HEKLANJE

Loša kreditna sposobnost može biti dobra stvar

TEMU APP 100 E KUPON

Može li vas loš kreditni rejting spasiti većih problema? Nije li upravo to učinio za mnoge mlade ljude? Objasnit ću kako s nekoliko istinitih priča.

Priča o dobroj kreditnoj sposobnosti



Moj prijatelj započeo je svoje zrele godine s dobrim kreditom. Uskoro je mogao dobiti kreditne kartice po želji, kao i financirati automobile, motorne sanjke i još mnogo toga. Plaćao je i zapadao sve dublje i dublje u dugove dok je bio u tome. Kad je imao 30 godina, imao je preko 20.000 dolara duga na kreditnoj kartici, plus kredite za automobile i poslovne alate.

Na kraju je to bilo previše za podnijeti. Nakon što je razmišljao o bankrotu, bio je uvjeren da bi mu kartičarske kuće smanjile dug ako samo zaprijeti da će proglasiti bankrot. Međutim, morao je prestati plaćati karticama, inače kartičarske kuće ne bi vjerovale da je u financijskim problemima. Učinio je to, a zatim je sastavio lijepo pismo tvrtkama, objašnjavajući svoju situaciju. Većina je srezala najmanje 30% onoga što je dugovao, ali je morao odmah platiti preostala dugovanja, što je i učinio s kreditom za kapital nekretnine.

Kao rezultat toga, njegov loš kreditni rejting nije bio tako loš kao da je doista proglasio bankrot, pa je mogao ponovno izgraditi svoj kreditni rezultat. Također je počeo obnavljati svoj kreditni bilans. Njegov dobar kreditni rejting omogućio mu je da ponovno započne proces zaduživanja. Živi u najmanju ruku stresno.

Priča o lošoj kreditnoj sposobnosti

Druga prijateljica je svoj prvi kreditni rezultat dobila na temelju telefonskog računa u svom prvom stanu, koji nikada nije platila na vrijeme. Na kraju je isključen. To je, zajedno s nekoliko drugih manjih kreditnih prekršaja, uništilo njezine kreditne rezultate dok je bila mlada. Što je to značilo za nju?

Pa, budući da ne može posuditi, nije imala zadovoljstvo biti preplavljena dugovima i na rubu bankrota. Mora kupovati stvari za gotovinu kad je ima ili čekati dok dovoljno uštedi. Je li ju nemogućnost da u blizini ima hrpu stvari koje vrijede djelić onoga što duguje učinila manje sretnom? Ne mislim tako. Čini se da je sretnija od većine ljudi, možda djelomično zato što jednostavno nema dužnički stres koji je danas tako tipičan.

Je li loša kreditna sposobnost dobra?



Ne kažem da biste trebali namjerno pokušati dobiti lošu kreditnu ocjenu, ali ako je već imate, znajte da nije sve loše. Navike koje su vas dovele ovamo mogle bi vas dovesti u još veću nevolju ako biste mogli posuditi više. Zašto na to ne biste gledali kao na priliku da se prestanete dalje zaduživati i kao na priliku da steknete bolje navike?

Platite gotovinom za sve. Otplatite te kreditne kartice i zajmove (prvo one s višim kamatama). Onog trenutka kada vam se isplate kartice, počnite izdvajati novac za kupnju dobrog rabljenog automobila za gotovinu. onda, kada to učinite, počnite stavljati ono što bi bilo plaćanje automobila na štedni račun, za buduću predujam za kuću ili posao (jedine stvari za koje biste trebali posuditi). Da, loša kreditna ocjena može biti dobra stvar, ako je shvatite kao lekciju i priliku.

MMF – Ubiti ili izliječiti

Ovo je bio naslov naslovne stranice prestižnog časopisa “The Economist” u izdanju od 1.10.98. Što je MMF više uključen u