HEKLANJE

Na kojoj temperaturi se voda smrzava?

TEMU APP 100 E KUPON

Ni čista voda ni morska voda ne smrzavaju se na 0 stupnjeva.
Da bi se voda smrznula, molekule traže nešto za što bi se mogle prilijepiti. Kristali leda skupljaju se oko “jezgre”, na primjer trun prašine. Ako u blizini nema prašine, temperaturu moramo smanjiti na -42 stupnja prije nego što se voda smrzne.
Smanjivanje temperature bez smrzavanja vode naziva se „pothlađivanje”. To se mora činiti vrlo polako. Možete staviti bocu vode u zamrzivač i učiniti je izuzetno hladnom. Kad izvadite bocu i izlijete, ona će trenutno pretvoriti u led.
Hlađenje vode iznenada ima potpuno drugačije posljedice. Voda zaobilazi ledenu fazu (poznatu strukturu kristalne rešetke) i postaje amorfna kaotična čvrsta, ‘staklasta voda’ (tako se naziva jer su njezine molekule koje se slučajno spajaju slične onima u Morate smanjiti temperaturu vode na -137 stupnjeva za nekoliko milisekundi. Staklenu vodu ne možete pronaći na zemlji osim u laboratorijima, ali to je najčešća vrsta tekućine u svemiru, uostalom, komete su napravljen od staklaste vode.
Zbog velike količine soli koju sadrži, morska voda redovito pada ispod 0 stupnjeva bez smrzavanja.
Krv ribe obično se smrzava na -0,5 stupnjeva Celzijevih, pa su morski biolozi isprva bili zbunjeni kako je riba koja živi u arktičkim morima preživjela, a kasnije je otkriveno da led i proteini proizvedeni u gušterači haringa prodiru u njihovu krv. sprječava stvaranje jezgri leda u krvi (baš kao i u automobilima). poput antifriza u njihovim radijatorima).
Kao rezultat neobičnog ponašanja vode na niskim temperaturama, ne bi vas trebalo iznenaditi kad saznate da točka vrenja nije točno 100 stupnjeva čak i pod normalnim tlakom. Ova temperatura može porasti i mnogo više. Zbog toga se voda mora polako zagrijavati u spremniku bez ogrebotina.Ima male zračne džepove oko kojih nastaju prvi mjehurići.
Vrenje započinje kad se mjehurići vodene pare šire i podižu na površinu. Zbog toga temperatura mora biti vrlo visoka da bi se pritisak mjehurića pare povisio iznad atmosferskog tlaka. U normalnim uvjetima to je 100 stupnjeva, ali ako postoji nisu prikladna mjesta za stvaranje mjehurića u vodi, kako bi se prevladala površinska napetost mjehurića koji se bore stvarati im je potrebno više topline (napuhavanje balona uvijek je na početku teže iz istog razloga).
Zbog toga kad izvadite kipuću kavu iz mikrovalne pećnice ili je promiješate, ona eksplodira na vama. Voda u kavi brzo ispari kad djelovanje stvori neku vrstu lančane reakcije.
Čudnost oko vode: Vruća voda brže se smrzava od hladne vode. Aristotel je to prvi put primijetio u 4. stoljeću prije Krista, što je moderna znanost priznala tek 1963., što znači da je mješavina toplog sladoleda tanzanijskog studenta Erasta Mpembe više hladna To je bio rezultat opetovanog pokazivanja da se brzo stvrdnuo, uzrok je još uvijek nepoznat.

Jeftini izleti

Mislim da ne postoji netko na ovom svijetu tko ne želi izaći i otići na odmor. Trebamo vremena da se

Nešto dodatno za vaše klijente

Kao pisac, urednik, web dizajner, voditelj foruma, itd. [dečko, zvučim multitalentirano!] Svojim klijentima a/k/a kupcima pokušavam dati nešto više kad