HEKLANJE

Ne potičite laži

Ne potičite laži svoje djece Nikada ni u čemu ne potičite laži svoje djece. Čini se ponekad korisnim i ne utječe ni na što. Iluzija.
– Koliko ima vaše dijete? – pitaju u vodenom parku. Eve 4. Do 3 – besplatno. Ali odgovorim samouvjereno:
– Četiri. Ona ima četiri godine – i mi plaćamo kartu, iako možete varati i uštedjeti novac.
Sjećam se slične priče, gdje je sakupljač karata bio iznenađen:
– Zašto govoriti istinu i gubiti novac ako i dalje ne razumijem razliku?
– Nećete razumjeti, ali dijete će razumjeti, – rekao je tata. Kako je to mudro! Malo novca ušteđeno u zamjenu za djetetovu vrijednost? Sumnjiv dogovor.
Potičemo djecu da leže tamo gdje nam odgovara. Mi ih sami učimo lagati – na svom primjeru to vide svaki dan. Pomažu nam prikrivanjem naših laži. Postanite suučesnici – a također naučite lagati.
– Reci da nisam kod kuće, – majka odmahuje rukama, nagovarajući dijete da legne na telefon.
– Ovdje nije dopušteno, ali brzo skočite, skočite! – šapće tata kraj tuđeg bazena.
– Razbio šalicu u trgovini? Krenimo odavde brže, to nismo mi! – baka povlači za ruku do izlaza djeteta.
“Recite mi da radim na dan sastanka”, kaže otac rukama djeteta.
– Dakle. Imaš šest godina, u redu? – kako ne bi platili putovanje.
Ako potičete bilo kakvu laž, dijete će lagati. I ti također. Jer dvostruki standardi nisu u odgoju. Ne o osobnim kvalitetama i povjerenju, već o oportunizmu i lukavosti. Svakako će vam se vratiti. Jednom – i on vas već samopouzdano i otvoreno laže. Ti si ga tome naučio.
Kad bi potajno izvadili sažetak ispisan iz vašeg djela, nitko ne bi znao. Kad su se pretvarali da ne primjećuju kako je izvadio tuđu igračku iz pješčanika, jako mi se svidjelo. Na upit da ne govori tati o potrošenom novcu. Na upit da mami ne kažem za pivo. Kad vam je bilo prikladno, u vašem je interesu da dijete laže.
Tada je počeo lagati u vlastitom interesu – a vi ste se pretvarali da to niste primijetili. Ponekad su dječje laži tako naivne i smiješne – a sada ste propustili, prihvatili, niste primijetili, negdje čak i pohvalili vašu snalažljivost. Dok se to vas ne tiče. Dok lažu prijatelje, učitelje, liječnike, policiju, prodavače, bake ….
Sjećam se djevojke u hotelskom bazenu na plaži. Došla je trčati s prijateljima na kupanje, iako je to zabranjeno pravilima. Bazen samo za goste. Stražar dolazi da još jednom zamoli djecu da odu. I ta djevojčica počinje samouvjereno lagati da živi u ovom hotelu s roditeljima, izmišljati izmišljene dokaze … Njezin tata stoji trideset metara dalje i smije se. Komplimentirat će je zbog njene snalažljivosti za nekoliko minuta. U međuvremenu pametno obmanjuje odraslu osobu.
Da, tata će reći da je sjajna, neće se izgubiti, da je sve učinila kako treba. U ovome neće vidjeti nikakav problem. Ostali se roditelji raduju svojoj djeci kad im se pruži više promjene nego što je potrebno. Lagati je često lakše i isplativije.
I onda…. Tada vas djeca počinju samopouzdano lagati. Male stvari i ozbiljnije stvari. Samopouzdana i drska. A vi im se već nemate čime suprotstaviti. Kažete – nije dobro lagati, ali zašto su ove riječi kad i sami živite drugačije? I sami ste im milijunima puta pokazali da je potrebno vješto lagati, da je to korisno i normalno …
Živjet će ovako – varajući u malim stvarima i u složenijim pitanjima. Kada je to korisno, kad je zastrašujuće govoriti istinu, kada se trebate opravdati …
Ne potičite djecu da lažu, čak i ako je to sada prikladno i korisno za vas. Tijekom dugog razdoblja ovo će vama i vašoj djeci naštetiti. Istinoljubivost je jedan od stupova dharme. Naučite djecu što će im osmisliti život.
Olga Valyaeva