HEKLANJE

MOGUĆNOSTI VODE DO BUDUĆNOSTI

Sto ljudi, sto perspektiva. Iskustvo i mudrost dolaze s godinama. Mladima, posebice adolescentima, zato treba pomoć. Riječ „pomoć“ je postala prosta riječ, tabu tema. Nije problem pružiti ju, već zatražiti. Društvo podsvjesno nameće sramotnost u izražavanju ljudskih slabosti, ranjivosti i nemoći. Činjenica je da postoje trenuci kad čovjek dotakne dno, nitko nije iznimka. Postoje razni trikovi i načini da se pobijedi deprivacija, samoća, slomljenost, odnosno teške situacije i osjećaji. Dob i količina negativnih osjećaja su u međuovisnosti. Ako ih gledamo kao dvije obrnuto proporcionalne varijable, dok se dob mijenja, odnosno povećava, količina negativnih osjećaja se mijenja u drugom smjeru, odnosno smanjuje.
Mladi nisu potpuno uvjereni u to ni svjesni svojih mogućnosti koje bi im pomogle prebroditi situacije u kojima su zapeli. Često je problem zatražiti stručnu pomoć zbog srama, mogućih popratnih posljedica, etiketiranja i predrasuda od strane društva, straha, introvercije, nepovjerenja i drugo. Izuzev svega toga, mnogi nisu ni u mogućnosti odvojiti pokoju krupnu novčanicu koju bi uložili u to. Postoje i druga rješenja. Škole imaju svoje psihologe. Stručno su osposobljeni da slušaju i daju savjete. S oprezom i na pravi način znaju pristupiti problemu. Na vlasniku je problema da, dok je spreman, pruži šansu i pokuša s ovom metodom prihvatiti ono što ga je uništilo ili uništava. Prihvaćanje je prvi korak, zatim se na to veže prelazak preko tog mosta na sunčaniju stranu koji možda vodi i to samoaktualizacije. Bez pritiska, nije to nikakvi nametnuti imperativ, ali svakako je dobra opcija koju valja imati na umu.
Mnogima je ugodniji razgovor sa strancem. Srodno tome, postoje internetske stranice (www.7cups.com) gdje možete anonimno komunicirati s ljudima, zatražiti savjet, dati ga ili, jednostavno, olakšati svoju nutrinu pričajući nekome o vlastitom problem. Korisnost ovoga leži u tome da nikad ne znate što, ili tko, kada, gdje, u kojem kontekstu će ostaviti krucijalni, od životne važnosti, dojam na vas.
Nemojte dopustiti sami sebi da odagna osjećaj bespomoćnosti. Sasvim je u redu uzeti vremena za sebe i razmišljanje. Čovjeku je potrebno da procesira neke stvari. Ako upadnete u vrtlog crnih misli, tretirajte ih kao nešto nametno izvana. Tako gube na snazi i lakše ih odbacite te vi dobijete na emocionalnoj jačini. U naletu snage napišite motivacijsko pismo budućem samom sebi gdje navodite neki svoj cilj. Svaki put dok je teško, pročitajte ga iznova i iznova dok ne shvatite da teret u kovčezima koje nosite sada, dio su putovanja koje vas vodi do destinacije u budućnosti.
Držite u blizini misao da su teška stanja privremena, prolazna. Kad bude vrijeme za to, doći će dobre prilike, vremena, prijatelji, sve ono što će vas pretvoriti u feniksa. Do tad, osvrnite se oko sebe. Istina je da riječi nemaju uvijek dovoljnu snagu. Tu nastupa glazba, druge umjetnosti, vjera, sport… Nisu to surova rješenja, već privremeni bijeg kad još nemate dovoljno snage za suočavanje. Oporavak, prihvaćanje, prelazak dalje su procesi koji traju koliko je potrebno, ali svakako pronađite neku okupaciju i mali spas koji će vam to barem malo olakšati, iz kojeg ćete crpiti snagu. Shvatite ozbiljno, ne uzimajte zdravo za gotovo pozitivne sitnice oko vas. Obgrlite ih kao što dopuštate onim negativnim da vam se uvuku pod kožu. One se loše stvari mogu nakupiti, kombinirati, stvoriti gomilu nereda u životu. Rješavajte ih jednu po jednu.
Pokušajte prevladati osjećaj osvete onima koji su vas povrijedili. Zamijenite unutarnje porive da kažnjavate druge, ili sebe, razmišljanjima o budućnosti. Zamislite kako ćete biti ponosni dok postignete uspjeh nakon svega toga. Neće biti lako, uvijek će se pojaviti neka barijera, ali će vrijediti. Vaša priča može biti velika inspiracija i pomoć drugima. Spasite sebe da bi ste spasili druge. Nikad ne možete znati kakvu lančanu reakciju će pokrenuti vaša prošlost. Zapamtite, uvijek postoji nešto pravo i za vas, to će vam donijeti strpljenje. Da parafraziram, drugi mogu pridonijeti tome, pomoći, ali jedini istinski izbavitelj ste vi sami. Otrcano već, možda i izblijedjelo, ali korektno i svevremenski: pronađite način, a ne izliku.
M.J.

Botox – što radi?

Uz svu pompu i ludilo oko ljudi koji dobivaju injekcije Botoxa za sve, od opuštene brade do spuštenih kapaka, treba

Tranzitni turizam

Tranzitni turizam je jedna od top stvari o kome se govori u posljednje vrijeme u Hrvatskoj. Za cilj ima ubrzani