HEKLANJE

Najopasnije plaže na svijetu

Zanimljivo je koliko je zabilježenih i opasnih mjesta na ovome našem malome planetu, a mi ćemo ovdje malo o plažama koje ako vam je život drag nećete posjetiti nego promatrati iz daljine. Ovog puta ne donosimo top deset nego top jedanaest najopasnijih što zbog napada morskih pasa, što zbog kriminala, zagađenosti ili drugih opasnosti koje tamo vrebaju. Pa krenimo.
1. Copacabana, Brazil – Iako je jedna od najljepših plaža sa svojim smaragdno zelenim morem i pješčanim plažama, na njoj vam se mogu dogoditi različite stvarčice tu i tamo se dogodi napad morskoga psa, ali najopasniji stanovnik tih plaža je sam čovjek. Naime pljačke su tamo jako učestale u svakome obliku.
2. The Red Triangle, Kalifornija – Crveni trokut u prijevodu nudi jako puno zanimljivosti i brojnih prirodnih ljepota koje su must see. Međutim ovo područje je opasno zbog morskih pasa od kojih su najaktivniji veliki bijeli , a zbog prirodne lovine koja se tamo nalazi zabilježeni su i napadi na ljude, zato je najbolje promatrati sa distance.
3. Kilauea, Havaji USA – Ova plaža je jedinstvena jer je pijesak crn pa to upotpunjava prizor na zelenilo i more, ali što je najzanimljivije i najopasnije je što se nalazi u neposrednoj blizini jednog od najvećih i aktivnih svjetskih vulkana na otoku Kauai. Lava se spušta u ocean pa se nije preporučljivo kupati, a tu su ponovno i morski psi čiji napadi su brutalni i fatalni iako rijetki.
4. Plaže Amazone, Brazil – Odmarati se na plažama jedne od najvećih svjetskih rijeka ili veslati je dosta rizično. Naime sve je to lijepo i divno i krasno dok ne znate da ispod vas i oko vas vrebaju piranje, anakonde i električne jegulje. Napadi su rijetki , ali ih ima uvijek se nađe neki biser koji je siguran u sebe najmanje stradavaju stanovnici tog područja ,jer ipak su oni starosjedioci.
5. Staithes, Velika Britanija – Evo jedna koja nije opasna zbog vulkana, morskih pasa i ostaloga. Ne ovo je dijabolično zagađena plaža i slovi kao najzagađenija u Europi. Kupanje u vodi na toj plaži uzrokuje u najblažem slučaju proljev i osip , u najgorem i hepatitis, stoga tamo vrijedi zlatno pravilo pusti more drž se kraja.
6. Otok Fraser, Australija – E na ovoj plaži nisi siguran ni na njoj ni u moru. Plaža se nalazi na jugoistoku Qeenslanda kao i otok. Ovo je stvarno opasno područje , a evo i zašto. Ako se kupate postoji mogućnost da se utopite zbog jakih struja, zatim opeklinama ili paralizom meduzama ili u najgorem slučaju da vas napadne morski pas, dok na obali pak ste isto u životnoj opasnosti od strane otrovnih pauka ,ali i od morskih krokodila. Ovdje dakle nismo sigurni ni pod razno.
7. Gansbaai, Južna Afrika – Ovaj dio svijeta i same plaže na tome mjestu su carstvo najvećeg predatora na svijetu velike bijele morske psine. Naime nekoliko kilometara od obale nalazi se prolaz pod nazivom Shark Alley koji je dom brojnim tuljanima ,ali i velikoj bijeloj psini koja se koja se dolazi tamo hraniti ,a ako i vi ne želite postati obrok držite se podalje i područja i mora.
8. Hanakapiai, Havaji USA – Premda nema morskih pasa, more samo po sebi je iznimno opasno u proteklih nekoliko godina na tome mjestu se utopilo barem osamdeset i troje ljudi. Ova plaža tj. more je izrazito opasno zbog svojih jakih struja i ogromnih valova što plivanje čini opasnim i ne mogućim.
9. Praia de Boa Viegem, Brazil – Na ovoj plaži je od 1992 evidentirano najmanje 50 napada morskih pasa na ljude, a 19 ih je završilo smrću. Iako morskih pasa na tom području sada ima, nekada nije bilo tako. Zbog narušavanja ekosustava dovelo je do njihovog dolaska i opasnog ponašanja.
10. Sjeverni teritorij i Queensland, Australija – Svake godine vlasti sjeverne Australije su u periodu između listopada i travnja prisiljene zatvoriti plaže zbog milijunskih rojeva meduza na tome području. Meduze su među najotrovnijim stvorenjima na svijetu, a u proteklih nekoliko godina uzrokovale su najmanje 70 smrtnih slučajeva samo na tome području.
11. Volusia County, Florida USA – Na ovoj plaži ni na njoj niste sigurni, jer ovo područje je najpoznatije po udarima gromova i munja na jednome mjestu više nego igdje na svijetu, a da se krug upotpuni što se tiče opasnosti postoji jedan podatak koji dolazi iz International Shark Attack File, velike baze podataka o napadima morskih pasa je da je ova plaža jedna od najopasnijih, jer se ovdje događa najviše napada morskih pasa i pazite ovo ničim izazvanih.
12. Chowpatty Beach, Indija – Ovo područje je među najzagađenijima na svijetu. Kupanje u tim vodama nije preporučljivo, čak štoviše strogo je zabranjeno, ali to ne smeta lokalnom stanovništvu jer se redovno kupa tamo i iako ih pogađaju različite bolesti oni to i dalje čine, a zapadnjacima bi to moglo kao i nama biti posljednje kupanje u životu pa se ti misli.
Nadam se da ste uživali u ovome puno sreće na putovanjima i oprezno.