HEKLANJE

Mi smo različiti – i to je sjajno!

Svaka žena ima svoje mistične sposobnosti, svoje “vještine”. I ovo je sjajno!
Neće svi danas moći biti veliki u uvjetima svijeta u kojem živimo. Mnogi jednostavno ne mogu podnijeti takvu količinu stalno pristiglih informacija u obliku cviljenja, ranjavanja, pada, ogorčenosti i tako dalje. I dječje bolesti! Da, nekima je dovoljno jedno dijete. Jednostavno neće biti dovoljni za više. I vjerojatno je, iskreno i točno – biti svjestan svojih osobnih mogućnosti prije nego što pozovete bebu. Iako, prema mom iskustvu, kod svakog djeteta te sile dolaze odnekud. Iznenada.
Postoje majke koje mogu, znaju i prakticiraju zdravu prehranu. Čak špinat kuhaju kako bi djeca uživala u njemu. A ima i onih koji kuhaju ono što će se definitivno jesti, bez ukrašavanja hrane i posebnih delicija. Cilj obje majke je ispunjen – dijete je nahranjeno. Glavno je da se kuha s ljubavlju.
Postoje majke koje vole raditi s djecom. Napravite priručnike, osmislite aktivnosti, provodite sate crtajući, kipajući, razvijajući se, vježbajući. Postoje oni koji vole i mogu podučavati – čitati, pisati, računati, fiziku, kemiju – uzbudljivo i zanimljivo. Postoje majke koje djeci beskrajno i puno čitaju. Postoje majke čija djeca kuhaju s njima iz kolijevke. Ima onih koji hodaju tri puta dnevno. A tu su i druge mame – u milijun varijacija. Svaka ima svoju snagu. Ja sam mama koja govori, volim s djecom razgovarati o životu, o Bogu, o značenjima. A ja to mogu beskrajno. A netko je umoran od obilja dječjih pitanja.
Svi smo različiti. Poput superheroja. Jedan leti, drugi je nevidljiv, treći je super-jak, četvrti ledi vodu, peti je samo Batman I ovo je sjajno! I nema potrebe da Batman sve leti ili drobi šakom ili laserskim pogledom. On je Batman – i to je prekrasno. Svoje sposobnosti koristi u korist svih.
I ne moramo biti isti. Naša djeca dolaze k nama – trebaju im upravo takve majke. Bezuvjetno nas prihvaćaju. Čak i ako su na stolu manje od tri jela i nema novih vodiča za učenje.
Različite smo ne samo kao majke, već i kao žene! Unatoč zajedničkoj ženskoj sudbini, mi smo različiti. Imamo različite sposobnosti i talente.
Nisu svi u mogućnosti biti uvijek idealna poslušna supruga – pa, ne dobivaju svi odmah što treba učiniti. Tu i tamo pojavit će se lik s rogovima, stare navike će se osjetiti … I ne biste trebali pokušavati biti savršeni. Ideal u našem svijetu je nešto statično, neživo.
Mnogim ljudima je vrlo teško obavljati kućanske poslove poput beskrajnih pranja, čišćenja-kuhanja. Za mene osobno ovo je jedna od najozbiljnijih ženskih štednji.
A ima i onih kojima je najteže kuhati, a to je možda i najteža stvar u životu. Dok neki kuhaju prvi, drugi, treći i kompot – tri puta dnevno!
Osobno još uvijek pripadam onim ženama kojima nije tako lako brinuti se o sebi – sve ove frizure, manikure i slično. To je također beskrajan proces, kada se čini da je tijek jačanja kose prošao, a vrijeme je da obnovimo manikuru, ponovno stisnemo i obojimo obrve – a o ostalom već šutim. Nekima je sve ovo lako, za ljude poput mene to je štednja.
Postoje oni kojima je teško kombinirati posao i obitelj – a oni uopće ne žele raditi i ne mogu. Imaju dovoljno posla kod kuće – i to je sjajno! A postoje i oni koji, naprotiv, mogu sve kombinirati tako da bude savršeno. I što više, to bolje.
Imamo izbor kako i u kojoj mjeri smo spremni ostvariti svoju žensku prirodu. Prvo trebamo iskoristiti svoje talente, svoje sposobnosti! I vrlo često se “slabe” točke izvlače na štetu jakih.
Olga Valyaeva

Savjeti za uštedu plina

Unatoč cijenama benzina blizu ili iznad 3 dolara po galonu u raznim dijelovima Sjedinjenih Država, Amerikanci još uvijek pune svoje