaju brojne zdravstvene prednosti. Zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, kvinoja se naziva jednim od najzdravijih ugljikohidrata za šećer u krvi. Iako riža i kvinoja mogu biti dio zdrave prehrane, prehrambene blagodati kvinoje nešto su veće.
Kvinoja protiv riže
Kvinoja je više bjelančevina od smeđe riže (8 grama naspram 3), a također sadrži i vlakna (5 nasuprot 1). Njeni sastojci čine kvinoju zasitnijom i boljom za ravnotežu šećera u krvi.
Iako je kvinoja sjeme, a riža zrno, oboje imaju sličan škrobni okus i meku teksturu. Često se mogu koristiti naizmjenično u obrocima. Iako ima slične prehrambene profile, kvinoja sadrži veće količine bjelančevina, vlakana, vitamina i minerala.

Pregled članka Submitter Pro

Dani zamornog slanja članaka u direktorije članaka jedan po jedan su gotovi! Zamislite ovaj scenarij. Tu ste, ispred svoje tipkovnice,