HEKLANJE

Mladi luk je zakon

Mladi luk treba prije svega znati proizvesti vodeći računa kako je izuzetno važno poštivati optimalne rokove sjetve. U slučajevima zimske proizvodnje rasad se proizvodi na otvorenoj lijehi. Sjetva se vrši početkom rujna, dok se sadnja obavlja koncem listopada, tj. početkom studenog kako bi se branje (čupanje) mladog luka planiralo polovicom prosinca. S druge strane, za proljetnu proizvodnju rasad se proizvodi u zatvorenim prostorima i to sjetvom u siječnju, sadnjom u fazi 2-3 lista tijekom veljače kako bi mladi luk stigao na tržište već polovicom ožujka. Međutim, razumljivo je da rokovi sjetve, odnosno sadnje luka ovise od samih proizvodnih područja i zahtjeva tržišta.

Ali, tu su ozbiljniji proizvođači i najpametniji. Zašto? Zato što mladi luk kontinuirano sade u razmacima od 15-tak dana, što im omogućava redovitu berbu kao i stalnu prodaju na tržnicama manjih i većih gradskih sredina.



Berba mladog luka

Mladi luk-kapula troši se za hranu zelen, tj. čim nadzemni dijelovi biljke narastu oko 35 cm visine. Drugim riječima, mladi luk se ubire kada formira 6-8 listova. Pri tome trebamo znati da što je luk mlađi to je i puno kvalitetniji. U pravilu, takav luk ima puno manje gorčine te kao takav ima bolju “prođu” na tržištu. Osim toga, treba znati da kao i stari, i mladi luk ima antibiotska svojstva, regulira šećer u krvi te potiče izlučivanje probavnih sokova. Mladi luk je bogat i kalijem te organosulfidima- korisnim tvarima važnim za zdravlje srca. A u 100 grama mladog luka ima 45 kalorija, što ga čini ravnopravnim pripadnikom onog čuvenog gastronomskog dueta nazvanog “mlada janjetina i mladi luk”.