HEKLANJE

Mitovi i istina o kreditnoj sposobnosti.

Kreditni rezultat je ključni čimbenik koji određuje odobravanje gotovo svake vrste kredita. Temelji se na informacijama sadržanim u datotekama s vašim kreditnim izvješćima. Široko korištenu FICO ocjenu razvila je tvrtka Fair Isaac Corporation, a to je formula koja procjenjuje vaš potencijalni kreditni rizik.

Informacije koje se koriste za izračun kreditne sposobnosti mogu se podijeliti u pet glavnih dijelova. Vaša povijest plaćanja kod banaka i drugih zajmodavaca činit će 35% rezultata, iznos novca koji dugujete 30%, a duljina vaše kreditne povijesti 15%. Novi kredit i statistička procjena zdravosti vaše kreditne kombinacije činit će 10%.



Kreditna ocjena ni na koji se način ne temelji na sljedećim informacijama:

– reference na programe upravljanja dugom ili kreditnog savjetovanja.
– bračno stanje osobe.
– trenutni status zaposlenja, uključujući koliko dugo kod istog poslodavca.
– upite o kreditnim izvješćima koje postavljate vi, poslodavci, osiguravajuća društva ili banke ako su postavljeni bez vašeg znanja.
– koje se kamate naplaćuju na vaše kreditne kartice itd.
– primljena javna pomoć.
– dob osobe.
– primanje uzdržavanja za dijete ili obitelj.

Možete povećati svoj rezultat:

– uvijek plaćati račune na vrijeme.
– otplatu ili smanjenje dugova po kreditnim karticama i drugim dugovima.
– Održavanje otvorenih starih, nekorištenih kreditnih kartica, kartica robnih kuća i drugih “revolving” kreditnih računa, čak i ako ih ne koristite.
– ne aplicirate često za kredit.
– ispravljanje pogrešaka u vašim kreditnim izvješćima.

Odluke banaka donose prema vlastitim standardima.

Dok većina zajmodavaca koristi kreditni rezultat kao ključni čimbenik u odobravanju kredita, druge činjenice također igraju svoju ulogu, među njima: vaš prihod, status zaposlenja i duljina vremena na trenutnoj adresi, da spomenemo samo neke. Svaka banka ima svoje standarde. Koji je rezultat prihvatljiv za određeni zajam ili kreditni proizvod ovisi isključivo o zajmodavcu. Kreditni rezultat osobe možda nije dovoljno visok za dobivanje kredita kod jedne banke, a savršeno prihvatljiv kod druge banke.