HEKLANJE

Lasersko uklanjanje dlačica: dobro, loše i ružno

TEMU APP 100 E KUPON

Vjerojatno ste čuli kako mnoge Europljanke ne zanimaju dlake ispod pazuha ili dlake na nogama. Ali mnoge druge žene ne prihvaćaju dlake na tijelu kao njihove europske kolegice. I kroz povijest, žene su koristile različite tehnike kako bi to postigle: od drevnih Egipćanki koje su koristile pčelinji vosak i oštre alate za uklanjanje dlačica na nogama do suvremene prakse depilacije voskom i upotrebe lasera za postizanje glatkog tena bez dlačica. Ovdje ćemo kratko pogledati neke od prednosti i mana laserskog uklanjanja dlačica i je li to pravi put za vas bez dlačica.

Dlačice se laserom uklanjaju na sljedeći način: niz niskih laserskih zraka usmjerava se na folikule dlake (ili korijen dlake) na određenim dijelovima tijela. Kosa tada ispada i novi rast se obeshrabruje. Evo nekih od razloga popularnosti laserskog uklanjanja dlačica:



– Dugotrajni rezultati. Laserske zrake zumiraju folikule dlaka, uništavajući ih ili značajno onesposobljavajući. Dakle, kosa puno sporije ponovno raste, au nekim slučajevima i ne izraste u potpunosti. A dlake koje ponovno izrastu obično su tanje, tanje i manje vidljive. Zamislite koliku uštedu vremena možete ostvariti. Napokon, sloboda od obične depilacije bikinija, brijanja nogu i čupanja dlačica s lica!

– Šire i praktičnije primjene. Tehnologije i oprema za lasersko uklanjanje dlačica razvili su se na takav način da je sada moguće tretirati široka područja kože – poput leđa i nogu – uz lokalizirana područja poput kože iznad gornje usne i oko bradavica. Postoji širok izbor uređaja i opreme za lasersko uklanjanje dlačica koji odgovaraju pojedinačnim slučajevima.

– Povećani sigurnosni propisi. Uklanjanje dlačica laserom je postupak koji je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Dakle, tehnike koje se koriste moraju zadovoljavati stroge propise. Osim toga, pojedine države same izdaju kriterije kojih se kozmetičari laserskog uklanjanja dlaka moraju pridržavati kako bi se bavili svojim poslom.

Mnogim se ženama lasersko uklanjanje dlačica može činiti kao božji dar, ali bilo bi dobro da upamte da to nije tehnologija koja “jedna veličina odgovara svima”. Kao i većina drugih kozmetičkih postupaka danas, on ima svoje nedostatke, od kojih su samo neki.

– Sporiji rezultati za tamnopute ili preplanule žene. Postupci laserskog uklanjanja dlačica najprikladniji su za osobe sa svijetlom kožom i tamnim dlačicama jer laserska zraka cilja na tamni materijal. Tamna pigmentacija kože može spriječiti lasere da brže dođu do folikula dlake. Dokazi također pokazuju da što je svjetlija boja ženske kose, to je tehnologija manje učinkovita u uklanjanju problematičnih dlačica.

– Troškovi tretmana laserskog uklanjanja dlačica. Potrebno je nekoliko sesija da se dio tijela riješi dlačica, a svaka sesija u prosjeku košta od 300 do 1000 dolara. To zapravo ovisi o tome koliko dlačica treba ukloniti i vrsti lasera koji se koristi. Cijene laserskog uklanjanja dlačica u nekim klinikama izračunavaju se na temelju “po impulsu” i može biti potrebno nekoliko stotina laserskih impulsa za uklanjanje dlačica na samo jednom području. Također, budući da dlake rastu u ciklusima, gotovo je sigurno da će biti potrebno ponavljanje sesija kako bi se osiguralo da su sve neželjene dlake uklonjene – što znači više novca iz vašeg džepa.

– Moguće nuspojave ili izostanak učinka. Svi kozmetički zahvati nose rizik od neželjenih učinaka, a lasersko uklanjanje dlačica nije iznimka. Pacijenti su se žalili na opekline prvog i drugog stupnja, mjehure i lezije. Drugi su primijetili da su obrasci ponovnog rasta dlačica nejednaki i neugodni za gledanje. A treći su neobjašnjivo iskusili beznačajan ili nikakav gubitak kose, unatoč tome što su bili idealni kandidati za postupak.



Lasersko uklanjanje dlačica samo je jedno od čuda moderne dermatologije, tehnologija koja ženu može učiniti ljepšom u najkraćem vremenu i na najsigurniji mogući način. Iako se ovakve procedure stalno mijenjaju i poboljšavaju, ne biste trebali samo slijepo srljati u njih. Važno je posavjetovati se sa svojim dermatologom i provesti vlastito istraživanje kako biste utvrdili hoćete li dobiti maksimalnu korist koju medicinske laserske tehnike mogu ponuditi.