HEKLANJE

Načini za jačanje vaše prirodne imunološke obrane

Načini za jačanje vaše prirodne imunološke obraneS godinama počinjemo sve bolje vidjeti svoje ciljeve i pronaći učinkovite zdravstvene strategije za sebe. Ovaj pristup djeluje u svim područjima života, ali je najvažniji u smislu jačanja imunološkog sustava. Evo ključnih načina za pojačavanje imunološkog odgovora tijela.
Pandemija Covid-19 neočekivano je pogodila. Ali ovo nije prva uvreda virusa na čovječanstvo. Danas shvaćamo da ovaj neprijatelj zadaje značajan udarac imunološkoj obrani. Prisutnost kroničnih patologija može pogoršati situaciju.
Kako održati tijelo u dobroj formi
Podrška mikroflore70% ljudskog imunološkog odgovora ovisi o osobnoj crijevnoj mikroflori. Hrana za nju su biljna vlakna . Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) i druge upalne bolesti uzrokuju disbiozu kada višak bakterija u crijevima stvara plinove i druge tvari. Bifidobakterije i laktobacili u probioticima i jogurtu ublažavaju simptome IBS-a i snižavaju kolesterol.
Nedostatak vlakana u prehrani može se nadoknaditi aditivima za hranu. Za zdravlje crijeva korisno je uvesti vitamine A i D, cink, aminokiseline (glutamin) u prehrambeni protokol.
Ostali načini za poboljšanje mikroflore
Jesti fermentiranu hranu. Kiseli kupus, kombuča, kefir, jogurt sadrže laktobacile, koji poboljšavaju probavnu funkciju i smanjuju postotak patogenih bakterija.Eliminacija zaslađivača . Aspartam i druga sintetička zaslađivača povećavaju šećer u krvi i potiču rast patogenih bakterija Enterobacteriaceae.Uključivanje prebiotika u protokol hrane . Prebiotici su vrsta vlakana. Hrana s visokom koncentracijom prebiotika: artičoka, banana, zob, jabuka, šparoge.Dojenje najmanje šest mjeseci
Dojenje je neophodno za stvaranje djetetovog imuniteta i crijevnog mikrobioma.
Jesti hranu bogatu polifenolima
Polifenoli su biljne tvari koje razgrađuju crijevne bakterije, što povoljno utječe na rast mikrobioma. Polifenoli se nalaze u hrani poput crvenog vina, zelenog čaja, čokolade, cjelovitih žitarica i maslinovog ulja.
Biljna prehrana
Vegetarijanska prehrana može pomoći u smanjenju E. coli i drugih patogenih bakterija.Antibiotici – samo u krajnjem slučaju
Antibiotici uništavaju i patogenu i korisnu mikrofloru.
Mentalno stanje
Imunitet utječe na stanje mozga. Nakon bolesti, pacijenti imaju zatajenje kognitivnih funkcija, depresiju, anksioznost. Te su manifestacije reakcija imunološkog sustava na podražaje. Kronični stres također štetno utječe na stanje imunološkog sustava. Stoga je važno naučiti kontrolirati stres, adekvatno se odmoriti i vježbati razumnu tjelesnu aktivnost.

Kako se nositi sa stresom?

Život moderne osobe kontinuirani je niz velikih i malih stresova. Nemoguće ih se riješiti, pa je vrlo važno naučiti se