HEKLANJE

Ne izdajte svoje snove!

Davne 1990. (plus-minus) djevojka je sjedila u sibirskom gradu Irkutsk. Imala je osam godina, a najviše od svega sanjala je da vidi svijet. Sanjala je o tome da stigne u Disneyland, što joj majka nije mogla priuštiti. Sanjala je o Italiji, Holandiji, Parizu. Bez da je točno znala što tamo želi vidjeti. Sanjala je da dodirne slona i nahrani žirafu. Sanjala je kako se kupa s dupinom i vidi kita. Željela je vidjeti mnogo novih zemalja i gradova. Ali.
Ima osam godina. Živi u Irkutsku. Zajedno s mojom majkom. U to je vrijeme moja majka radila u Računskom centru – ovo je takva znanstvena institucija. Nedavno su dobili ubijeni komadić, a moja majka ga je sama posložila. Imaju malo novca, pa obično kupe dva krastavca na tjedan dana. A djevojčica jako voli krastavce, a omiljena hrana – salata – nalik je desertu … Djevojčica nema puno odjeće, majka joj često mijenja haljine. A oni su najljepši i najdraži! Mama čini najbolje što može za svoju kćer.
Nema puno igračaka. Ali ona ima bicikl, koji je moja majka uspjela kupiti kukom ili prevarom! No, već prvog ljeta neki pametnjakovići zavrnuli su komad željeza s kotača, a bicikl se dugo smjestio na balkon. Zimi su unajmljivali klizaljke …
Njeni prijatelji sanjaju o pravim Barbikama, nesovjetskim haljinama, prinčevima. I sanja da svijet vidi vlastitim očima. I zauvijek napusti ovaj gradić.
Vrlo rijetko napušta svoj grad negdje – susjednim, da posjeti rodbinu. Mama stalno radi. Novca za putovanja nema. Čak i širom SSSR-a. A mamine vrijednosti su potpuno drugačije.
Općenito je uobičajeni život male obitelji još uvijek u SSSR-u. A onda će biti još „zabavnija“. Da, djevojčica nema oca. A mama sve vuče sama …
Reci mi kakvi snovi mogu biti? Stoga je djevojka šutjela. Par puta je rekla da će se udati za Nizozemca i svi su se nasmijali. Nije rekla ništa drugo.
Ali je li moguće prestati sanjati o onome što toliko privlači? Kasnije će u njezinom životu biti planinarenja po okolnim planinama, izleta na najbliži Bajkal. Ali snovi neće nestati nigdje …
Sanjat će o lijepom vjenčanju, i o maloj divnoj djeci, i o velikoj bučnoj obitelji, u kojoj nikada neće biti usamljena … I o putovanjima. Putujte, naravno! Je li to stvarno u glavi djeteta koje je odraslo iza željezne zavjese?
Sve to u svojoj stvarnosti iz 1990. godine nije ostvarivo. San o Disneylandu takvoj se djevojci ne može ostvariti, bez obzira na to koliko joj sama želi pružiti sve najbolje. Pravi se slon ne može dogoditi – samo izmučena životinja u cirkusu … Kakva velika obitelj može biti u takvim uvjetima i s takvim scenarijem?
Vjerojatno bih joj trebao reći da se odrekne svih tih snova i vrati se u stvarnost. Učiti, raditi, sve postići sama …
I želim joj prići. Uzmi je za ruku onoj djevojci na prozoru Hruščova, iza kojeg je uobičajeno dvorište Irkutska. I recite joj:
“Nikad! Čuješ li! Nikad! .. nikad ne iznevjeri svoje snove !!! ” – i zagrli je. Ova mala Olya. Tko je tako silno želio nešto drugačije od onoga o čemu su drugi sanjali.
Olenka, draga, sve će ovo biti. I pravi slon, i žirafa, i pingvin, i konji, krave, dupini, kitovi, nosorozi, zebre … I dodiruješ, i dodiruješ, i jašeš. Posjetit ćete toliko različitih zemalja! Vidjet ćete vlastitim očima Koloseum, Eiffelov toranj, Tadž Mahal i Kristov kip u Riju … A bit će i haljina i lutki.
I velika, bučna obitelj. Gdje ćete svakoj bebi, poput tadašnje majke, pokušati dati sve, pružiti maksimum, sve najbolje. I dodirivat će slonove i žirafe zajedno s vama …
Ne izdajte svoje snove! Nikad nemoj izdati, čuješ li? Nisu vam samo dani, oni pokazuju put. Ovako možete pronaći sebe i svoje mjesto na ovom svijetu. Putovanje će vam otvoriti dubine srca. Ojačat će vašu obitelj, pomoći vašem posebnom sinu da se izvuče iz školjke. Inspirirat će vas na kreativnost. Sigurno ćete vidjeti svijet!
Neka se san čini sada neostvarivim. Neka to bude “nemoguće”, “pogrešno” i “to nitko ne radi”. Ako sanjate, to nije slučajno.
Idite u susret svojim snovima. Ne bježi od njih. Samo naprijed! Neće biti lako, trebat će se truda – i puno. Ali vrijedi.
Olga Valyaeva

Previše? Smanjenje grudi

Redukcijska mamoplastika ili smanjenje grudi dobar je kozmetički kirurški zahvat za žene koje imaju zdravstvenih problema i/ili ekstremne samosvjesnosti povezane