HEKLANJE

Mlada i živahna koža

Svake godine troše se milijarde na kozmetičke proizvode koji obećavaju brisanje bora, posvjetljivanje staračkih pjega i uklanjanje svrbeža, perutanja ili crvenila. Ali najjednostavniji i najjeftiniji način da svoju kožu održite zdravom i mladolikom je da se ne izlažete suncu.

Sunčeva svjetlost je glavni uzrok bora, suhoće i staračkih pjega. Vaša se koža mijenja s godinama. Na primjer, manje se znojite što dovodi do povećane suhoće. Koža koja stari postaje tanja i gubi masnoću, pa izgleda manje bujno i glatko. Donje strukture, posebno vene i kosti, postaju istaknutije. Vašoj koži također može trebati dulje da se oporavi nakon ozljede.



Ove promjene mogu se drastično odgoditi ako se ne izlažete suncu. Iako ništa ne može u potpunosti popraviti štetu od sunca, koža se ponekad može sama obnoviti. Dakle, nikad nije kasno zaštititi se od štetnih posljedica sunca.

5 načina za usporavanje procesa starenja:

1. Nosite zaštitnu odjeću. Šešir sa širokim obodom zasjenit će vam vrat, uši, oči i glavu. Potražite sunčane naočale s oznakom na kojoj piše da one blokiraju 99 do 100 posto sunčevih zraka. Nosite labave, lagane košulje dugih rukava i duge hlače ili duge suknje kada ste na suncu.

2. Često provjeravajte svoju kožu. Potražite promjene u veličini, obliku, boji ili opipu madeža, madeža i mrlja. Ako primijetite bilo kakve promjene koje vas zabrinjavaju, posjetite liječnika. Američka akademija za dermatologiju predlaže da starije osobe svijetle puti jednom godišnje pregledaju kožu kod liječnika kao dio redovitog fizičkog pregleda.

3. Izbjegavajte umjetno tamnjenje. Nemojte koristiti lampe za sunčanje i solarije, kao ni tablete za sunčanje i šminku za sunčanje. Tablete za sunčanje imaju aditiv za boju koji nakon uzimanja oboji vašu kožu u narančasto. FDA je odobrila ovaj aditiv u boji za bojanje hrane, ali ne i za tamnjenje kože. Velika količina aditiva za bojenje u tabletama za sunčanje može biti štetna. Proizvodi za šminkanje nisu losioni za sunčanje i neće zaštititi vašu kožu od sunca.

4. Koristite kremu za sunčanje. Jačina krema za sunčanje ocjenjuje se prema faktoru zaštite od sunca (SPF), koji se kreće od 2 do 30 ili više. Veći broj znači dužu zaštitu. Kupujte proizvode sa zaštitnim faktorom 15 ili većim. Također potražite proizvode čija etiketa kaže: široki spektar (što znači da štite od obje vrste štetnih sunčevih zraka (UVA i UVB) i otporni na vodu (što znači da ostaju na vašoj koži dulje, čak i ako se smočite ili se jako znojite). Zapamtite da ponovno nanesete losion prema potrebi.

5. Klonite se sunca. Izbjegavajte sunce između 10 i 15 sati. Tada su sunčeve UV zrake najjače. Neka vas oblačno nebo ne zavara. Štetne zrake prolaze kroz oblake. UV zračenje također može proći kroz vodu, pa nemojte misliti da ste sigurni ako ste u vodi i osjećate se hladno.



Početak DIY

Posjedovanje pravog alata pri ruci bitno će utjecati na to koliko je posao lak i kakve rezultate postižete. No, vrijedno