HEKLANJE

Mahune – sjetva i njega nasada

Još uvijek jako raširena tehnika izravnog sijanja u zemljište na otvorenom koja počinje u trećoj dekadi travnja i produljuje se do polovice-kraja lipnja kod sorata penjačica, polovicom srpnja za patuljaste sorte. Pripravite zemljište oblikujući redove međusobno udaljene 80-100 cm; položite jedno sjeme svakih 5 cm na redu za patuljaste sorte i svakih IS za sorte penjačice. U slučaju još uvijek izravnog sijanja, ali u džepiće (2-3 sjemena u istu rupu i kasnije prorijeđivanje), razmaci na redu će biti 15 cm za patuljaste sorte i 30 za penjačice.

U svakom slučaju sijte 2-4 cm u dubinu. Preporučuje se, jednom kad završite sa sjetvom, čitavu zasijanu površinu prekriti ‘tkaninom netkaninom’ radi zaštite sjemena, a kasnije i nježnih mladica, od zakašnjelih povrataka hladnoće.



Presađivanje

Ova tehnika, koja još nije jako raširena u slučaju mahuna, sastoji se od polaganja 2-3 sjemena u alveole ili posudice promjera 5-7 cm. Kad se jednom oblikuju biljčice, moći će se presaditi na iste razmake koji su primjenjeni kod sijanja u džepiće, kopajući rupe duboke 5-7 cm; položite mlade biljke s njihovim grumenom zemlje i zatim nagrnite zemlju.

Njega nasada

Mahune traže malo zahvata. Naznačimo ipak da će natapanje, bolje ako voda prodire sa strane, morati biti vrlo skromno i prijeko potrebno samo kod izostanka kiše. Povremena čupanja će odstraniti štetne trave sprječavajući tako i napad ušenca i prijenos virusa. I na kraju, za sorte penjačice, potrebno je prirediti strukture potpore primjerene plastičnoj mreži visokoj 2 m, s jednim kolcem od drva ili trske za svaku biljku.

Berba

U načelu berba mahuna počinje oko 273 završene zriobe, jasno, ova zadnja s formiranjem niti unutar mahune, elementom jakog opadanja kakvoće proizvodnje. Napredovanje sazrijevanja se može kontrolirati povremenim kidanjem neke mahune. Berba je ručna i sastoji se od trganja mahune od peteljke. Posebnu pozornost ćete morati skrenuti na ovu fazu, kako bi pobrali samo zdrave mahune. Ustvari se na istoj biljki istovremeno nalaze različiti ciklusi proizvodnje. Zahvati berbe su ciklički u prosječnom trajanju oko 15- 20 dana.

Rudarstvo dijamanata

Dijamanti su u potpunosti sastavljeni od ugljika. Pritisak (dijamanti se ne mogu formirati iznad 100 milja ispod zemljine kore) i