HEKLANJE

Moda i ljepota

Kao nekada, tako i danas moda i ljepota su veoma važan dio svakodnevnice. Modu možemo povezati skoro sa svim aspektima života. Mijenja se iz godine u godinu i postaje sve neobičnija i ekstravagantnija. Iako modni kritičari odobravaju i prihvataju većinu novih kolekcija, javnost ne dijeli njihovo mišljenje.
Naime, prema urađenim anketama, većinu svjetskih kolekcija smatraju neprimjerenim za naše prostore, pritom misleći na izgled i vrijednost iste. Što se tiče domaćih dizajnera, na forumima se vode rasprave o pretjeranim cijenama njihovih modnih krpica. Po hrvatskim gradovima, otvara se sve više prodavaonica odjećom hrvatskih dizajnera. Međutim, cijene odjeće u takvim i sličnim prodavaonicama su ravne cijenama odjeće pojedinih svjetskih kreatora, stoga hrvatski dizajneri dobivaju oštre kritike i osude javnosti. Biti modni kreator ima svojih prednosti i nedostataka.
Neke od prednosti jesu da svoju maštu i kreativnost osoba može ispoljiti kreirajući odjeću i stvarajući nešto što je obilježeno samo njegovim imenom. Međutim, upitno je da li će se ljudima dopasti i da li će prihvatiti to što su napravili, kao i činjenica da trebaju pronaći nekoga tko će ih podupirati i biti njihov sponzor, što bi moglo potrajati. Također, modni kreatori trebaju biti spremni podnijeti kritiku kakva god ona bila. Naravno, u današnjem društvu ljepota je mnogo povezana sa modom, jer većina smatra da je odjeća ono što ih čini lijepima, stoga prati trenutne trendove, i oblači se prema standardima društva.
Moda i odjeća ne postoje da bi se svidjeli nekome drugome, nego nama samima u kombinaciji u kojoj se u isto vrijeme osjećamo ugodno i zavodljivo. Pored odjeće, ljepota se ogleda i u šminci prema mišljenju djevojaka i žena, iako većina muškaraca najviše voli prirodni look. U današnje vrijeme, sve popularnije je uljepšavanje tijela tetovažama i pirsinzima, iako dobar dio društva ne prihvata to kao način uljepšavanja. „Odijelo ne čini čovjeka“ – trebalo bi dodati na kraju, iako se većina oblači i uređuje radi drugih ljudi, a ne radi njih samih što je pogrešno.

Što je ekoznak?

Ekoznak se koristi pri označavanju, reklamiranju i prezentiranju proizvoda koji udovoljavaju odredbama Zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.