HEKLANJE

Natečene noge ljeti: lijek je kretanje

Nerijetko je ljeti, a posebno kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom, primijetiti da noge i gležnjevi oteknu i osjetiti osjećaj umora i teških nogu.
Stoga bi se na prvi pogled u ovim okolnostima moglo smatrati prikladnim izbjegavati što manje stajati, odmarati se i kretati se. Pogrešno, pa ćemo vam reći zašto.
U stvarnosti, ako ste zbog posla ili drugih okolnosti prisiljeni dugo stajati ili sjediti, bilo bi dobro svako malo ustati i početi hodati. Ili, kad to nije moguće, radite vježbe za stezanje i opuštanje mišića potkoljenice kako biste pospješili vensku cirkulaciju.
To može smanjiti stagnaciju krvi u donjim dijelovima nogu, zbog čega one nateknu i postanu teške.
Stagnacija je uzrokovana smanjenjem elastičnosti vena, za što je povratak venske krvi u srce manje učinkovit.
Natečene noge: koji su faktori rizika
Takozvane proširene vene određuju se poremećajima površinskog venskog sustava nogu. U praksi dolazi do kašnjenja vena te regije, koje nateknu i ponekad stvore bol.
Ponekad ta promjena venskog sustava ide zajedno s neispravnošću drenažnog sustava donjih udova, što je poremećaj limfnog sustava.
Među čimbenicima rizika koji pogoduju nastanku varikoznih vena prije svega su dobna i obiteljska predispozicija. Odnosno, ako u obitelji postoje ljudi s varikoznim venama, postoji veća šansa za njihov razvoj, pogotovo ako ne pripazite na određene čimbenike rizika kao što su prekomjerna težina, neaktivan način života i pušenje.
Očito je da vrsta posla koji se odvija također može biti faktor: vozači kamiona, konobari, zaposlenici znaju o čemu govorimo.
Neki savjeti
Ne postoji način da se spriječi pojava proširenih vena, ali neke zdrave navike mogu se usvojiti za poboljšanje venske cirkulacije.
Prva stvar je voditi aktivan životni stil i svakodnevno vježbati, posebno šetnju, plivanje, biciklizam.
Također je važno slijediti zdravu i uravnoteženu prehranu. Da za voće i povrće , ne za hranu s previše soli. Dobra je i cjelovita žitarica (pira, ječam, proso).
Cipele se također računaju. Posebno, a posebno ljeti, treba izbjegavati one s visokim potpeticama .
Konačno, važno je i ako ste prisiljeni na posao koji zahtijeva dugo sjedenje ili stajanje, često mijenjajte položaj i radite neke male vježbe istezanja.

Bloganje uz WordPress

U blogosferu sam ušao tek krajem 2005. godine nakon što sam shvatio da propuštam važan dio cjelokupnog žanra “online komunikacije”.

5 najvažnijih razloga za SEO

Optimizacija za tražilice, odnosno SEO, proces je kojim web stranica postaje vidljiva na radarima tražilice. Uzimajući u obzir činjenicu da