HEKLANJE

Lanac budala

TEMU APP 100 E KUPON

Čini se da je Oprah Winfrey zamijenila Good Housekeeping Seal of Approval kada je riječ o potvrdi vjerodostojnosti…

Rekavši to, ako se ne varam, sve ovo prvo je ikada značilo da je dotični proizvod ili usluga plaćeno za oglašavanje u časopisu Good Housekeeping.



Ipak, u ogromnoj anonimnosti cybertržišta, tvrdnja o vjerodostojnosti je vitalna za one koji nas žele uvjeriti da im pošaljemo novac. Preko njezine fenomenalno uspješne sindicirane televizijske emisije, izvrsnost gospođe Winfrey u preciznom prikazivanju uzroka, incidenata i situacija priskrbila joj je uzvišeni plašt Pomazanice autentičnosti.

Ovaj fenomen čak možemo vidjeti na djelu na web stranici Longer Life Group koja ugošćuje moju kolumnu, budući da se reklamiraju proizvodi koji podržavaju njezino ime. To je u redu, naravno, jer nam je lako razlučiti da su tvrdnje ovih proizvoda stvarne u tom pogledu (npr. Bob Greene je doista njezin osobni trener). Oni su, bez sumnje, dobri proizvodi. Ako ikada osjetim potrebu izgubiti deset funti u trideset dana, pokušat ću.

Međutim, u divljem svijetu cyber-trgovine, čini se da su neki prodavači odlučili ići prečacem u ovom procesu. Shvatili su da je dovoljno dobro da samo tvrde da je njihov proizvod predstavljen na Oprah.

Dok ste manevrirali kroz neželjenu poštu i otpad kibernetičkog prostora, velika je vjerojatnost da ste vidjeli ovaj naslov:

‘Kao što se vidi kod Oprah! Tinejdžer zaradio 71.000 dolara slanjem običnog pisma!’

Prodajni govor odnosi se na priču o klincu koji je marljivo slao bogzna-koliko lančanih pisama i završio s ormarom punim novčanica od 10 dolara ili nečim sličnim. Pitch dalje navodi da je ova priča također objavljena u američkom časopisu, 20/20, te objavljena u Wall Street Journalu. Međutim, ta mjesta služe samo za podršku. Oprah je ta koja ovoj priči daje ‘noge’, kako kažu u filmskom biznisu.

Cilj vježbe je potaknuti vas da kupite u lancu slanjem novca na jedno ili više imena na listi od pet dubokih, zatim uklanjanjem imena na vrhu i dodavanjem vašeg imena na dno, tako da možete doći na red prikupiti svu tu gotovinu. Sigurno ste svjesni vježbe.



U teoriji, ovo funkcionira na eksponencijalnoj razini. Pa opet, u teoriji, kao i komunizam u masovnom društvu.

Trebam li reći više?

Iz mog istraživanja, to je lažno. Neistinito. Nikad se nije dogodilo.



Otišao sam ravno do izvora i postavio pitanje osoblju Oprah, pitajući je li se ijedan tinejdžer ikada pojavio u emisiji i rekao kako mu je njegovo lančano pismo donijelo 71.000 dolara ili više. Evo e-pošte koju sam primio:

“Datum: 10. listopada 09:04

“Dragi gledatelju,



“Ne nalazimo nijednu Oprah Show koja govori o tome da se netko obogatio lančanim pismom. Pominjanja lančanih pisama uključuju dijetu s juhom od kupusa, kolačiće gospođe Fields i Angel Network.”

“Hvala vam,

“Vrpce i transkripti Oprah”

Iako priznajem da sam bio u iskušenju da započnem lančano pismo u nadi da ću dobiti pune vreće kolačića gospođe Fields povezujući ga sa stvarnom e-poštom od Oprahinog osoblja — nakon čega bih kliknuo na taj oglas s Bobom Greeneom kako bih mogao kupiti njegov program mršavljenja — zdrav razum mi govori da to jednostavno ne bi uspjelo.

Ipak, svrha iznošenja takvih tvrdnji je pokušaj nadjačavanja vašeg zdravog razuma, navođenje vas na pomisao da, ako je Oprah dala vjerodostojnost priči, onda možda ima nešto u tome. Dakle, kada je ‘ciljani’ iznos koji žele da platite postavljen na cijenu nekoliko piva ili šake lutrijskih listića, udica je dobro i doista namamljena.

Kakav logičan način da izgubite nekoliko dolara! I hoćeš. Bez obzira na to šaljete li pisma ili e-poštu, izgubit ćete svoj novac i izgledati smiješno svojim primateljima dok to radite. Opet, o tome ćemo sljedeći put.

Za sada je dovoljno reći da što se ove priče tiče, uvjeren sam da je Oprah nikada nije emitirala. Jedina referenca koju ćemo potvrditi je da ju je pjevala Aretha Franklin.

‘Lanac budala.’

Savjeti za ljepotu

Ljepota je bit. Izgledati lijepo znači imati jednu od najvećih udobnosti u životu. Izgledati lijepo znači biti primijećen. I koji